Kaivurit ja kanto | Sivu 2 | AvantClub - Keskustelupalsta
Tein omaan minikaivuriini kantokoukun ja täytyy sanoa, että olisi pitänyt tehdä aikaisemmin! Juurien katkominen käy paljon helpommin kuin kauhalla ja kannon ympärystä ei itse asiassa tarvitse kaivaa auki vaan koukku uppoaa maahan helposti kaivamattakin. Nyt viikonloppuna irrottelin puolenkymmentä kantoa: yksi iso kuusi, iso koivu ja loput pieniä. Tekniikka on periaatteessa sama kuin kauhallakin, eli ympäriinsä juuret poikki ja sitten kanto ylös. Kuuset lähtivätkin ihan kivasti, mutta koivussa on sen verran juuria alaspäin, että katkaisin kannon moottorisahalla niin alhaalta kuin sain ja sitten loput koukulla paloina juuri kerrallaan.
Alemmassa kuvassa on koukun osat; tein koukun tarvikkeista, mitä satuin kotoa löytämään. Koukun kärki on kauhan huulilevyä ja varteen laitoin kulutussuojaksi pätkän harjaterästä. Runko on 30mmx70mm ja loput 10mm rakenneterästä. Hyvin tuntui kestävän.
 

Liitteet

  • kantokoukku2.jpg
    kantokoukku2.jpg
    56,2 KB · Katselut: 3 718
  • kantokoukku1.jpg
    kantokoukku1.jpg
    183,7 KB · Katselut: 3 719
Hieno vehje. Vaan mitenkäs olisi jos tekisi saksi-tyyppisen juurenkatkaisijan? Saisikohan sen tehtyä ilman ylimääräisen sylinterin asentamista..

Tuota voisi vielä kehittää niin, että sen saisi asennettua kauhaan kiinni jollain pikalukituksella, jolloin ei tarvitsisi kauhaa irroitella ja vaihtaa tuota tilalle.

Minä tietysti nyt ajattelen että tuon voisi laittaa siis 150/170-mallin kaivureita..
 
Maasta se pienikin ponnistaa. Käytetään hyväksi vipuvartta niin isokin kanto lähtee pienellä koneella. Mönkkärillä veto noin 4 metrin korkeudesta ja kaivurilla juuria poikki. Pelkkä kanto oli niin painava että 218:sen perä oli jatkuvasti ilmassa, kun kannoin tuon kannon pois. Onko kukaan havainnut sellaista asiaa kun on ensimmäistä kesää tällainen Avant käytössä, että kuinka tuo ympäristö muuttuu myllätyksi ja kuinka nopeasti :lol: :lol:
 

Liitteet

  • WP_000183.jpg
    WP_000183.jpg
    206 KB · Katselut: 2 527
Mä voin kertoa miten se menee!

Ensin hommaat pienen Avantin(220) ja möyhit mitä kerkiät ja pystyt! Maisema muuttuu totaalisesti! Ja ruokahalun kasvatessa niin vaihdat vähän isompaan koneeseen! Ja taas möyhit kaikkea sitä mitä jäi tekemättä edellisellä koneella koska koko ei riittänyt!

2 tai 3 koneen jälkeen voi sanoa että ei tunnista enää aluetta kartasta ellei siinä olis rajat merkattu karttaan!!! :lol:
 
  • Tykkään
Reaktiot: Jyrki pokela
Onko jollakulla kokemusta, että saako 420:llä pyöritettyä kantoporaa siihen malliin, että n.45cm kanto antautuu eikä aikaa kulu kohtuuttomasti?
 
Sainkin jo tehtaalta tietoa, että pienemmällä terällä voi tuoreet havupuun kannot onnistua, mutta rajoilla kuulemma mennään tehojen suhteen.
 
Onko muuten jollakulla planeettalaisella moista kantoporaa, jota voisi lainata korvausta vastaan?
 
Vuokrasin taannoin Avantin kantojyrsimen mutta se oli kyllä onnettoman hidas laite 630:n nokalla. Saattaa olla että vuokravehkeessä oli tylsät terät mutta melkein suosittelisin vaikka Husgvarnan jyrsintä tuon tilalle. Niitä löytyy vuokralle ainakin pk-seudulla.
 
Siinä on vähän kuvia tosiaan kaks päivää meni tuon kannon kaivamisessa. Ainoot ongelmat oli että kallistajan letkun liitin repesi ja liittimet rupesi vuotamaan (kuvat viime vuoden talllipohjan tekoajalta)
 
Helposti ottaa huomaamatta letkut johonkin kiinni kaivurilla tohottaessa.
On ne kannot sitkeesti kiinni, kai ne muuten kaatuisi. Isolla koneellakin tekee haittaa.

Suoraan ylöspäin kanto lähtee helpoiten irti maasta. Kannossa ei ole suunniteltu tuentaa ylöspäin tai ainakin on heikoin. Nämä kaivurit eivät vaan nosta.
 
Itsekkin myös tonkinut kantoja ylös 300:lla ja kaivurilla. Tuossa yhdistelmässä on ongelmana että kaivuri vetää konetta perässään ja takapää meinaa olla ilmassa koko ajan.
Koivu taitaa olla pahimpia kun juuria on niin laajalla alueella, männyn ja kuusen kantoja ehkä helpompi irroitella.
Aikaa menee kyllä pirun kauan pikkukoneella pulatessa.
Helpointen on onnitunut kun on kiertänyt kantoa parin metrin säteellä ympäri ja kaivanut juuria poikki. Kaikki juuret ovat kyllä antautuneet lopulta ja kantokin saatu ylös :p
 
Helposti ottaa huomaamatta letkut johonkin kiinni kaivurilla tohottaessa.
On ne kannot sitkeesti kiinni, kai ne muuten kaatuisi. Isolla koneellakin tekee haittaa.

Suoraan ylöspäin kanto lähtee helpoiten irti maasta. Kannossa ei ole suunniteltu tuentaa ylöspäin tai ainakin on heikoin. Nämä kaivurit eivät vaan nosta.


Juu kyllä ton kallistajan sylinteri meinas mutkalle mennä ku joutu kaivaa yli 2m montun ja sitte ei nää missä se kallistajan sylkkä menee. On joo tuli huomattua meinasin oikean ympäripyörivän kaivurin pyytää mutta en luovuttanut yön yli ja aamulla 8 uudestaan yritykseen ja siinä klo 11 pintaan se viimein nousi ja perä ilmassa onneksi en luovuttanut.
 
Hyvä viritys. Kyllähän väkipyörillä saa melkoista voimaa kunhan viitdii vasn rakentaa ja ajaa... Kaveri kaataa aina armeijan vanhalla Scanialla. Siinä on joku 45 tonnin vinssi. 3 m korkeuteen kun lsittaa kiinni niin 30 m kuusi tuulee kaikkineen, kantoineen nurin!
 
Saa sitten olla pitkä vaijeri ettei tule Scanian katolle se kuusi.
Sitä en osaa sanoa että montako metriä siinä vinssissä on muttan nätisti ne tulee alas ja kanto ylös! Mutta pitkä se on ja kotalaisen paksu! Ei sellainen 6 mm mitä tuossa mun tukki kärryssä!
 
Onko kenelläkään näppituntumaa miten iso tonnimäärä tarvittaisiin vetovoimaa tukkipuun kannon irrottamiseen vetämällä joko suoraa sivulle tai ylöspäin? Tietenkin asia riippuu monesta tekijästä, mutta joitain arvioita?
 

Uusimmat keskustelut