Keräävä ruohonleikkuri | AvantClub - Keskustelupalsta

635

Jäsen
Keskustelun aloittaja
14.5.2009
48
1
8
Onko kellään avantin ruohonleikkureista kokemuksia? kiikarissa olisi 1200mm leveä keräävä versio. Onko leikkausjälki samaa luokkaa vastaavat päältäajettavat leikkurit. Pääseekö joka nurkkaan vai pitääkö olla pienempi työnnettävä leikkuri viimeistelyyn? Voiko ajaa ilman sitä keräyssäiliötä?

Tällä hetkellä koneen alla traktorikuvioiset renkaat joten nekin menis uusiksi..
Missä hintaluokassa liikkuu uudet leveät nurmirenkaat vanteineen ja tuo keräävä leikkuri.? paikallisessa agrimarketissa ei osattu kertoa..
 
Keräävän alla on sama runko kuin perusleikkurissa, eli kulutusosat ovat metallia, ulkonäkö hämää.

Leikkuri on erittäin tehokas ja jälki on siistiä. Erityisesti leikkurilla voi ajaa myös sateella, mikä ei onnistu tavanomaisilla leikkureilla. Mulla oli aiemmin tavallinen sivulle heittävä, jonka vaihdoin hiljattain keräävään. Ajelen leveillä TR renkailla ja homma toimii ajonvapautuksen kanssa ilman isompia jälkiä viisi vuotiaalla nurmikolla, toki joskus jää sahalaitaa, mutta tarvitsen pitoa maastossa ja en viitsisi kuitenkaan vaihdella renkaita yhtenään, joten olen pikkuvekit hyväksynyt. Pahimipien syyssateiden aikaan ja ihan alku keväästä nurmikolle ei kannata mennä, mutta tuolloin jäänee urat myös nurmipyöristä.

Melko hyvin puutarhan saa pyöritettyä leikkurin kanssa. Puiden ja puskien vierustat ajelen joskus siimaleikkurilla ja puskien välit, joihin ei mahdu etuleikkurilla, ajelen käsin tuupattavalla pelillä. Kyseisiin väleihin ei pääsisi myöskään päältäajettavalla.

En ole tutkinut rakenteen purettavuutta vielä, mutta varmaankin kesällä tulee otettua koppa ja silppuri pois, kun ajelen niityltä heinät. Koppa näytti olevan muutamalla pultilla kiinni. Yksinkertaisemmin kerääjän saa ilmeisesti ohitettua poistamalla pelkän sivuohjurin Leikkurilla saa metrisestä heinästä nätin nurmikon kun ajelee kedon ympäri pari - kolme kertaa. Silloin tosin on vaarana hihnan loikkaaminen hampaan yli, jos löytää oksan tms. jarruttavan esineen heinän seasta.

Renkaiden hinta vaihtelee paljon leveyden ja rakenteellisen kestävyden mukaan. Kannattaa ottaa samalla kertaa leveimmät mitä alle mahtuu, niin kantavuutta on riittävästi pehmoisellekin pinnalle.

Keräävä leikkuri on n. 30% sivulle heittävää arvokkaampi -> Kilauta suoraan valmistajalle (Avanttecno, Jorma Jarkko, Myynti, Viherrakentaminen ym., (03) 347 8825).

Itse hankin keräävän leikkurin kahdesta syystä: 1) nurmikon pohja menee paikallisen maaperän ansiosta sivulle heittävän kanssa helposti "tukkoon", (jos jää pari viikkoa ajamatta) ja silppua joutuu tämän johdosta haravoimaan tai katselemaan sammalta ja toinen, ehkäpä tärkeämpi syy 2. oli päästä eroon haravoinnista :)

Mielestäni päältäajettava ei ole vaihtoehto Avantin omalle leikkurille, koska silloin tulisi jälleen yksi ylimääräinen huollettava tilaa viemään ja koskapa Avantin leikkuri on paljon tehokkaampi kuin vastaavalla hinnalla saatavat päältäajettavat.
 
