• Tervetuloa AvantPlaneetan uudistetulle foorumille! Lue ja keskustele aiheesta lisää klikkaamalla tätä linkkiä.

Kokemuksia niittomurskaimesta?

Timberman

Jäsen
6.3.2010
610
0
16
En nyt tiedä 200-sarjan koneista, mutta ainakin isommissa vanhoilla liittimillä letkut voi laittaa ihan kumminpäin vaan. Moottoreiden pitäis toimia molempiin suuntiin ihan yhtä hyvin. En ole ainakaan missään nähnyt mitään merkintää pyörimissuunnasta. Eli, jos saat vaihdettua letkujen kiinnityksen koneeseen toisinpäin, niin moottorin suhteen ei pitäisi olla ongelmaa vaihtaa pyörimissuuntaa.
 

Timberman

Jäsen
6.3.2010
610
0
16
Niin, ja varsinainen asia mitä piti kommentoida jo edellisessä viestissä, niin ojanpenkkojen niittoon Avantin uusi niittokone on aivan erinomainen. Menee jopa 20mm pajunvesakot nurin. Sillä voi teräpää pystyssä parturoida myös tien vierustan pensaita, pusikoita ja puita niin korkealta kun vain puomilla ylettää nostaman ;)
 

Maamies

Jäsen
1.1.2014
82
0
6
Hydraulimoottorit sinänsä kait pitäisikin pyöriä kumpaan suuntaan vaan, mutta tässä niittomurskaimessa on kierronvapautuslenkki paine ja paluupuolen välillä, jotta kela voi pyöriä vapaasti sammutettaessa kone. Siinä on myös virtauksen suuntaventtiili, joka estää virtauksen "jotenkin" toisinpäin. Eli käsittääkseni estää laitteen pyörittämisen paineistettuna myös vastasuuntaan ajosuuntaan nähden.
 

STEFFE

Lumimies
12.1.2012
4 018
55
73
Bobäck
Tutustuin Ylöjärvellä siihen puomi versiuoon. Risto itse esitteli sitä. Laite on kyllä aivan sairaan hieno. Ainoana miinuksena on tuo hinta. Ja toinen asia mistä en oikien tykännyt oli tuo ohjain laatikko.... Mutta hyvin toimiva paketti. Voisin harkita hankkia seuraavan koneen kanssa, samassa rytäkässä.

Sillä saisi myös tienreunat/penkareet ajettua jne
 

Timberman

Jäsen
6.3.2010
610
0
16
Ok. Sitten homma ei olekaan niin yksinkertainen. Vähän ihmettelinkin kysymystä ja ajattelin, että siinä saattaa olla jokin "koira haudattuna" :roll:

Itse kokeilisin mitä tapahtuu kun moottoriin menevät letkut vaihtaa ristiin. Sitä ennen voisi olla hyvä idea soittaa tehtaalle huoltoon vaikka Saulille ja kysellä miksi sen puörimissuunta on juuri näin päin ja onko heillä tiedossa jokin syy miksi sitä ei kannattaisi muuttaa tai miten muutos olisi syytä tehdä. Samalla tulisi varmistettua pyöriikö laite nyt oikein päin. Voihan olla, että sen kasausksessa letkut ovat menneet vahingossa ristiin ja se pyörii nyt ihan oikeasti väärään suuntaan :cool:
 

Maamies

Jäsen
1.1.2014
82
0
6
Ostamani niittomurskain on siis käytetty ja mallia vm. 2004, se etupyörällinen :).

Kyllä kone oikein päin pyörii. Jos kone pyörisi vastasuuntaan, niin kone voisi singota kiviä ym eteenpäin ja voi olla vaarallinen. Sen vuoksi pyörimissuunta on ajosuuntaan nähden myötänen.

Kohta menen kokeilemaan tosityöhön sitä niin katsotaan jälkeä. Yritän saada kuvia. Pyörimissuunta on nyt vielä ihan tehtaan asetusten mukainen.
 

