70 kuutiota täyttömaata | AvantClub - Keskustelupalsta

Pihakoneeksi

Jäsen
Keskustelun aloittaja
1.6.2017
2
0
1
Hei

Olen omakotirakentaja ja täyttömaata pitäisi kasasta kuljettaa 4m käytävää pitkin talon taakse noin 70 kuutiota. Kasalta levityspaikalle kokonaismatka noin 30 metriä. Olemme todennäköisesti ostamassa koneen, joka olisi alle 10 000 euron hintainen. Sen myymme pois vuoden kuluttua. Mitä konetta suosittelette? Vai olisiko parasta vuokrata pieni Komatsu? Laskin, että jollakin pienellä 0.2 kuution kauhalla tuota 70 kuutiota siirtää aika kauan. Riittääkö nostokyky lumikauhalla maan siirtämiseen? Mitä mieltä olette tulisiko olla runko-ohjattava tällaisessa matka-ajossa kun meno-paluureissuja tulee kuitenkin paljon?

t. P.
 
Tohon määrään kannattaa vuokrata isompi kone. Esim 750 tai vastaava, joka nostaa 1500 kg. Vein 760 koneella hiekkaa n.100m3 päivässä 50-150 m matkan. Päivät oli aika pitkiä.

750 jaksaa ottaa n. 0,5 m3 kerralla. Jos kasa on savea ja vanha niin kauhan täyttö kestää kauemmin kuin kuljetus. Hammaskauha tai nelitoimikauha kannattaa olla. Hommaat sen oman avantin sitten pintojen tekoon.
 
Tervetuloa "Pihakoneeksi" turisemaan Planeetalle :)
Pihakoneeksi sanoi:
Riittääkö nostokyky lumikauhalla maan siirtämiseen?
Lumikauha ei kestä tuota leikkiä. Sorakauhoja löytyy Avanttiin yli 400l jotka vaatii kyllä 600 tai 700 koneen.
Kumpaakaan mallia ei löydy helposti alle kymppitonnin. Konevuokraamoita löytyy molempia, mikä onkin paras vaihtoehto jos ei ole muuta tarvetta.
Pihakoneeksi sanoi:
kuljettaa 4m käytävää pitkin talon taakse noin 70 kuutiota. Kasalta levityspaikalle kokonaismatka noin 30 metriä.
Tuossa on vaan noin kaksi kasettikuormaa, eihän siinä kauaakaan mene. Kulkureitti tietysti kannattaa ensimmäiseksi tasoitella.
Suosittelen 640 tai jotain 700-sarjan konetta.
 
Leppis sanoi:
yli 400l jotka vaatii kyllä 600 tai 700 koneen.
Kumpaakaan mallia ei löydy helposti alle kymppitonnin. Konevuokraamoita löytyy molempia, mikä onkin paras vaihtoehto jos ei ol


Leppis oli optimisti. Muotoillaan edellistä lausetta niin että 600 ja 700 sarjaa ei käytännössä löydy ilman remontin tarvetta alle kahdellakympillä.

Kympin pintaan voisi löytyä kunnollinen 520 plussa joka kunnossa olevana on hyvä apu pintojen tekoon mutta hidas oikeaan työhön. 420 on saman tasoinen, joskin nopeampi ja hinnat alkaen n.12-14 keur.
 
Leppis sanoi:
Tervetuloa "Pihakoneeksi" turisemaan Planeetalle :)
Tuossa on vaan noin kaksi kasettikuormaa, eihän siinä kauaakaan mene. Kulkureitti tietysti kannattaa ensimmäiseksi tasoitella.
Suosittelen 640 tai jotain 700-sarjan konetta.

Leppis puhuu asiaa ei tossa 70 kuutiossa kauaa nokka tuhise esim. Avantilla 600 tai 700 sarjalaisella, lisättynä jos on aikaisemmin ajellut vastaavilla koneilla. Kulkureitin tasoitus on ensimmäiseksi tehtävä, minkälaista tavaraa joudut siirtämään, jos täytemaa on ollut kasassa jonkin aikaa tai juuri tuotu, onko tasalaatuista, laitatko ohuen kerroksen vai kauhallinen paikkaansa, nämä vaikuttavat kauhan valintaan mitä suosittelisin. Jos koneella ei ole muuta käyttöä kannattaa harkita vuokrausta, kymppitonnin koneen kun ostaa voi olla huonolla tuurilla vaikeuksia.
 
Nettikoneessa on kuvassa siisti 520 kympillä.
https://m.nettikone.com/avant/520/1622727#2

Tuosta jos vähän tinkaa niin budjetissa on mahdollista pysyä. Tarkista ettei keskinivel ole väljä. Hytin lattia voi liikkua n30mm kaaresta heiluttamalla. Jos menee enemmän niin keskinivelen vaihto on edessä. Tarkista ettei tiputa takaa öljyä. Paluuletkut ei ole kalliit, mutta ne on hankala vaihtaa. Koneen pitää kulkea tasaisesti molempiin suuntiin. Tarkista murtumat puomin olkatappien ja työlaitekiinnikkeen ympäristöstä.

Pelkällä koneella ei tee mitään, tarvit varusteita, kuten jyrsin, tasoitusritilä jne. Vuoden päästä tarvit lumiauran etkä malta enää luopua koneesta.