Avantin leikkuri jättää siistimmän jäljen verrattuna päältä ajettavaan (terä keskellä, Kraftmann). Avantin leikkurin terässä on ilmeisesti enemmän kierroksia ja kapeammat etupyörät. Päältä ajettavan etupyörät kaatavat nurmea mennessään, eivätkä terät jaksa imullaan nostaa sitä leikattavaksi. Näin siitä jää helposti raitoja jotka pomppaavat näkyviin seuraavana päivänä.
635 sanoi:
Tällä hetkellä koneen alla traktorikuvioiset renkaat joten nekin menis uusiksi..
Missä hintaluokassa liikkuu uudet leveät nurmirenkaat vanteineen ja tuo keräävä leikkuri.? paikallisessa agrimarketissa ei osattu kertoa..

TR kuviolla ajelen kanssa. Jonkin verran jättää sahalaitaa kuten "maasturisti" totesikin. Aivan uudelle nurmikolle saattaa tehdä pahaa, mutta vanhalla nurmella pärjää.
 
Tällä hetkellä koneen alla traktorikuvioiset renkaat joten nekin menis uusiksi..
Missä hintaluokassa liikkuu uudet leveät nurmirenkaat vanteineen ja tuo keräävä leikkuri.? paikallisessa agrimarketissa ei osattu kertoa..

perusmallin 12" leveät TR kumit vanteilla lienee hintaluokkaa 800 per sarja. Nurmirenkaat eivät siitä kai paljoa heitä.
 
Ok.. kiitos vinkeistä.. pitää vielä kysellä vuokraamosta (löytyyköhän edes sitä keräävää mallia?) tollaista kokeiluun ennen kun tekee ostopäätöksen.

Onko tuo ajonvapautusventtiili joku sähkötoiminen venttiili.. mitä se tekee, mihin se tulee ja voiko sellaisen asentaa jälkikäteen? Muistelen että olisin joskun aikoja sitten ajellut semmosella 500-sarjalaisella missä oli manuaalinen kuulaventtiili kyseistä toimintoa varten.

Tämä tulee sellaiseen paikkaan missä osa nurmikosta on vielä tekemättä.. vaatii hieman täyttömaata ja tasoittelua ym.. yhteensä ehkä joku 1000m2 tulisi ajettavaa kerralla.. Mutta heinä-elokuussa pääsisi jo ajamaan nyt keväällä kylvetyt alueet.
 
Ajonvapautusventtiili on sähköohjattu kapistus, joka helpottaa kääntymistä kovilla pinnoilla ja jättää nurmikon rullaamatta.

Venttiili mahdollistaa pyörien vapaan ohjauksen, kun normaalisti puolet vetävät lähes samaan tahtiin, jolloin käännöksissä joku nurkka aina laahaa vastaan. Ehkäpä huolto osaa selittää asian paremmin?

Kaikkia uutena malliin tarkoitettuja lisävarusteita on tietojeni mukaan mahdollista asentaa jälkikäteen. Vehkeestä sitten riippuu onko se järkevää. Kovin isosta asiasta ei venttiilin suhteen ole varmaankaan kysymys. Ja siitä on sitten iloa myös muussa ajelussa.

Itse käytän ajonvapautusta aina ja naksautan pois vasta kun muuten ei etene. On mukavampi käännellä ilman jarruja.

Vuokraamoista löydät ainakin perusleikkuria, jolla pääset jäljestä kärryille.
 
Kaikkiin muihin Avantin työlaitteisiin olen ollut tytyväinen paitsi tähän puheena olleeseen keräävään leikkuriin. Ei se työnjälki ole ongelma vaan se että aina kun terä osuu kiveen tai mihin vaan ruohoa kovempaan niin ensin katkeaa ne murtopultit ja sitten se keskipultti ja usein myös terät palasina tai vähintäänkin paloja pois. (terät on karkaistu liian koviksi) Kotipihalla toimii kyllä, leikataan vähän huonoissa paikoissa, samoissa paikoissa kuitenkin Avantin kolmeteräinen toimii hyvin, samoin erimerkkiset suurteholeikkurit. Ongelma on siis se että terät eivät mahdu pyörimään yhtä aikaa muuta kun tietyssä asennossa, leikkuria ei pitäisi suunnitella niin. Koskaan ei ole katkennut muista leikkureista yhtään pulttia, terät voi tietysti vääntyä mutta ei koskaan mitään isompaa. Sen kerääjän saa kyllä irti helposti, letkujen kanssa menee vähän enemmän aikaa.
 