Liitteet

Maamies

Jäsen
1.1.2014
82
0
6
No niin. Tuli ajeltua tuossa erästä luonnonhoitopeltoa. Ajoin vain vesakoitunutta aluetta. Heinä oli noin 30-35 cm pitkää, joskin alla oli viimevuoden vanhaa kuollutta tavaraa. Vesakko oli suurimmillaan n. 15 mm halkasijaltaan ja n. 130 cm pitkää. Nostin koneen korkeimpaan työaentoon, eli mahd. pitkä sänki.
Heinää leikkaa koht. hyvin. Vesakoitakin leikkasi jos ajoin tarpeeksi hitaasti. Välillä jätti vesan rungon, mutta riipi sentään latvan oksat ja lehdet. Jos jäi pahasti niin peruuttamalla paikka uusiks söi kone kaiken.
Kokeilin myös metrikäiseen koiranputki/nokkos-pusikkoon. Menee kyllä ja jos tyrkkää esin puskaan ja peruuttaa kone alhaalla takas niin kaikki paskaheinä katoaa.
Metrikäinen lupiinkasvustokin meni, joskin siinäkin kannatti ajaa kahteen kertaan ja eri suuntiin.

En tiedä viittikö kokeilla pyörimissuunnan vaihtoa. Varmaan menee joka tapauksessa O-renkaat uusiksi tuolta hydr.moottorin liittimistä.

No kyl toi nyt sentään viikatteen voittaa ja onhan se kiva papattaa Avantilla :).
 

Liitteet

STEFFE

Lumimies
12.1.2012
4 018
55
73
Bobäck
Vaikuttaa kyllä tehokkaalta!
 

Jarkko62

Jäsen
9.2.2016
92
0
6
Hain Avantilta vanhan mallin niittomurskaimen (1300mm A21364).
Murskain on hiukan käytetty, mutta siinä on 12 kk takuu ja hinta
alveineen oli vain 2000 euroa (uutena listahinta oli 3769 euroa).

Ilmeisesti yksi samanlainen on yhä myynnissä, se vaatii sitten
vähintään 500-sarjan koneen.

Kyllä horsmat ja muukin rytö kaatuu mukavasti. Sen verran paksua on
kasvusto ja laaja alue, että viikatteella leikaten menisi liikaa aikaa.
 

STEFFE

Lumimies
12.1.2012
4 018
55
73
Bobäck
Mä niitän tienreunoja 10 km/kk ja niitän pari hehtaaria niittyä muutamia kertoja ksudessa. On kyllä terhokas mutta kannattaa pitää terät terävinä niin syö paremmin!
 

Handyboy

Jäsen
27.9.2018
9
3
3
Kirjoitan tähän viestiketjuun, kun tässä ketjussa on hyvää kokemusperäistä tietoa niittomurskaimista, vaikka tämä minun juttuni liittyy omien työlatteiden rakenteluun. Voin myöhemmin päivittää tästä projektitarinaa sille puolelle.

Ostin pientraktoreihin perään tarkoitetun, 105 cm leveän niittomurskaimen ja tarkoituksenani on muuttaa se hydrauliikkamoottorilla pyöriväksi laitteeksi Avantin keulaan. En ostanut sitä tästä liikkeestä, mutta tässä on hyvät kuvat ja tiedot laitteesta https://keymex.de/Schlegelmaehwerk-...n-105-m-Arbeitsbreite-als-leichte-Ausfuehrung Niittomurskain on kyllä erimerkkinen ja -värinen, mutta lienee peräisin samasta kiinalaisesta tehtaasta kuin tämä linkin murskain.

