Nikkeli76

Jäsen
28.1.2012
85
0
6
Kouvola
Kesälomilla homma lähti taas tulille. Energia, inspiraatio ja Wallius kohtasivat. Kaikki lähti käyntiin kuin tulivuorenpurkaus. Sylinteri löytyi romikselta (20€) ja muut raudat romuliikkeestä. Tämä projekti erottui muista, sillä tähän käytettiin viisiminuuttia aikaa myös suunnitteluun. Vähän ruutupaperia ja lyijykynä ja idea oli valmis. Nyt laite on valmis ja kovassa koeajossa ennen sinkkikylpyä ja maalausta!

Jos kuvia ja ideoita aiheesta haluatte, niin voinpa niitä tänne laittaa. Perusidea: 2,5m 220mm x 220mm H-palkkia (120kg), 8t sylinteri, kaksi RHS-profiilia sisäkkäin 90mm ja 80mm, joista sisemmän päähän työsylkkä ja toiseen päähän työntölevy. Vähän rosterilattaa palkin päälle liu'uiksi ja liikuteltava terä (kelkka) toiseen päähän palkkia. Terä tehty hardoxista (auran terä), jossa viisteet valmiina oikean kulman saamiseksi ja hitsauksen helpottamiseksi. Kärkeen rosterilatta, jonka hioin laikalla terväväksi. Palkin kylkeen klapikone venttiilipöytä ja letkut ja alle vielä säädettävät jalat. Pohjaan tottakai paikat haarukoille, jotta liikuttelu käy näppärästi. Nämä kaikki sekaisin yhteen puikolla ja hyvin tuntuis toimivan. Max halko 1,3m ja paksuus about 35cm. Testattu ja toimii!
 

Nikkeli76

Jäsen
28.1.2012
85
0
6
Kouvola
Walliuksella oli puikko invertteri kesäkampanjatarjouksessa 290€ kesän ajan. Ilmoittivat teräksen max paksuudeksi 8mm, mikäli tekee kunnon seevit. Tuntuu polttavan aika rajusti, joten tuossakaan härvelissä ei tarvinnut edes täysiä virtoja käytellä!
 

Nikkeli76

Jäsen
28.1.2012
85
0
6
Kouvola
Tässäpä niitä kuvia. Sinkitys on siis tuloillansa, mutta ensin härveli pitää kunnolla koeponnistaa, jotta modifioitavat yksityiskohdat vielä pulpahtavat esiin. Kuution verran koivua (osa melko visaista) takanapäin ja vielä ainakin tuntuis toimivan piirrustusten mukaisesti. Suurimmat pöllit olivat halkaisijaltaan 35cm ja pituus 109cm eikä ongelmia esiintynyt. Hassuinta on, että Avanttia sai koko työskentelyn ajan pitää tyhjäkäynnillä :lol: .
 

Liitteet

 • IMG_2496.JPG
  IMG_2496.JPG
  133 KB · Katsottu: 5 346
 • IMG_2498.JPG
  IMG_2498.JPG
  115,8 KB · Katsottu: 5 361
 • IMG_2499.jpg
  IMG_2499.jpg
  126,4 KB · Katsottu: 5 321
 • IMG_2500.JPG
  IMG_2500.JPG
  111,1 KB · Katsottu: 5 364
 • IMG_2502.jpg
  IMG_2502.jpg
  116,3 KB · Katsottu: 5 334

fmz

Jäsen
17.7.2012
7
0
1
Siisti ja järeän oloinen laitos. Tässä oma kontribuutioni ja työnäytös: http://www.youtube.com/watch?v=ukndDDbyB10

Sylinteri 63/36/500, 2 kpl n. 170 cm pitkää 100x5 mm neliöputkea, 4 kpl vetovarren päitä, terä 25*100 lattaa ja parin yrityksen ja erehdyksen jälkeen ihan kestävänkin oloinen. Kelkasta lähtee 2 kpl M12 pulttia palkkien välistä alas ja alapuolella on niissä kiinni pieni ohjuri, samaten kelkan pohjassa on vähän ohjainta että menee rataa pitkin. Terä roikkuu yhden pitkäksi jatketun pultin varassa, joka siis menee palkeista läpi. Varsinaisen voiman ottaa vastaan toppari, jota vasten terä nojaa. Ajatus on laittaa vielä terän nykyisen alareunan kohdalle siivet sivuille, jolloin terää nostamalla saa ristikon. Portaatonta korkeussäätöä ei siis tule ja muutenkin terä painaa sen verran, että pultin sihtausta ei viitsi ihan joka palikan välissä tehdä. Eipä tuo haittaa kun vähän lajittelee puita ja ajaa samankokoiset kerralla.

Koska Ylökatin venttiilipöytä on niin hyvin ulottuvilla, ohjastan keksintöä suoraan siitä ja säästin venttiilin ja letkujen hinnan.