220 sanoi:
Ongelma on siis se että terät eivät mahdu pyörimään yhtä aikaa muuta kun tietyssä asennossa, leikkuria ei pitäisi suunnitella niin.

Juu, kun leikkaa niittyä tai muuta maastoa, jossa alustaa ei näe, saattaa käydä niin että oksa menee väliin, jolloin esim . toinen terä pysähtyy ja hihna pomppaa yli.

Normaalilla nurmikolla tätä ei kyllä tapahdu, ellei koira ole kuskannut keppiä radalle. Pikkurisut menee leikkurista läpi, eli terien pysäyttämiseen tarvitaan vähintään muutaman sentin paksusta kamaa. Jos jako pomppaa, pitää laite pysäyttää ja asetta terät uudelleen 90 asteen kulmaan toisiinsa nähden.

Toisaalta alueilla joissa säätelemään joutuu pitäisi useimmiten käyttää raivaussahaa tai niittomurskainta, eli nuukuus ja laiskuus kostautuu säädön muodossa.

Siinä kolmipyöräisessä leikkureiden esi-isässä jossa ei ollut hammashihnaa, riitti jo pitkä ruoho terien kilkkaamiseen, mutta tämä uusi toimii kyllä luotettavasti omassa käyttöympäristössään.
 
Viikonloppuna tuli hurautettua niittyä ympäri. Tuotteen pituus oli noin 30-40 cm ja leikkuu onnistui lähinnä alle jättäen bio moodissa. Sivutötterö meni melkein heti tukkoon, vaikka käytin useimmiten tuplanopeutta. Sinänsä lopputulema oli melko siistiä verrattuna raivurin jälkeen, kun ruohot menivät useampaan kertaan terien läpi. Pitää toivoa että kuivahtaa pari päviää, niin yritän ajaa silpun sitten säiliöön. Ettei vaan joudu haravoimaan...
 

Liitteet

  • IMG_2181_edited.JPG
    IMG_2181_edited.JPG
    79,7 KB · Katselut: 8 062
Pihapiirissämme on n. 2000 m2 nurmikkoa ja luonnonniittyä, jossa myös puita, suuria siirtolohkareita ja marjapensaita. Nurmea on leikattu kolmella eri laitteella, Stiga Park Royal (11 kW Honda), Avant 216 + 1000 etuleikkuri sekä Avant 528 + 1200 etuleikkuri. Näistä kolmesta ylivoimaisesti tehokkain ja helppokäyttöisin on ollut Avant 216. Stiga on hyvä kakkonen ja hitaimmin homma sujuu 528'lla. Isompi Avant on leikkuuhommissa yksinkertaisesti liian painava, jotta sillä voisi toimia ketterästi. Ja jos yrittää liikkua yhtä vikkelästi kuin 216'lla, repii renkaat nurmipintaa - ei vain käännöksissä vaan ennen kaikkea suunnanvaihdon yhteydessä.

Yhdessä suhteessa Stiga on paras. Sen terät eivät ole moksiskaan pienistä kivistä ja kapuloista. Tässä suhteessa - aivan kuten nimim. 220 toteaa - on leikkurin 1200 erittäin koviksi karkaistut terät aivan onnettomat. Alle 100 h käytön jälkeen nämä ovat käyttökelvottomat. Tilasin uudet paikalliselta sepältä, jolla on sattuu olemaan varastossaan sopivaa sitkeää jousiterästä.

Hyvää Juhannusta
JJ
 
Kiitos tiedoista, täytyy nyt olla entistäkin tyytyväisempi 216:een ja antaa noiden isompien Avanttien jäädä muiden huviksi ja hyödyksi. Tämä 200-sarja taitaa kuitenkin olla puutarhanhoitoon se "oikea" malli.

Sattuisiko sitä kyläseppää kiinnostamaan myydä muillekin kestävämpiä teriä?

Nimim. kolmannet terät pitäisi kohta tilata...

Hyvää Juhannusta kaikille planeettalaisille!
 
