220 vaihto 420seen | AvantClub - Keskustelupalsta
avant kaivuri 260 sanoi:
Steffe onko sulla vielä 420.?? Oliko se lumi hommissa kätevä ja hyvä.????

Kyllä se 220 mallia voittaa monrssa asiassa. Ehkä juuri nstokorkeudessa ja tankin tilavuudessa! 220 oli kyllä aika moinen peto etenemään. Tykkäsin. Mutta jos pitää valita 220 tai 420 niin ehdottomasti 420. Siinä kun on sama työlaitekiinike kun isoimmissa!
 
420 painaa sen verran, että kuljettaminen henkilöauton peräkärryllä onnistuu juuri ja juuri, mikäli kyytiin ei tule esimerkiksi kaivuria. Kaivurin kanssa paino nousee sen verran, että nykyisten henkilöautojen vetorajoitukset tulevat vastaan. Samoin esimerkiksi joku etukauha ja trukkipiikit vie jo painon sinne rajoille.

Muutoin 420 pesee 220:n kyllä. Jos ei tarvii kuljetella, niin 420 on hyvä. Toiset sanoo, että ero 220:n ja 420:n välillä on pieni, että kannattaisi suoraan pyöräyttää 200-sarjasta tuonne 500-sarjan puolelle..
 
Tuo kuljetus asia on kyllä oleellinen. 420 vaatii selkeästi isompi vaunu ja se taas vaatii isompi veturi jne. Oravanpyörä on saanut alkuunsa.

Itse koen tosiaan että 220 mallin ketteryys oli ylivoimainen. Olisi pitänyt jättää leikit siihen silloin jo niin olisi säästänyt pitkän pennin...(vai onko senttejä nykyään....)
 
Ostin 220:n kevättalvella yrityksen viherrakentamiskäyttöön ja kotona tapahtuvaan satunnaiseen tavaran ja maansiirtoon. Muuten OK valinta, mutta yhdessä kohteessa jäi multaa yli puoli siirtolavallista ja se piti siirtää takaisin sille siirtolavalle. Ei onnistunut reunan ylitse vaan piti ajaa lavan sisälle. Silloin päätin, että seuraava on teleskooppipuomilla oleva malli. No, nyt muutaman kuukauden kuluttua elokuussa pihalle tuli vuoden käytetty 420. Olen ollut siihen erittäin tyytyväinen ja se on ollut täysin riittävä yksityis- ja yrityskäyttöön. Monet kivituhkat olen poistanut kulkukäytäviltä ja lisännyt niihin uuden pinnan. Repijällä ovat ruusupuskat poistuneet kuin itsestään ja minikaivurilla olen kaivanut 100 m kaapeliojaa ja perustukset sähköporttia varten. Ihmeesti olen löytänut siirrettävää pihalla olleille tavaroille trukkipiikkien avulla. Áika isoruokainenkin 220 oli verrattuna nykyiseen dieseliin. 500-sarjainen on jo vähän liian painava, eikä ainakaan vielä ole sellaista työtä ollut mihin 420 ei olisi riittänyt. Peräkärryksi ostin jarrullisen Majavan, jonka kantavuus riittää paketin kuljettamiseen, vetoautona Hiace 4WD.
 
Minulla oli 220 vuokralla vähän aikaa muutama vuosi sitten, mutta muita kokemuksia siitä ei ole. Siinä oli taka-akselille laitettu kaikki lisäpainot, eli koneen paino taisi olla noin 720 kg. Käytin sitä kauhalla soran siirtämiseen paikasta toiseen ja siinä hommassa kone oli ihan OK. Kevyenä koneena se ei jättänyt nurmikkoonkaan pahoja jälkiä. Käytössä ei ollut mitään kärryä, mutta 220:llä kärryn lastaaminen voi olla hankalaa. 420 toimii siinä ihan eri lailla.

Asia, joka kiinnitti tässä ketjussa huomioni on, että ei 220 minusta niin kovin ketterä ollut. Se tosin on kapea, mutta ainakin tehtaan esitteiden mukaan 420:llä on kaikkein pienin kääntösäde. 220:n rakenne on erilainen, koska sen takarunko on lähinnä vain taka-akseli. Muissa malleissa takarungossa on moottori ja niiden takarunko on muutenkin massiivisempi. 220:llä moottori ja kuski ovat käännettäessä aika kaukana tyhjän päällä. Mikähän mahtaa olla eri mallien suurin rungon kääntökulma?


