520+ vai 420 vai 220 vai.....???? | AvantClub - Keskustelupalsta

Maamies

Jäsen
Keskustelun aloittaja
1.1.2014
96
4
8
Käytettyä konetta olen etsiskellyt ja näyttää olevan tarjolla jokunen 420 ja jokunen jo muutaman vuoden vanha 520+.
Olisiko kokeneita kertomaan tuosta 520+ koneesta?
Käyttö tulee olemaan maatalous, ilman elukoita, eli kasvinviljelytila. Tietty jos tolla metsäänkin pääsee, niin mennään sitten rankametsään.
Samoin mielikuvia tuon 420 mallin soveltuvuudesta ko. käyttöön.

Vaihtoehtona on ollut myös hankkia ensin tuo pikkuruinen 220 piha/puutarhakäyttöön, joskin sen lisäksi myös siis tilan käytöön. Katsoisi ensin, miten tuo soveltuisi työhön. Katsoisi sitten myöhemmin isompaa konetta, jos tarvetta sille. Kivenkeruukauhaa ei jostakin syystä tarjota tuohon 220-malliin, mutta miksei se menisi silläkin, vai menisikö????
 
Hei,
aloita vaikka tätät tehtaan valintakoneesta. Siinä tulee vähän peruskartoitusta millä ehkä selviää vähän että mitä oikeasti haluat/tarvitset.
http://www.avanttecno.com/www/index.php?PAGE=423&NODE_ID=425&LANG=1

Palaa tähän ketjuun vastauksesi kera niin on ehkä helpompaa planeettalaille ottaa "kantaa" sun tilanteeseen. Koneet on niin monipuolisia ja erilaisia ettei samaan lauseeseen voi laitta 220 malli versus 400/500 sarjalaisia. 600 sarjassa taas on "tupla hydraulikka" jos sille on tarvetta.

Itse vääntelen 420 ja 630 koneella.
 
400 sarja ja 520 sr1 ovat mitoiltaan melko samanlaiset. Jos päädyt sr1 malliin niin ehdottomasti + malli, siinä on riittävästi tuottoa työlaitteille (tuplapumput). Zoom puomi on ehdoton mallista riippumatta (200 sarjaan sitä ei saa).

Väittävät että 200 sarja liikkuu hyvin metsässä, mutta siinä tulee herkästi ulottuvuus vastaan.

Olen liikutellut 520 laitteella n. 30 työlaitetta ja teho on loppunut ainoastaan ison hakkurin kanssa. Tietysti jyrsimen ja lumilingon kanssa saisi olla enemmän tehoa, mutta vauhtia säätelemällä pärjää.

Jos ostat peruskoneeksi huolletun, n. 500h ajetun vehkeen, ei hinta parissa vuodessa kauheasti muutu, mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa. 420-520+sr1 ovat melko samanmoisia, 400 sarjassa on parempi puomisto ja 500 sarjaan saa hyvällä säkällä lämmitetyn kopin kaupan päälle.
 
Sama pähkäily oli minulla muutama vuosi sitten. Piti ostaa joko uudempi 420 tai sitten vanhempi 500'nen. En tiennyt koneista mitään - vastaan tuli vanhempi hyvin hoidettu 528+ jolla olen iloisesti sen jälkeen ajellut. Tuo + eli tuplapumppu on tosiaan hyvä - hydrauliikassa on silloin tuottoa ihan eri tavalla. Ainut laite mihin toivoisin vieläkin enemmän hydraulikkatehoa on jyrsimessä - mutta kaikkiin muihin on hyvin riittänyt. Mitään metsäkoneitahan nämä Avantit eivät ole kun ei ole pyörissä mitään jousitusta ja maavara on pieni. Mutta omaani käytän haarukalla ja nelitoimikauhalla tukkien nostoon. Eli vedän vanhalla maataloustraktorilla puunrungot mahdollisimman pitkinä ulos metsästä tasaiselle käsittelypaikalle. Siinä käsittelypaikalla minulla on Avantti tuolla monitoimikauhalla - sillä saan kivasti niitä tukkeja nosteltua sen verran että mottorisahalla oikeisiin mittoihin ja sitten pinoan Avantilla ne kasaan. Aikamoinen selänsäästäjä kun ei ole oikeita metsänostureita.
Jos (siis kun) nyt ostaisin uuden Avantin - niin se saisi olla niin iso ja voimakas kun lompakossa olisi varaa :) . Toisaalta on tietysti tuolla pienuudella ja ketteryydelläkin hyvät puolet. Meilläpäin on niin valtavasti peuroja että kaikki mitä viljellään pitää olla aitojen sisäpuolella - ja siellä puutarhatöissä tuon keskisarjan Avantin ketteryys tulee todella hyvään käyttöön. Monitoimikauha (ei liian leveä) on verraton työväline puutarhahommissa. Meillä on myös tuollainen 30metriä pitkä ja 6metriä leveä muovitunnelikasvihuone ja sen kuntoon laittaminen keväällä Avantin kanssa on todella vaivatonta. Tietty sitten ulkona vähänkin isommat puutarhatyöt vaati sitten sen traktorin mutta niin kun moni täällä todennut: jokaiselle työlle omat vehkeet .
 