Suhtkoht kaikki tarpeellinen tuli ostettua kaupasta, materiaalikustannukset 200-250e. Paino lienee n. 80 kg. Puun maksimitta n. 53 cm. Sitkeän 30-40 cm koivuntyven halkaisu on tekniikkalaji, joka pitää opetella. Muuten tuon kanssa tuntuu menevän enempiä miettimättä kaikki halki. Koneessa voi pitää tyhjäkäyntikierroksia jos haluaa, liike vain vähän hidastuu.

Pitänee ajaa vielä lisää puuta läpi ja etsiä löytyykö jotain parannettavaa, ennen kuin vetäisee maalin pintaan.

Tehty työ- eikä näyttelykapineeksi ja sekin enempi protohengessä, joten jälkeenpäin katsottuna olisi sitä mittaa ja suorakulmaa ja passia tietysti voinut välillä käyttää, mutta työkalu mikä työkalu. Kunhan toimii.
 

Nikkeli76

Jäsen
28.1.2012
85
0
6
Kouvola
Hyvinhän se näyttäis toimivan! Itse laittaisin vekottimeesi ehkä pienet kourut tai tuet sivulle, ettei tarvitsisi käsiä pitää välissä... Makuasia. Syy miksi tein omasta vekottimestani niin korkean on se, että ajattelin pilkkoa joissain tapauksissa puut suoraan takana näkyviin häkkeihin. Mikäli oikein intoudun, niin nostan ko. härvelin kuorma-auton lavalle, avantti trukkisarvineen myös ja eiku metsään... Siksi tein siihen irroitettavat jalatkin. Metsässä sitte Tilhi laulamaan ja sarvilla metrin puut haarukassa (apupöytä) terän viereen, letkut kiinni ja valmiit halot sarvilla lavalle. Seuraava projekti on sitten korkean sahapukin valmistus, jossa metrin halkoja voi pinota ainakin metrin korkeaksi pinoksi U-haarojen väliin ja ei muuta kuin Tilhillä puut poikki. Näin ajattelin säästää sylinterin edestakaista liikettä (mikä on kuitenkin aika hidas, verrattuna siihen, että metrin halko rapsahtaa tuolla terällä todella nopeasti halki) ja näin ollen aikaa. Ristikkoterä on vielä harkinnassa, mutta vehjes on suunniteltu niin, että sylinteri ei työnnä kelkkaa terälle asti, joten puut saattaisivat jumittaa vaakaterään :?: . Lisäksi tuntui, että tuo 35cm paksuinen visakoivuinen tyvipölli alkoi olla vähän siinä ja tässä työturvallisuuden suhteen, joten ehkä tyydyn vain halkomaan puita... Saas nyt nähdä? Sinkkikylpyä odotellessa... :lol:
 

fmz

Jäsen
17.7.2012
7
0
1
Nikkeli76 sanoi:
Hyvinhän se näyttäis toimivan! Itse laittaisin vekottimeesi ehkä pienet kourut tai tuet sivulle, ettei tarvitsisi käsiä pitää välissä... Makuasia.

Ei tuota osaa kyllä kaivata ja oikea käsihän on kahvalla aina kun liikkuu, vasurista niin väliä :). Jonkun halkaisijaltaan puolimetrisen harjateräsrenkaan tai pari voisi kyllä terän ympärille virittää ottamaan vähän kiinni noita palikoita mitkä ampuu kunnolla ympäriinsä.

Tuo on ihan totta että jos vain saa järkättyä sahaamisen helpoksi niin kannattaa halkoa niin pitkänä kuin voi. Nuo puolimetriset menee sirkkelillä vielä keskeltä katki niin ovat hellapuun mittaisia. Kiukaan alle sopisi pidempikin, muttei sentään puolimetrinen. Katsoo nyt sitten sahaako niitä erikseen semmoiseen mittaan, että pitää halkaista jokainen vasta sahauksen jälkeen vai halkooko ensin puolimetrisenä ja polttaa sielläkin lyhyempää.
Nikkeli76 sanoi:
Ristikkoterä on vielä harkinnassa, mutta vehjes on suunniteltu niin, että sylinteri ei työnnä kelkkaa terälle asti, joten puut saattaisivat jumittaa vaakaterään :?: . Lisäksi tuntui, että tuo 35cm paksuinen visakoivuinen tyvipölli alkoi olla vähän siinä ja tässä työturvallisuuden suhteen, joten ehkä tyydyn vain halkomaan puita... Saas nyt nähdä? Sinkkikylpyä odotellessa... :lol:

Jos iskusta jää puuttumaan enemmän kuin 5-10 cm niin ristikon kanssa varmaankin kannattaisi ainakin pitää aina käsillä jotain fyllipalikkaa, jonka avulla liikkeen saa läpi asti. Muuten on taas kirveelle töitä siinä muodossa, että naputtelee sitä jämähtänyttä salaattia takaperin irti teristä. Voihan se niitä paloja ampua sitten myös yläviistoon, mutta suunta on hyvin ennustettavissa ja suojaus rakennettavissa jos käy epäilyttämään.