3 kesää sitten ostimme vähän käytetyn 520:n, kun olimme ostamassa uutta 420:stä. 520:ssä oli valmiina muutamia lisävarusteita, esim. vakaaja, joka esitteiden mukaan myös lisää nostovoimaa. 420:een ei taida vakaajaa saada. Asennutin siihen lisäksi luistoneston, joka on ihan ehdoton epätasaisella pinnalla. Kauhalla soraa tai maata siirrettäessä 420 pärjää 520:lle yleensä täysin. Suorituskykyero tullee selvimmin vastaan, kun pitää nostaa jotain raskaampaa tai käytetään erillistä jatkopuomia, jonka päässä roikkuu sopivan suuri kuorma. Koneiden nostokykyero ja kaatokuormat ovat aika paljon 520:n hyväksi. 520:een taitaa saada paremmin lisäpainoja, jotka auttavat kaatokuorman kanssa. 520 on raskaampi, mutta sen vakiorenkaat ovat pari tuumaa leveämmät, joten pelkän koneen pintapaine maahan ei silloin taida paljon poiketa 420:stä.

Meillä konetta käytetään myös hyvin mäkisessä maastossa, jolloin koneen kaatumisvaroitin piippaa melko paljon, vaikka koneessa on pari lisäpainoa. Jos 110 cm sorakauhan täyttää äärimmilleen, niin enimmillään siinä on ainesta 200-230 litraa. Soran tiheys on noin 1,6 t/m3 eli kauhallinen painaa 320-350 kg. Kauha painaa noin 70 kg, jolloin ollaan noin 400 kg:n kuormassa. Jos käytössä on 128 cm kauha, niin siihen saa materiaalia 250-270 litraa eli 400-430 kg ja kauha (75 kg) vielä lisää eli lähestytään 500 kg.

520:n kaatokuormaksi ilmoitetaan 800 kg ja murtovoimaksi 1100 kg. Uusilta www-sivuilta löytyy 420:n murtovoima, joka on 550 kg. 420:n esitteestä (2011) löytyi kaatokuorma, joka on 550 kg. 420:n kaatokuormasta on netissä eri arvoja (mm. englanninkielisessä esitteessä "tipping load" on 650 kg??). Jos maasto ei ole tasaista, niin painavien kuormien kanssa kannattaa olla alamäessä tarkkana. Kaatokuormat on ymmärtääkseni ilmoitettu tasaisella vaakasuoralla kovalla alustalla.

Kaikilla malleilla sivukallistus ja korkealle nostettu kuorma ovat vaarallinen yhdistelmä, joka on kokonaan toinen juttu.

PS.
Jos joku ihmettelee noita suuria kauhatilavuuksia, niin olen laittanut kauhojen takareunan verkko-osaan ohuehkon polykarbonaattilevyn, joka suojaa koneen työlaitekiinnitystä ja niveliä, jotta maa-aines ei varise niin pahasti kauhan yli. Kirkkaan levyn läpi näkee hyvin eikä tarvitse varoa niin paljon yli pursuavaa kuormaa.
 
Minä taisin käyttää sana ketterä. Käytin itse 220 mallia siihen aikaan lähinnä oman pihan auraamiseen ja nurtsin leikkaamiseen. Piha on suht tasainen/suora. Kyllä minä pysyn väitteessäni. 220 oli hyvin ketterä. Se ei tietenkään pärjää 420 koneelle kun siihen laittaa lingon tai vähän isomman auran keulalle. Mutta ei 420 myöskään pärjää läheskään 630 koneeseen kun siihen pannaan vähän isompaa kauhaa keulalle. Jokaiselle koneelle on omat käyttötarkoituksensa. Vaihdoin 420 kone alle silloin kun rupesi olla niin paljon muitten pihojen auraamista jolloin ei 220 koneen tankin tilavuus riittänyt eikä nostokorkeus, auran kokoa eikä kauhan kokoakaan. Ja siiåilumikauhaa myöten piti saada vielä isompaa konetta. Silloin astui 630 kuvioon. Mutta sillä meneekin nätisti 40-50 OKT piha kierroksessa kun auraa/kauhoo!
 
Mallistosta löytyy myös 300 - sarja nostokykyä ja ketteryyttä etsivälle. Tehtaan sivujen mukaan 200 - sarjan nostokyky on 350 kg, 400 - sarjan 550 kg ja 300 - sarjan 700 kg.
 
9v 200srjalaisella ajelleena voin suositella lämpimästi. Kun koneeseen ottaa vielä luistonesto mokkulan ja taakse vannepainot niin sillä pääsee melkein minnevain, on ajettu maata rakennuksien sisältä ja hiekkaa tilalle , mahtuu kääntämään pienssä tilassa ja 170 kaivurilla nostaa melkoisen isoja kiviä. Ruohonleikkuuseen myös ehtapeli mahtuupyörimään marjapuskien ympärillä eikä jätä jälkiä ja on myös paljon nopeampi kuin pelkät ajettavat ruohonleikkurit. Kärkikippaavalla kauhalla yltää kuormaamaan myös siirtolavalle. Toki isommat hommat hoituu isommilla koneilla nopeammin, eikä mopolla moottoritielle mutta tehokas kone sinne mihin isommat eivät mahdu ;)
 

Uusimmat keskustelut