Kerääjää on tullut muutama kierros käytettyä ja lisää kokemusta on karttunut.

Vehkeessä oli ensimmäinen toimiva turvakytkin, aiemmista käyttämistäni laitteista ne oli ehditty purkaa ja tässäkin kävi mielessä, mutta kyllä se sittenkin toimii, kunhan ajaa leikkuria oikeassa kulmassa. Zoomi puomi ja kellunta ovat edellytyksenä oikealle toiminnalle.

Heittotorvi voisi olla toisella puolella siitä syystä että nyt on kiusaus pujahtaa puomin ali torvea putsaamaan tyhjennyksen yhteydessä, kun torveen kertyy ylimääräistä säiliön täyttyessä.

Silppuri tukkeutuu säiliön täyttyessä ja pitää tyhjentää käsin, jotta leikkurin saa liikkeelle pysähdyksen jälkeen. Tämä aiheutti alkuun pari keskeytystä. Kun homman tietää, saa nopsasti kokeiltua pyöriikö silppurin ropelli.

..ja teriin on tullut koloja muutaman tunnin ajelun jälkeen...

Siistiä jälkeä tulee ja vie roskat mennessään. Terät eivät ole kolistelleet yhteen vaikka on tullut muutama osuma ruohon alla väijyneisiin puihin, ym. joita koira on ystävällisesti reitille kantanut :9 Ilmeisesti tuoreet ja riittävän kireällä olevat hihnat kestävät paremmin hampailla.
 
Vaikka aiemmin moitin kaksiteräistä leikkuria ostin kuitenkin toisen samanlaisen, ilman kerääjää. Tämä toimii paremmin kun entinen, täytyy myöntää että ilmeisesti meillä on ollut entisessä hihna liian löysällä joka on lisännyt ongelmia. Lisäksi tässä ei ole ollenkaan käytetty niitä kahdella pultilla kiinni olevia pikkuteriä jotka varmistavat täystuhon jos terät tapaavat toisiinsa kiinni. Tässä ei muuten ollut ollenkaan sitä turvakytkintä kuten kahdessa aikaisemmassa leikkurissa. Ainoa vika tässä tuntuisi edelleen olevan ne liian koviksi karkaistut terät, vaikka ongelmaa ei enää tehtaan mukaan pitäisi olla. Kumma että kolmeteräisen terät ei tunnu hajoavan millään, eivät ole siis liian kovat. Kaiken kaikkiaan siis ihan toimiva laite.
 
Meillä tuota ruohonleikkuuta on varmaankin myös noin 2000 neliötä, jota on nyt hoidettu hussen päältäajettavalla, jonka leikkuuleveys on noin 90 senttiä. Nyt kun tuon Avantin olen hommannut on tullut seurattua aktiivisesti noiden lisälaitteiden käytettyjen markkinoita ja ruohonleikkureita tuntuu liikkuvan kohtuullisesti; tosin hintataso ei tuntuu putoavan tonnin paikkeille, mutta ei juurikaan alle. Onko näiden vanhempien laitteiden ja uudempien välillä jotain isoakin eroa? Jos tuollaisen käytetyn laitteen hommaa, onko noissa kuinka paljon riskiä, että joutuu vaihtamaan terien laakereita, hydraulimoottoria, jne?

Mitenkähän tämä leikkuri toimii jyrkähköissä rinteissä, varsinkin niiden taitteissa? Möykkyjäkin löytyy vaikka kuinka, koska nurmi on perustettu vanhalle pellolle, jota ei aikoinaan valitettavasti ole tasoitettu kunnolla. Tuolla aiemmin todettiin, että vaatii zoomin ja kellunnan toimiakseen hyvin; no molemmat multa kyllä löytyy.

Tuolla 1200 leveällä saisin 30 senttiä lisää leveyttä kertaleikkuulla ja 1500 olisi tietysti oikein hyvä peli. Varsinkin kun teemme pihaa uudelleen ensikesänä, niin kannattanee jättee reippaita kulkuvälejä, jopa tuota 1500 leveätä mallia ajatellen. Mahtaako tuo 1500 leveä toimia vanhalla 530+ laitteella, jossa hydraulituotto on 44ltr/min? Tai joutuuko huudattamaan konetta, jotta leikkuu jäljestä tulisi hyvä kerralla. Mintekäs tuon 1200 millisen laitteen kanssa joutuu kierroksia koneessa käyttämään?
 
