Kantojyrsin, Kantopora? | AvantClub - Keskustelupalsta

exjko

Moderaattori
Keskustelun aloittaja
24.2.2009
1 226
1
121
63
Heips planetta,

Olisi sellainen puronvareen alue, josta on kaadettu 20-50cm kokoisia lehtipuita pari vuotta sitten. Se puskittui nopeasti ja nyt ajoin sen sileeksi raivurilla. Ajattelin sitä tasoitella, mutta nuo kannot tarvis saada eka pois. Ja sitten vielä pajujen juurakot.

Minikaivuri olisi itellä, mutta paikka on sen verran hankalakulkuinen ja kalteva maasto, että kannon kierto ja kaivuu eri suunnista on haastavaa.

Millaisia kokemuksia teillä on Avantin kantojyrsimestä /-porasta? Suunnittelin, että jos semmoisen saisi vuokralle jostain niin hommaa voisi kokeilla. Kantoja olisi varmaan 50, mutta lisää löytyy myös lähiympäristön puutarhoista.

*Jos ajattelelisi viikonlopun vuokrakeikkaa, paljonko kantoja saa tuhottua homman opetteluineen sinä aikana?
*Mikä on kannon optimikoko, vai onko sillä väliä? Entä minimi / maksimi?
*Pitääkö poraus tapahtua suoraan, vai voiko kone olla kallellaan?
*Jos juuria jää pintaan, pystyykö niitä jyrsimään vai kaivetaanko ne erikseen pois?
 
jos laajennetaan senverran kysymystä, että minkäkokoiset kannot vielä lähtee repijällä? Kone on 520 ilman lukkoja
 
Repijällä saa lahot kannot tai pienet vesakot ylös mutta ei oikeita kantoja. Kaivurilla menee tunti ja kanto keskimäärin siis vähäkivisessä maastossa. Nuo veden äärellä viihtyvät puut ovat sitten erityisen viheliäisiä juuriltaan, etenkin leppä. Joka tekee syherön suoraan alapuolelleen. ja jos juuria ei ota ylös niin paikalla on parissa vuodessa melkoinen pusikko.

kantoporalla saa sydänpuun säleiksi jolloin juuret on helpompi kammeta irti esim, minikaivurilla, mutta lahoon puuhun terä ei vedä hyvin. Jos poraa vinossa pitää olla tarkkana ettei kampea terää kieroon. Kannattaa lukita kone paikalleen käsijarrulla porauksen ajaksi. periaatteessa ylärajaa kannon koolla ei ole, mutta iso kanto tarvitsee useamman reijän. koneessa pitää olla tuplapumput että homma onnistuu.
 
Onkohan kukaan kokeillut 200-sarjan vehkeellä esimerkiksi maaporan kanssa kannon palastelua? Kai siihenkin saa terän vaihdettua?
 
Kantojen poistajille

Mitä isompi kanto stä fiksumpi laite tuo kantopora on. Ainakin Avant 600 sarjan nokalla.
Jos terät ovat edes suunnilleen kunnossa, häviää noin metrin halkaisijaltaan ja 30-40 cm maan pinnan yläpuolella oleva kova koivukanto noin 30 minuutissa 10 cm nurmipinnan alapuolelle. Eikä tarvitse korjailla suuria monttuja eikä ihmetellä että mihin veisi poltettavaksi tai haketettavaksi ison kannon. Kantoporassa on tärkeää, että porassa on kunnolla painoja päällä - mielummin useita satoja kiloja - ja että terät ihan oikeasti lastuavat.

Kuusenkanto on hankalampi. Se on niin pirun sitkeää pitkäkuituista puuta, jota on hankala työstää lastuavasti. Mänty sijoittuu koivun ja kuusen väliin. Mutta kyllä nämä pitkäkuituisetkin poralla murenevat ilman, että tarvitsee kaivaa pari metriä halkaisijaltaan ja toista metriä syvää kraateria ennen kuin saa kannon juuret väännettyä poikki ja itse kannon nostettua pois montustaan. Monttukin täytyy täyttää.

Mukavaa viikonvaihdetta
JJ
 
jets sanoi:
Onkohan kukaan kokeillut 200-sarjan vehkeellä esimerkiksi maaporan kanssa kannon palastelua? Kai siihenkin saa terän vaihdettua?

Kokeilin d58 ja 520+ sr1 yhdistelmää kotvan. Maapora kantoterällä toimii vain ja ainoastaan täysin optimaalisen puun porailussa. Ilman painoja terä ei vedä jos puu on vähänkin laho. Ja jos terä ei vedä/lastua, menee porailussa paljon enemmän aikaa kuin kaivuussa.
 

Uusimmat keskustelut