635 -07, ohjaus erittäin jäykkä

groznyi

Jäsen
Keskustelun aloittaja
4.9.2012
16
0
1
Piikkiö
Moro,
Löytyisikö täältä vinkkä omituiseen vikaan. Eli ongelmana on että tasaisessa maastossa ajettaessa vasemmalle kääntäminen vaati kaksi kättä rattiin ja runsaasti voiman käyttöä. Oikealle kääntyy helposti yhdellä kädellä rattia pyörittäen.
Mikäli ajan rinnettä ylös tai mielestäni oikea eturengas alkaa sutimaan, niin kone tahtoo mennä linkkuun (kääntyy väkisin oikealle) ja rattiin ei saa niin paljon voimaa että saisi käännettyä. Seuraavat korjaukset on suoritettu:
sylinteri tuolta runkonivel vierestä, joka suorittaa tuon varsinaisen kääntämisen on avattu ja todettu ehjäksi (tiivisteet varoiksi vaihdettu).
Orbitrooli (tai millä nimellä tuota ohjausventtiilikoneistoa pitää kutsua johon ratin tanko kiinnittyy ja ohjaa öljyn virtausta tuonne kääntösylinterille) on irroitettu ja paikallisessa hydrauliikkapajassa huollettu (1h koekäytön suorittivat ja toimi moitteettomasti). Huollon yhteydessä totesivat että jotain pientä "venttiilin" jumiutumista tuolla mahdollisesti oli. Orbitroolin huollon jälkeen olen kokeillut säätää tuota virtausta (orbitroolin säätöruuvi), vuorotellen löysännyt ja kiristänyt säätöä. Tuolla ohjaus hetkellisesti joko keveni tai muuttui raskaammaksi, mutta edelleen kun ajaa rinnettä ylös tai rengas pyrkii sutimaan niin ohjaus on pirun jäykkä.
Ja yksi sellainen havainto asiasta, niin kun ajonvapautus on päällä ratti on kevyempi ja tasaisessa maastossa tuntuu vasemmalle kääntö sujuvan helpommin. En tiedä oliko tuo viimeinen havainto vain "mututuntumaa", mutta kuitenkin ajonvapautuksella ja lukituksella saa kääntymisen vasemmalle raskaaksi kun renkaat alkaa sutimaan.
Vinkkejä ? Ei ihan viitsi huvikseen vaihtaa tuota orbitroolia uuteen, jos vika on jossain muualla (ja tuo on huollossa todettu toimivan).
 

Leppis

Ylläpito
2.10.2008
3 021
325
83
Tuo orbitroli on tavallaan mittasylinteri. Mittaa öljyä sopivan määrän kääntösuuntaan ja laskee toiselta puolen pois. Tämä toimii myös vaikkei kone käy, kylläkin jäykästi. Tämän perusteella vika tuntuu muualle karkaavalta öljytä, eikä sitä enää riitä ohjaukseen. Mullakin kone jäykistää ohjausta jossain tilanteessa, en vaan nyt muista missä. Mietitään hieman...
Uskoisin orbitrolin ja sylinterin olevan kunnossa.
 

groznyi

Jäsen
Keskustelun aloittaja
4.9.2012
16
0
1
Piikkiö
Sen verran vielä lisää infoa, että säädin tuota orbitroolin säätöruuvia. Nyt kääntyy kevyemmin, mutta edelleen ongelmia vasemmalle kääntämisessä. Kun kone on tasaisella ja paikoillaan (kierrokset reilu 2000 ), niin oikealle kääntäminen on raskas (onnistuu yhdellä kädellä) mutta vasemmalle ei käänny edes kahdella kädellä vääntämällä. Oikealta linkusta kääntyy melko kevyesti kone suoraksi, mutta sitten muuttuu raskaaksi.
 

Leppis

Ylläpito
2.10.2008
3 021
325
83
Vieläkin viittaisi hydrauliikkapaineiden häviämiseen. Joko paineet karkaa muualle tai ei sitten tule jostain syystä orbitrolille.
Tuo helpommin oikealle kääntyminen saattaa johtua ohjauksen työsylinterin ominaisuudesta. Mäntä on isompi työntävällä puolella joten voimaa on sinne päin hieman enemmän.
 

groznyi

Jäsen
Keskustelun aloittaja
4.9.2012
16
0
1
Piikkiö
No niin, tämäkin projekti päätyi maaliin onnellisesti.
Soitin tehtaalle ja kerroin oireet / mielipiteeni mikä voisi olla vikana huoltopäällikkö Saulille. Vaihdoin mielipiteeni Saulin mielipiteeksi :) Eli vika oli orbitroolin huoltamisesta huolimatta orbitroolissa. Siellä on jokin ohivirtaus tai muu "systeemi", joka ohjaa orbitroolin öljyn saantia tilanteessa kun jokin muu asia kaipaa myös öljyä...pahoittelut epäteknisestä kuvauksesta (en ymmärtänyt puoliakaan Saulin puheesta, mutta uskoin sitä). Valitettavasti tuota hajonnutta osaa orbitroolissa ei ole varaosana vaan koko paketti uusitaan.
 

Leppis

Ylläpito
2.10.2008
3 021
325
83
Soitto Saulille kannattaa aina vikatilanteissa! Tämä on todettu lukuisia kertoja.

Se venttiili on prioriteettiventtiili mistä on kyse. Kuvittelin ettei sitä ole tässä mallissa, väärä kuvitelma.
Venttiili pitää ohjaukselle tulevan virtauksen tasaisena koneen kierroksien vaihdellessa.

Tästä tietoa orbitrolista sivun lopulla.
 

Samankaltaiset keskustelut