kun moni täällä todennut: jokaiselle työlle omat vehkeet .

Ehkä ei ihan joka työlle omia vehkeitä mutta melkein. Itse hoitelen kiinteistöpuolen hommia työkseni ja hankin 220:sen vuonna 05.
Siitä lähtien se on palvellut uskollisesti vuoden 2013 alkuun jolloin hankin uuden 528. Pienemmällä koneella tein kaikki hommat koska se sopii kaikkialle kokonsa puolesta missä tarvitsen konetta avuksi, mm. sisälle huoneisiin kun tekee remonttia tai muuta. Ruohenleikkurina se on kätevämpi pihoilla joissa on istutuksia ja ahtaita paikkoja ja lisäksi se on keveämpi ja jättää vähemmän jälkiä kuin isommat ja painavammat. Ainoa puute mikä on todella rassaava on nostokorkeus joka pani minut hankkimaan isomman jatkopuomilla olevan että pystyy lastaamaan peräkärryihin materiaalit. No on tuohon isompaankin tullut jo liki seittemänsataa tuntia vajaassa vudessa että ei se tyhjänpantiksi ole jäänyt. Siispä kartoitus siitä mihin kampetta tarvitsee ja ostoksille. Kun kuskilla on mielikuvitus kohdallaan, hän kyllä keksii tulevaisuudessa hommia joita ei nyt tule edes ajatelleeksi. Kokemuksen kertomaa.
markkuvaari
 
Kuten moni on jo todennut, niin tarve ja raha ratkaisee sen millaisen koneen hankkii. Meille tuli hankittua 2005 vuoden lopulla 520+ kone 26-tuuman tr-kuvio renkailla lumen auraukseen ja maan tonkimistehtäviin. Tuolloin pystyi tilatessa räätälöimään tekniikkaa oman maun ja kukkaron mukaan. Kuta enemmän puskuvoimaa ja nostokykyä, sen paremmin koneella pärjää. Yllätys olikin siinä, että polttopuiden ajo metsästä onnistui paremmin kuin hyvin kunhan ajoväylät eivät ole kivikkoa ja kannokkoa tai hyvin jyrkkiä, eikä isoja ojia matkalla. Puut pätkitään ajoväylän leveyden mukaan ja lastataan trukkipiikkeihin ja kuormaliinalla nipuksi ja kotiin. Metsässä ajaminen vaatii jonkun verran opettelemista , kun on juuria, mättäitä ja kiviä, niin joku pyörä tökkäsee vähän väliä johonkin ja lasti meinaa tippua nokalta. Tekniikasta voisi mainita, ajomoottorit 400c3 omt400 (puskua yli 1000 kp), jatkopuomi, joystikki , tiukennettu neliveto, ajonvapautus ja ehdottomasti turvakaari ja katto päänpäälle. yms. 520+ tarkoittanee, että siinä on kaksi pumppua ja hydrauliöljyn jäähdytin, mitä pelkässä 520:ssä ei taida olla, tämä selitys koskee näitä vanhempia peltikuorisia malleja, uusista malleista ei ole kokemusta. Jos ei tarvitse ajaa kapeista ovista, niin 26-tuuman renkaat ovat hyvät, niillä pääsee paremmin maastossa. Sitä en tiedä pystyykö noita 26-tuumasia renkaita laittamaan, jos kone on varustettu 23-tuuman renkailla jo tehtaalta tullessa. Ja sitten tuskin sekametsään on menemistä jos koneessa on hytti, saattaapi lasit yms mennä rikki, on kaikenmoista oksaa ja rankaa ja puunrunkoa tarjolla ja kun ei ole hyttiä, niin väliltä tippuu puista lunta syliin. No kovin paksussa hangessa nyt ei pääse, kun pyörät ovat kuitenkin melko pienet. Tuossapa oli hiukan omia näkemyksiä ja kokemuksia vanhasta peltikuoriaisesta.
 