Pari viikoa sitten tuli hommattua käytetty 1500 leikkuri ja tuntuu pelaavan 530+ ihan hyvin.
Ei tarvi huudattaa konetta menee alle puolella kaasulla ainakin tossa nurkissa missä ei voi ajaa kovin lujaa mutta valmista tulee kätevästi kun linkulla pääsee käänteleen puitten taakse ja oksien alle.
kelluntaa en oo käyytäny mut zoomi on ollu ulkona ehkä n.20cm, oksien alle alle oon lykänny joskus zoomin ihan auki.
 
repa sanoi:
tosin hintataso ei tuntuu putoavan tonnin paikkeille, mutta ei juurikaan alle.

Sama vika vaivaa päältäajettavia, ei muuta kuin husse kiertoon ja leikkuri alle.
repa sanoi:
Onko näiden vanhempien laitteiden ja uudempien välillä jotain isoakin eroa?

Ensimmäiset mallit valmistettiin sileillä hihnapyörillä ja niissä ainakin kaksiteräisissä terien kulutus on kovaa pitkässä ruohossa ja kuopissa. Terät ovat toisiinsa nähden 90 asteen kulmissa, joka muuttuu nollaksi, kun terä kohtaa pienenkin esteen. Sen jälkeen kuuluu kolinaa ja rautaa lentää, terät kun ovat normaalisti vähän limittäin. Urahihnalla varustettu malli ei ole niin herkkä pomppimaan, ainakin jos hihnat ovat vetreässä kunnossa.
Kolmeteräisessä, eli 150 cm mallissa terät eivät mene limittäin.

repa sanoi:
Jos tuollaisen käytetyn laitteen hommaa, onko noissa kuinka paljon riskiä, että joutuu vaihtamaan terien laakereita, hydraulimoottoria, jne?

Varmaan sama pätee kuin muihinkin vehkeisiin. Jos on ajettu terät epätasapainossa, eli kiveen ajetuilla terillä paljon, niin se alkaa varmasti näkyä jossain vaiheessa laakereissa. Moottorin ikä taas liittyy enemmän koneen öljynvaihdon tiheyteen ja liittimien puhtauteen.

repa sanoi:
Mitenkähän tämä leikkuri toimii jyrkähköissä rinteissä, varsinkin niiden taitteissa? Möykkyjäkin löytyy vaikka kuinka, koska nurmi on perustettu vanhalle pellolle, jota ei aikoinaan valitettavasti ole tasoitettu kunnolla.

kovin isoihin ja nopeisiin heittoihin ei leikkuri taivu, ne kannattaa tasata. Jyrsin vuokralle viikonlopuksi ja tasoituslevyllä uutta nurmea rakentamaan!

repa sanoi:
niin kannattanee jättee reippaita kulkuvälejä, jopa tuota 1500 leveätä mallia ajatellen.

Kannattaa suunnitella piha sellaiseksi että pääsee mahdollisimman helposti ajamaan koneella eteenpäin. Kone kulkee käytännössä leikkurin kokoisesta aukosta eteenpäin, mutta vekslailu leikkurin kanssa on aikaa vievää puuhaa ja vaatii tilaa. Pihavalojen ja käytävien linjat ja rakenne pohtia ennen asennusta. Tein semmoisen mokan että jätin pätkän nurmikkoa pihavalon ja käytävän väliin, josta ei mahdu ajamaan. Nyt nurmikolla kasvaa usein pitkä tukka lampun jalan juuressa, ennen kuin saa aikaiseksi käydä paikalla saksien kanssa. Sujuvan leikkuun kannalta käytävien ja polkujen tason pitäisi olla semmoinen että leikkurilla uskaltaa ajaa toinen puoli käytävällä, jos reunat haluaa koneella leikata ilman rajausta. Pihan keskellä olevat pensaat ja puskat kannattaa mahdollisuuksien mukaan rajata selkeästi niin että koneella pääsee vierestä leikkaamaan kertavedolla ohi ajellessa. Kuorikate ja etenkin hevosvoima ovat hyviä rajausvälineitä. Puita istutellessa kannattaa muistaa että pienestä tulee joskus iso ja mittailla oksiston muodostamat tulevat esteet täysikasvuisen puun mukaan.
 
