• Tervetuloa AvantPlaneetan uudistetulle foorumille! Lue ja keskustele aiheesta lisää klikkaamalla tätä linkkiä.

S30 pikakiinnike 220 kaivuriin

Leppis

Ylläpito
Keskustelun aloittaja
Ylläpidon jäsen
2.10.2008
2 158
16
38
Sain vihdoin toteutettua pitkäaikaisen haaveeni. Kaivulaitteeseen pikakiinnike, tosin vielä mekaanisella lukituksella. Täytyy tutkia saisiko lukituksen hydrauliseksi!?
Malli on S30/150, elikkä uuden 260 kaivurin kiinnike.
Suoraan heittämällä kiinnike ei käy kaivurin puoleisten korvakkeiden mitoituksen takia. Kiinnike on 10 mm liian kapea ja nivel lenkit 18 mm kauempana toisistaan. Tämä 18 mm pienentää hieman kauhan liikettä, mutta murtovoima lisääntyy. Tietysti pikakiinnike vastaavasti vähentää murtovoimaa lisääntyneen korkeuden ansiosta.
Korvakkeiden leveyttä olisi voinut jyrsiä/hioa leveämmäksi, mutta silloin olisi ainevahvuudet ohentuneet. Puomin päätä ja koiranluuta olisi voinut kaventaa myös hieman.

Päädyin kuitenkin leikkaamaan korvakkeet irti 8-muotoisena palana ja hitsaamaan palat takaisi 10 mm leveämmälle. Pienellä jälkihionnalla onnistu juuri ja juuri. Puomin pään kulmat oli hieman ahtaat ja pikakiinnikkeen käynti vastakappaleeseen. Kesän aikana selvinnee kestääkö viritys!

Kauhoista leikkasin vanhat nivelkorvakkeet poikki ja hitsasin tilalle kiinnikkeen vastakappaleet.
 

Liitteet

tikka

Jäsen
4.6.2012
59
0
6
Lahti
Hienosti tehty! Miten kauhan lukitus tuossa toimii, onko joku kierresysteemi vai jousi? Kyllä helpottaa kauhan vaihtoa jo tuolla systeemillä 100-0, hydrauliikka jo hifistelyä :mrgreen: :mrgreen:
 

Leppis

Ylläpito
Keskustelun aloittaja
Ylläpidon jäsen
2.10.2008
2 158
16
38
Tämä on kierteellä. Pulttia pyöritellen saa takaosan kielen liikkumaan kiinni/auki.
Näitä on olemassa maailmalla myös jäykällä jousella varustettuna, pitkällä vipuvarrella käännetään auki.
Joo helpottaa huomattavasti kauhan vaihtoa ja voi suunnitella muitakin laitteita esim. kantokoukku.
Maasturisti, voin kyllä tehdä toisenkin valmiista aihiosta hyvä mallikin on.
 

vantti

Jäsen
10.9.2009
44
0
6
Viime syksynä päädyin tekemään pikakiinnikkeen minikaivuriin ns. pitkästä puusta. Projekti lähti oikeastaan siitä, kun piti tehdä kaapeliojakauha; oli pihavaloasennuksia tiedossa. Mulla oli jo aiemmin tehty juurikoukku mutta sitä on tullut käytettyä tosi vähän, kun vaihto on hiukan liian hankalaa.
Mitoituksen tein S-30 mukaisesti, 150mm leveä. Lukitus tuossa on jousivoimalla toimivalla luistilla. Ruuvattavaakin mietin mutta sitten laiskuus voitti: kiinnitys-lukitus on automaattinen, ei tarvitse nousta pukilta kuin vain kauhan irrotuksessa :D Alkuperäiseen kauhaan ja juurikoukkuun vaihdoin myös S-30 kiinnikkeet, vanhat pillillä irti ja uudet hitsaten tilalle.
Täytyy sanoa, että elintaso parani huomattavasti. Kauhan voi nyt valita tarpeen mukaan eikä tarvitse miettiä onko vaihtaminen vaivan väärtti!
 

tikka

Jäsen
4.6.2012
59
0
6
Lahti
Hieno on! Miten tuo lukitus on hoidettu? Liikkuuko tuo lukituslevy urissa jousen takana, pysyykö hyvin kiinni ?
 

vantti

Jäsen
10.9.2009
44
0
6
Joo, alareunassa oleva lukituslevy työtyy jousien voimalla kauhan tapin alle ja kiilaa sen paikoilleen. Hyvin pysyy kauha kiinni. Kiila on niin loiva, ettei kauhan kuormitus saa sitä liikkumaan itsekseen. Lukituksessa pitää vaan olla tarkkana, että kiila tulee kokonaan tapin alle. Tein viissiin hiukan liian tiukoilla toleransseilla, ettei se salli juurikaan likaa/hiekkaa väliin :shock: No ehkä se ajan kanssa kuluu sopivaksi :D Puhtaana toimii hienosti. Jousetkin voisi ehkä vaihtaa hiukan jäykempiin.
 