Maamies sanoi:
Käytettyä konetta olen etsiskellyt ja näyttää olevan tarjolla jokunen 420 ja jokunen jo muutaman vuoden vanha 520+.

Vaihtoehtona on ollut myös hankkia ensin tuo pikkuruinen 220 piha/puutarhakäyttöön, joskin sen lisäksi myös siis tilan käytöön. Katsoisi ensin, miten tuo soveltuisi työhön. Katsoisi sitten myöhemmin isompaa konetta, jos tarvetta sille. Kivenkeruukauhaa ei jostakin syystä tarjota tuohon 220-malliin, mutta miksei se menisi silläkin, vai menisikö????

Mun mielestä jos vähänkään on ajatusta jossain kohti isommalle laitteelle niin unohda 220 erilaisen työlaitekiinnikkeen takia koska myöhemmin konetta päivittäessä työlaitteet menisi uusiksi.

Huomioi myös 220 vaatimaton paino/nostovoima, jos tarviit kivitöihin jne nostovoimaa. 220 ei pysty myöskään hyödyntämään 1280 leveää lumikauhaa jos lumi on vähänkään märkää. Eikä samalla kauhalla kuskata myökään täysiä kauhallisia klapeja.

En halua tällä mitenkään sorsia 200 -sarjan laitteita, se on monissa paikoin varsin riittävä.

--
 
ryydis sanoi:
Mun mielestä jos vähänkään on ajatusta jossain kohti isommalle laitteelle niin unohda 220 erilaisen työlaitekiinnikkeen takia koska myöhemmin konetta päivittäessä työlaitteet menisi uusiksi.
--

Tuo työlaite asian kannattaa oikeesti harkita. Ostamalla 400 sarjalainen(miksi ei 300sarjalainen) niin kiinnitys työlaitteissa siitä eteenpäin on kaikissa sama, eli se isompi. Samat työlaitteet käy lähes poikkeuksetta kaikkiin jatkossa. Ja konetta pystyy siten helposti päivittää isompaan jos tarve niin vaatii!

Mutta hyvä nyrkkisääntö kuten joku kirjoitti -mitä isompi sen parempi!
 
Jos koneen leveyttä katsotaan, niin ei tuo 220 ole kovinkaan paljon kapeampi kuin 420 tai 520 (uudet koneet, vanhojen mitoista en tiedä).
- 220: 96 cm
- 420: 99 tai 109 cm
- 520: 99 tai 109 cm (129 cm isot renkaat voivat olla liian isot)

220:ssä on pienet ja aika kapeat (8") renkaat. 420 ja 520 saa myös kapeilla renkailla (8,5").

Kääntösäde on koneiden teknisten tietojen mukaan ulkoreunasta mitaten yllättäen:
- 220: 210 cm
- 420: 197 cm (suuremmalla 10,5" renkaalla, joka lienee vakiorengas)
- 520: 205 cm (luulen että se on myös vakiorenkaalla eli 10,5")

220 vaatii siis suuremman tilan kääntyäkseen ainakin renkaasta mitaten. Sisätiloissa kääntymisestä en tiedä, koska ohjaamo voi vaatia isomman tilan.