Koneviestissä on kokeiltu uutta 1500 leveää keräävää leikkuria: http://www.avanttecno.com/www/index.php?PAGE=358&NODE_ID=360&LANG=1. Pieniä lastentauteja on ollut, mutta kaikenkaikkiaan ilmeisen pätevä peli; tosin on kyllä hintaakin.
 
26-12/12 vai miten päin nuo viivat menivätkään.

Trelleborgin traktorikuvio. Kokeilin myös kiinalaista tr kuviota, mutta se kului puolta nopeammin.

Uudet renkaat maksaa n. 250 eur/kpl. Kokonatumisajoista kannattaa kärkkyä sopivia sarjoja.

Vaatii peltikuorisen 520 napoihin 50 mm levikkeet. Tekevät koneesta ihan erilaisen vakauden ja etenemiskyvyn suhteen. Mulla on nyt suunnilleen toinen kierros menossa 1000 tunnin aikana. Esnsimmäinen kierros särkyi ennen kulumista purku- ja rakennustyömaalla. Myös louhe syö kuviota aika rivakasti. Olettaisin kuitenkin että tavallisessa ajossa pääsee reilusti yli 1000 tuntia yhdellä kierroksella.
 
Joitakin levikkeitä myydään myös motonetissä. Olen maksanut avantin limpuista kaikenlaista parista kympistä sataseen kappaleelta iästä ja naarmuista riippuen.

Pakettina renkaat, vanteet ja levikkeet ovat suunnilleen tasarahan ja erikseen ostetut irtorenkaat käytännössä tuon 250/kpl.

Kannattaa muuten pistää harkintaan vararenkaan osto samalla kertaa, sillä jos koneessa on vakiorenkaat, ne eivät käy vararenkaaksi.
 
Ainakin omassa 528+ vm.03 on 4x100. Tämähän on näissä vanhoissa koneissa yksi heikoista kohdista jos laittaa isot levikepalat ja isot pyörät. Itsellä myös nyt kesäisin 26-26-12 nurmirenkaat - ja (muistaakseni) 16mm levikkeet. Alussa en muistanut Huollon ohjetta - eli kiristä kunnolla mutterit - ja checkaa säännöllisin väliajoin että kireällä -varsinkin jos on ollut mutapainissa savipellolla minikaivurin kanssa jolloin pyöriin tulee iso sivuttaisvääntö. Minulta katkesi kaikki neljä pulttia yhdeltä pyörältä kun en huomannut pyörän löystymistä ajoissa. Mutta sen jälkeen ei ole tapahtunut vaikka paljonkin ajellut - tarkistan nyt säännöllisesti että pultit kireällä.
 
Oikea momentti pulteissa on tärkeä. Jos löystyvät, menee helposti myös vanne piloille, kun kartioista tulee soikeita. Yhtään limppua ei ole hajonnut viidessä vuodessa ja olen kuitenkin tehnyt tuhatkunta tuntia monasti varsin raskaita töitä (koneelle raskaita siis) mm. liikuttanut miljoona kiloa maata ja kiveä. Mulla on 50 mm levikkeet.

Aiemmassa liukuohjatussa limppuja meni yhtenään telojen kanssa. 8 kpl/3 vuotta/400 tuntia.
 
Kyllä mahtuu - itse asiassa tarkistin Avantin laskusta ja ne oli 15 milliset välilevyt. Jouduin kyllä edessä ottamaan koneen rungosta rälläkällä pois parin sentin viisteen - mutta ei se ollut vaikeaa. Mutta näihin pyöriin valitettavasti ei sitten mahdu ketjuja - eli laitan talveksi vanhat pienemmät renkaat ketjuineen alle. Mutta nyt tulikin hiukan mietittävää että jos laittaisikin 50mm levikkeet niin saisiko silloin 12 tuumaisiin ketjut päälle - pitää vähän mittailla..
 

Uusimmat keskustelut