Onko tässä rakentelussa sitten mitään järkeä, kun kaupasta saa uuden niittomurskaimen heti käyttöön ja käytettyjäkin voi metsästää? Tarkoituksenani minulla on tehdä kevyehkö niittomurskain käytettäväksi 225:n kanssa. Teen murskaimen ja kiinnityslevyn väliin nivelöidyt aisat, joiden avulla murskain voi olla edessä tai sitten sivuun käännettynä. Tämä sivukääntö ja 225 on ehkä se juttu, miksi tähän kevytmurskaimen rakenteluun lähdin. Laitan murskaimen eteen myös tukipyörät, niin murskain pitäisi sitten kulkea kevyesti. Tarkoitus minulla on käyttää puomin kelluntaa tämän rakentelun tuloksen kanssa.

Mutta se kysymykseni, niin minkäkokoista hammaspyörämoottoria raati suosittelee? Nyt murskaimen kulmavaihde yhdessä hihnojen välityksen kanssa nostaa 540 kierroksen PTO ulostulon 1870 kierrokseen minuutissa. Hihnapyörien kokosuhde on niin, että ne nostavat nopeutta 1,19 kertaiseksi (155/130 mm).

EDIT: Tosiaan mietin tuota tehotarvetta ja kierrosnopeusasiaa. Edellisellä sivulla oli, että Avantin niittomurskaimissa on käytetty 11 cm^3 moottoria. Tuotto 225:ssa on 42 l/min, joka antaisi teoriassa nopeudeksi 11 cm^3 moottorille 3818 r/min. Tämä edellyttäisi varmaa täysiä kierroksia moottorista ja jos vähemmälläkin tilavuusvirralla niittomurskain leikkaisi hyvin, niin mieluummin ajaisin matalammilla moottorin kierroksilla. Ajonopeudet niittomurskaimella minulla tulee kuitenkin olemaan melko matalat.
 
Viimeksi muokattu:

lajaatena

Jäsen
29.10.2009
650
16
18
Etelä-Suomi
Minulla on vanha niittomurskain 1500mm A21362 jossa on 42 kpl vasarateriä, uusissa laitteissa on 20 kpl vasarateriä, leikkujälki on huomattavasti parempi kuin tässä minun 42 terän laitteessa. Ajattelin että kokeillaan ottaa puolet pois, eli otin joka toisen vasaraterän pois järjestään , lähdin laitteen oikeasta reunasta, laitoin terät järjestykseen koneen alle jos koneesta tulee kovin tärisevä laite, laitan ne takaisin samaan järjestykseen. Ei muuta kuin 640 tulille kokeilemaan ja yllätys oli suuri, ei mitään ylimääräisiä värinöitä eli kone oli taspainossa, ja sitten niittämään ja lopputulos oli hyvä leikkujälki, sama kohde minkä ajoin viime vuonna pariin kertaan niin nyt meni kerta ajolla ja jälki oli paljon parempi, toki nostin tukirullaa myös lähemmas teriä, vaikuttiko myös tämä. Kenellä vaan on vanhan mallinen niittomurskain 42 vasaraterällä niin voin suositella ottamaan puolet teristä pois.
https://www.facebook.com/photo.php?...JEdaN4QAD_tAC820DBaXAY6A0aFQdw4f9VgtFkX8-B7sn
 

Handyboy

Jäsen
27.9.2018
9
3
3
Hyviä huomiota edellisessä viestissä ja tässä on samalla omaa pähkäilyäni tähän mitoitusasiaani. Nykyisin Avantilla myynnissä oleva 1200 mm leveä niittomurskain on malliltaan A36730 ja tässä on suoravetomoottori, sivuilla jalakset sekä takana leveä rulla. Nettihaun perusteella tässä olisi 16 cm3 tilavuuden omaava moottori ja tälle suositeltu nestevirtaus on 30 l/min. Näillä arvoilla tulee kierrosnopeudeksi 1875 r/min. Taidanpa ottaa tästä esimerkkiä mitoitukseen ja kun minulla on 105 cm leveä leikkuri, niin otan pykälää pienemmän moottorin ja muutan samalla hihnapyörien välityksen 1:1 suhteeseen.
 
  • Tykkää
Reactions: Leppis