Itse olen käyttänyt muutaman päivän vuokrattua 220:stä soran kuskaamisessa ja pari kesää 520:stä erilaisissa maansiirtohommissa. Ulkotöissä minusta 220:n ainoa etu on sen keveys, koska se ei ehkä vahingoita pehmeitä nurmikoita niin paljon kuin reilusti painavammat koneet (ongelma lähinnä syksyllä). 520 on painoltaan suunnileen 2 x 220:n painoinen. Muuten 220 on minusta aika mopo. Sen nostokorkeus on myös aika vaatimaton, eli maan/soran lastaaminen tavalliseen mönkijäkärryyn voi olla hankalaa.

Lisäksi 220:n työlaitekiinnitys ei ole sama kuin isommissa koneissa. Jos samaan tarkoitukseen tehtyjä työlaitteita pitää käyttää pienemmässä ja isommassa koneessa, niin silloin voi olla tarvetta kaksiin laitteisiin. Sekään ei ole ilmaista.

Tämä kaikki kuitenkin muistaen, että 220:kin on paikkansa, jos isompaa eli kalliimpaa konetta ei vain tarvitse.
 
Maamies päätyi sitten lopullisen pähkäilyn jälkeen uuteen pieneen 220:een.
Tehtaalta se syntyy helmikuun lopulla.

Kiitän kaikkia kommentoijia. Hyviä pointteja kaikki. Oma käyttö tulee olemaan kuitenkin pääosin kevyempi ajo pihaympäristössä. Nyt olen leikannut ruohoa sauvaohjatulla leikkurilla. Hyvä peli sinänsä kun vaan toimis teknisesti (ongelmia moottorin kanssa).

..tun rosmot kun veivät meiltä taanoin kaksi päältäajettavaa konetta yön hämyssä tallista. Nyt laitan Avantin kolmen lukon taakse, ettei sitä ainakaan viedä. Ton sauvaohjattavan, jonka sitten sain vakuutuskorvauksena tilalle saisivat rosmot viedäkin. Pitää varmaan ajaa se tuonne tienvarteen ja laittaa kyltti. "Ota jos uskallat".
 
Laitoinpa jo aiemmin tänne viestin konehankinnastani, mutta se meni siis jonnekin kun ei tähän ketjuun.

Tilasin siis uuden 220 koneen tehtaalta. On käsittääkseni pian synnytyskanavassa ja vihreää valoa pitäisi näkyä Helmikuun lopulla.

Valinta tähän malliin määräytyi pitkälti nurmikkotyöskentelyn määrällä. Vähemmän pellolla ja kun suurimmat lumetkin liikkuvat Ford 655 ja Valtralla, niin tälle koneelle tulee lähinnä hommaksi ovien edestä lumien puhdistus.

Kiitos kaikille neuvojille.

Nyt siis vaan odotellaan ja tehdään lämmintä tallia koneelle.
 
Joo mulla on vanha kivinavetta, jossa on tehty verstas/autotallitila, mutta siis kylmä sellanen. Sinne sisälle, auton viereen teen 2,5 x 4 m kopitsan, mihin laitan vanhan kippioven käyntioveksi. 15 cm villaa ja finfoamit lattiaan fanerin alle. Kyllä siel on pikku-avantin kiva viettää yötä. Ja jos joutuu itse ulkoruokintaan joskus niin siellähän voi itsekin kölläillä:)).

Patteri sisään ja talveksi saan Avantin, painepesurin, kompressorin sekä jäätyviä maataloustarvikkeita varastoon suojaan.

Toisaalta meillä rouva odottaa innolla konetta, kun hänkin pääsee touhuamaan koneen kanssa pihahommiin keväällä. Tuota omaa pihaa onkin vaan 1,5 ha:n puisto:), että siinä sitä sitten ajellaan kesä.


Meinasin ensin ostaa koottavan metallikontin jonka eristäisin, mutta teen kopitsan kuitenkin pitkästä puutavarasta, kun sitä on tuossa taabeli vieressä.
 