Leppis

Ylläpito
Keskustelun aloittaja
Ylläpidon jäsen
2.10.2008
2 158
16
38
Tuo puoliautomaatti lukitus näppärä!
Mulla tuo avantin pikakiinnike jättää pienen väljyksen liitokseen.Täytyy seurata mistä alkaa kulumaan.
Kaivulaite vaan ei kestänyt työn tohinaa. Repesi puomin taitosta sylinterin korvakkeet irti.
Korjatahan se täytyy ja vahvistaa, laittelen kuvia hommasta, kunhan ehdin työstämään.
 

ryydis

Jäsen
28.4.2009
129
2
18
Lieto
www.netti.fi
_20190917_185551.JPG
_20190917_185849.JPG
Laitetaanpa tänne uuteen saittiin kesän virittelyä... Ja hyödynnetään vanhaa postiketjua. Tuunasin 150 kaivuriin Yuchain pikakiinnityksen. Tää on oikein viritys kun 200 sarjan kaivuri 150 tuunattu vuosia sitten 300 -sarjan koneeseen ja nyt tuo pikakiinnike. Noh, vanha totuus että kaupasta ei saa valmista, vain enemmän tai vähemmän huonoja aihioita. Tuo pikakiinnike oli aika säätäminen näin "kotioloissa". En nyt keittiössä hitsannut, en autotallissakaan kun ei oo mutta onhan tuolla pihalla tilaa... Jos polttais (muutakin kuin päreitä) niin useempi toppa ois varmaan mennyt ennenkuin sain järkeiltyä miten tuon tekisi. Paljon rälläköintiä (yksi rälläkkäkin), puikkohitsausta ja lisempää rälläköintiä. Kiinnike on puoliautomaatti eli kammella lukko auki ja painamalla työkalu paikalleen napsahtaa kiinni. Ei oo standardi S30 vaan S30-160. 25cm kynsikauha, 40cm tasa ja sitten hitsailin vielä juurien repijän. Repijässä materiaalina 15mm patarauta jos jotain kiinnostaa. Ei oo juurikaan vielä testattu, vain yksi kanto nykäisty ylös. Tää ehkä maailman pienin "backhoe" jossa pikakiinnitys. Eipä tarvi enää riuhtoa juuttuneiden tappien kans ja rasvailla niitä työkalua vaihdettaessa. Nyt menee siististi minuutissa työkalun vaihto. Neljäs työkalukin on jo suunnittelupöydällä mutta siitä toiste.
 

Leppis

Ylläpito
Keskustelun aloittaja
Ylläpidon jäsen
2.10.2008
2 158
16
38
Hieno toteutus @ryydis :) Kyllä kauhanvaihtokynnys pienenee pikakiinnikkeen ansiosta.
Tuo jousikuormitettu puoliautomaatti on kanssa toimiva, yleensä napsahtavat helposti kiinni. Puhtaana tietysti kannattaa yrittää pitää linkkujen välit.
onhan tuolla pihalla tilaa.
Joo monasti pohjolan hallista löytyy parhaiten tilaa. Itse kanssa hitsailen ulkona, kun talli on täynnä palavaa. Joskus ollut tulityökortti joka velvoittaa toimimaan oikein. Vaikea selitellä vakuutusyhtiölle etten tiennyt.
Tuo pikakiinnike oli aika säätäminen näin "kotioloissa"
Joutuu sitä pähkäilemää, ettei murtovoimat heikkenisi ihan kauheasti.
Kuvista päätellen olisin laittanut liittimen hieman lisää puomiin päin, jos vain kauhan liikkeet sallisi.
Kuvat voi vääristää todellista tilannetta.

Kiva kun laitoit tänne tietoa, saadan jokin toinenkin innostumaan remonttiin :cool:
 

ryydis

Jäsen
28.4.2009
129
2
18
Lieto
www.netti.fi
Hieno toteutus @ryydis :) Kyllä kauhanvaihtokynnys pienenee pikakiinnikkeen ansiosta.
Tuo jousikuormitettu puoliautomaatti on kanssa toimiva, yleensä napsahtavat helposti kiinni. Puhtaana tietysti kannattaa yrittää pitää linkkujen välit.

Kuvista päätellen olisin laittanut liittimen hieman lisää puomiin päin, jos vain kauhan liikkeet sallisi.
Kuvat voi vääristää todellista tilannetta.
Eipä tuota puomiin päin ois saanut senttiäkään jos tuota tilannetta meinaat josta kuva tähän. Kauhan koukku ois kans voinut olla taaempana mutta aattelin ettei noi liikkuvat sitten ois niin kurassa kun on kuvan tapaan. Tappien väli kiinnikkeessä on sama kuin alunperin, jälkeen tuli mieleen että ois voinut vähän kasvattaa että ois saanut lisää voimaa joka sit ois liikeradassa tietty hävinny. Toi kaivuri 150 ei ole mitenkään kuuluisa kestävyydestään (päinvastoin) nii päätin mennä samalla tappivälillä. Tuo 150 korvattiin aikoinaan pian 170 -mallilla joka kait sit jo kestävempi. Lienee jotain opittu 150:n ongelmista. 170:sä tais olla pienempi sivukääntö :rolleyes:
_20191103_122610.JPG
 

Leppis

Ylläpito
Keskustelun aloittaja
Ylläpidon jäsen
2.10.2008
2 158
16
38
puomiin päin ois saanut senttiäkään
No näin on ahtaaksi käy, tapit ovat aivan vierivieressä :)
jälkeen tuli mieleen että ois voinut vähän kasvattaa
Joo josain kaivureissa, isoissakin, on useampi tapin reikä kauhan kiinnikepalassa säätöä ajatellen.
Tuossa on niin lähekkäin tapit, olisiko onnistunut toiset reiät ilman koiran luun jatkamista?