520 kanssa siirtoihin menee 3-4 kertaa enemmän aikaa. Hyötykuorma n.0,25m3 max ja kasasta lapiointinopeus on paljon heikompi, jos tiukkaa tavaraa. Mutta kyllä tuollakin pärjää.

Ref. Talvivaara http://avantplanet.com/F1/viewtopic.php?f=6&t=459&hilit=Talvivaara
 
Rakentamisessa(kin) tahtoo joskus olla sellainen pikku seikka joka unohtuu: valmiit rakenteet joita pitää kierrellä.
Silloin on 630'n jo liian iso. Jos ei mahdu niin ei mahdu vaikka kuinka naapuri kerjäisi ajamaan nurkan takaa...
Nimimerkki: 'etsii kottikärryyn uutta pyörää siirtääkseen muutaman kuution sepeliä'
 
Liukuohjattavaa ei kannata ainakaan laittaa, kun siinä helposti jää nostokyky 200-300l huiteille. Jos pelkästään on tuo maan siirto ainoastaan, niin ehkä kannattaa kysellä urakoittiaa paikalle. Kuitenkin 4m välistä tuollainen määrä on siirrettävissä tunnissa oikealla vehkeellä. 0,2 kuution kauhalla, noin 3min menee kauhalliseen, niin aikaa silloin menee jotain 17 tuntia koko hommaan.
 
Hyviä suosituksia on tässä tehty. Pikku-avantillakin siirtyy 20 kuutiota helposti päivän aikana. Mutta kyllä 700 sarja on tässä paras vaihtoehto.

Ostakaa Avant. Tässä Avant on parhaimmillaan. Siitä on sitten moneksi. Voitte toki kuvitella "myyvänne" koneen vuoden päästä, mutta kyllä siihen ihastuu sen verran, että vuoden päästä ostatte vaan lisää työlaitteita :D

Tuota omaksi ostamista ajatellen, voisi tässä vaihtoehtona pitää pienempääkin konetta. 400-sarjalainenkin menettelee, kun ajattelee jatkokäyttöä ja hintaa. Mutta 400-sarjalaista vielä kuljetat melko helposti pienemmälläkin autolla. Näitäkin asioita kannattaa miettiä, itse hommasin 200-sarjalaisen aikanaan ja omat hommat kun väheni, aloin sitä vuokraamaan ja mukavasti oli vuokralaisia, kone maksoi itsensä kunnes muutettiin maalle ja piti vaihtaa toisenlaisiin värkkeihin.

Mutta, ennen kaikkea, missä päin tämä projekti sijaitsee? Kas kun voi olla lähistöllä joku Avantin tai muun koneen omistaja joka voisi tulla a) tekemään homman b) vuokrata koneen c) myydä koneen d) käydä konsultoimassa e) antaa apua kun ongelmia tulee.
 
Oman täytemaan kanssa tein niin, että pyöräkuormaaja kävi sen levittämässä (3 tuntia) ja loput olen sitten itse hoitanut. Itsellä 520 vm 08. sen laitan ihan juuri myyntiin. Omakotitalon projektissa itsellä ollut muutaman vuoden. Hinta menee kyllä vähän yli 10t€
 
Moi

Lopulta päädyin vuokraamaan Kramer 350 nelipyöräohjattavan. Maa oli lopulta savisempaa kuin mitä oli kerrottu, mutta meille silti ihan sopivaa käyttötarkoitustamme varten. Kone oli kaksi päivää (13 tuntia pyörät kulki ja kauha heilui) ja maata oli lopulta noin 60 kuutiota. Edellisenä päivänä oli kuormauspaikalla ollut kaatosade ja iso kaivuri lastasi autot täyteen märkää savea. Kasasta irrottamiseen meni melkoisesti aikaa helppoon hietaan/moreeniin/silttiin nähden ja nyt sai vain pikkukuormia, kun koneen puskuvoima ei riittänyt tunkemaan kauhaa syvemmälle kasaan edes kauhaa nostamalla/kallistelemalla. Kärräilyssäkin meni oma aikansa(meno etuperin, paluu koko matkan peruuttamalla, ei kääntötilaa), mutta täältä sain vinkin, että tee ensin hyvä tie ja se kyllä auttoi. Keräsin pihalta 0-90 mursketta edellisenä iltana noin 1,5 tuntia ja tasoitin sen avulla hyvän ajoreitin. Tasaista sai ajaa melkein kaasu pohjassa (20km/h). Koneen pyörät aika kapeat ja painoa vajaa 2tn joten alkoi kippauspaikassa vajota saven joukkoon kun maata nostin noin 50-60cm. Aloin jättämään vain keoiksi. Pitää minikaivurilla (telat) viimeistellä joskus kun savi hieman asettunut. Liian kovaksi ei saa päästää. Kramerilla meni noin 13 tuntia tähän siirtämiseen. Sinällään olen tyytyväinen, että en alkanut millään liukuohjattavalla taikka alitehoisella tähän hommaan. Lähtöpisteessä mistä otin savea, oli alueella murske 0-90, ja sekin olisi liukuohjattavalla alkanut olemaan perunapeltoa, kun lukemattomia kertoja siinä olisi joutunut hiertämään. Polttoainetta meni 26 litraa.

Edelleen silti voisin pienempään hommaan / pihan tasaamiseen harkita avant 500-sarjan konetta. Nähtäväksi jää hankinko omaa vai vuokraanko kuten Kramerinkin.
 

Uusimmat keskustelut