Tehtaalta tuli ilmoitus, että kone on valmis toimitettavaksi. Saapuu siis ensiviikolla. Tallikin on lähes valmis. Tuli vaan hidastus hommiin kun jouduin sairaalaan. Liekkö migreenin aiheuttamat oudot häiriöt verenkierrossa vai liika rehkintä töissä. Joka tapauksessa huomenna ilmeisesti kotiin.

Laitan kuvia kun on valmis talli kuvattavana ja kone siellä. Samoin kehittelen isoa kuomua Eduard-vaunun päälle. Kun saan sen hankkeen valmiiksi, niin saatte kuvia.
 
Kiitos Steffe toivotuksista. Tänään lääkäriin, mutta on sentään parempi olo jo :) .

Tein siis Avantille kylmään talliin, vanhan kivinavetan sisään kopin, johon saan lämmöt. Saan ko. lämpimään nyt myös painepeurin, kompressorin ja maatalouskemikaalit, jotka eivät saa olla kylmässä eikä lasten tai lemmikkien ulottuvilla. Eli nyt on lukittu lämmin tila, jossa voi tehdä vähän verstashommiakin. Itselläni muut koneet ovatkin 15 km päässä päävarastolla, missä on säilytystilat ja huoltotilat traktoreille, metsävehkeille, kaivinkoneelle, leikkuupuimurille sekä muille laitteille.

Pohjan vain tasasin ja sitten foumit alle ja 24 mm levy päälle. Seinissä ja katossa on 20 cm villaa ja gyprokit. Katossa vielä lisäksi finnfoumi "sisäkattona" Oveksi ostin käytöstä poistetun kippioven, kun sain niin halavalla. Sen lisäksi on pienempi käyntiovi sivulla. Levytykset ovat vielä yhden seinän osalta hieman kesken tämän sairastelun vuoksi :cry:

Konekin tuli eilen aamulla, joten on jo päästy koeajamaankin. Ja mikä mielenkiintoisinta se sopii juuri oven alta sisään. Tämä oli nimittäin "nahkoilla" kun ovea kiinnitin. Varaa jää kuitenkin reilusti 3 cm ;) .

Nyt Avantti on kaksien lukkojen takana turvassa, kun taanoin meiltä varastettiin tallista kaksi päältä ajettavaa ruohonleikkuria samalla kertaa.

Tähän laitan joitain kuvia rakennusprojektista. Niin ja kyselijöille, luvat ovat kunnossa ;)
 

Liitteet

 • IMG_0921.jpg
  IMG_0921.jpg
  53 KB · Katselut: 2 989
 • IMG_0134.jpg
  IMG_0134.jpg
  43 KB · Katselut: 2 981
 • IMG_0138.jpg
  IMG_0138.jpg
  49,2 KB · Katselut: 2 989
 • IMG_0918.jpg
  IMG_0918.jpg
  57,8 KB · Katselut: 2 974
 • IMG_0916.jpg
  IMG_0916.jpg
  58,4 KB · Katselut: 2 981
Ihan on hieno talli. Vaan ei taida mahtua kaivurin kanssa? Itse jos nyt tekisin tallia, tekisin semmoisen että mahtuu sinne kaveriksi myös kaikki työkalut (ne mihin on ollut varaa) ja myös tietysti kone kaivuri kiinnitettynä.

Kannattaa huomata myös, että konetta joutuu joskus korjailemaankin ja esimerkiksi kaivuri on hyvä pystyä ojentamaan pitkäksi.
 
Tuohon en sitten viittiny isompaa remonttitilaa tehdä, kun mulla on iso korjaamo siellä 15 km päässä päätilalla. Siellä saadaa jopa Ford 655 "lusikka-haarukkakin" ojennettuna sisään. Tässä minimoin siis lämmitettävän tilan. Ehkä tuo on enemmän mun askartelutila:). Ja kun kyllästyy olemaan siellä niin tulee sisään kotiin omaan kotistudioon. Kun tuota valokuvastakin tulee harrastettua:).
Lääkärissä käyty muuten ja valosammalta näyttää. Eiköhän tässä kunto kohene pian kun saadaan roppa hoidettua lääkärin ohjeiden mukaan:).
 

Uusimmat keskustelut