Hydrauliikkaöljyvuodon jäljitys | AvantClub - Keskustelupalsta

jets

Jäsen
Keskustelun aloittaja
18.5.2010
953
0
16
Kuten kuvista näkee, jostain vuotaa.. Arveltiin jo kesällä Kennethin kanssa, että vuoto on Joystickin lohkossa. Vaan minustapa vaikuttaa että vuoto on sen verran jo paha, ettei se sieltä joystickin lohkosta ole peräisin, sieltä tulee vain tippa silloin tällöin.

Planeettalaisilla lienee yksi jos toinenkin niksi vuotojen jäljittämiseksi. Saa siis vinkata! :)

Kuulin kerran, että jarrukliinerillä saisi paikat puhtaaksi ja sitten etsimään vuotoa..
 

Liitteet

  • 20121205_180136.jpg
    20121205_180136.jpg
    112,6 KB · Katselut: 3 976
  • 20121205_180146.jpg
    20121205_180146.jpg
    157,8 KB · Katselut: 3 956
Joo, jarruspray on hyvää rasvanpoistoon.

Kannattaa varata semmoisia imukykyisiä liinoja riittävästi, niin ei kulu spräyta pullotolkulla.

Motonetissä myydään liinoja 30-3000 kpl paketeissa. Vanha (puuvilla) t-paita valikoima ajaa saman asian, eli kannattaa kerran kierrättää ennen kuin heittää pois.
 
STEFFECTIVE sanoi:
Näytäisi kyllä vuodon olevan sitä suuruus luokka että sitä huomaa kyllä kun ensin putsaa paikat kuiviksi.

Joo, on vaan melko hankalia paikkoja. Mulla ei ole mahdollisuutta saada konetta nostettua mihinkään. Paha vaan kun se ei tosiaan ruiskua mihinkään. Viikossa öljyä oli hukkaantunut kuitenkin parikin litraa.
 
Hydrauliikkaöljy ei ryömi kauheasti ylöspäin, joten ylin märkä paikka saattaa olla vuotokohta.
Vielä jos löydät vanan missä öljy on pessyt muun lian pois saattaa paljastaa vuotokohdan.
Ohjaus- ja työhydrauliikkaa voi kuormittaa rajoitinta vasten, joka saattaa paljastaa myös jotain.
 
Hyviä neuvoja jo tullutkin...
Hydrauliikkaöljy ei yleensä tule ulos "mistään" jos takana ei ole painetta. Paineella se valuu esim. letkuliitoksesta suoraan alaspäin.
Ainoastaan pienestä letkurei'ästä öljy saattaa sumuta/lentää jonnekin. Onko kone "ylt'ympäri" öljyssä? Kuvien perusteella sitä vain valuisi jostain vähän reilummin.

Puhdista paikat kunnolla niin että öljyä ei ole missään.
Käynnistä kone anna käydä vähän aikaa ja katso tuleeko öljyä (eli että ei vuoda suoraan esim. pumpulta tms.).
Kuormita esim. puomia yksi liike kerrallaan (rajoitinta vasten), aloita vaikka kauhan käännöstä. Tee kuormitus, katso purskauttaako mikään liitin/letku ainetta.
Jos mitään ei näy, niin sammuta kone ja tutki joka paikka tarkasti.
Tällä tavoin, yksi piiri kerallaan, käyt kaikki liikeet läpi, ml. ohjaus.
Jos vikaa ei löydy työhydrauliikan puolelta, aja lopuksi pieno lenkki ja tutki ajohydrauliikkalinjat.

Omasta härvelistäni olen pari kertaa joutunut vuotoa etsimään. Vuoto löytynyt tällä menetelmällä aina ja nopeasti. Syynä ollut aina hieman löystynyt liitin.
Painesuodattimen tiiviste tihkuttaa tällä hetkellä hieman, sotkee koneen pohjaa (sisältä). Haitta vain kosmeettinen ja "saa olla" seuraavaan öljynvaihtoon jos ei pahene.
 
Kiitoksia neuvoista. Pitää yrittää putsailla, ei ole vaan kunnollisia fasiliteetteja, kun autotallikin on nyt täynnä kaikenmoista muuta(kin).

Tiputtelu tapahtuu tuosta suodattimen kohdalta. Se voisi valua jostain letkua pitkin tuohon, mutta mistäpä..

Eli jarrukliinerillä ja rätillä puhtaaksi?

Edelliset vuodot on olleet semmoisia, ettei niistä ole voinut erehtyä :)
 
:idea: Minulla ollut useampi avant 220 ja vuodot keskittyneet pumpun ympärille . Tarkista liikkuuko painesuodatin , jos liikkuu sisältä ns pieni väliholkki löystynyt , kaikissa koneissa sama vika ! Nyt viimesimmässä pelissä vuoto oli tosi vaikea paikallistaa . Vuoto oli pumpun keskittimen toisessa päässä , ei siinä päässä missä on säätö vaan toisessa .Nyt koneessa on uusi pumppu ja keskitinkin toisinpäin . On meinannut usko olla välillä lujilla kun koneen mittarissa on 400 h ja hajonnut lähes jokapaikasta ! Edellinen 220 vm 2006 lähes umpirautaa mutta hydrauliikka vuodot oli samat :!:
 
Joo, veikkaanpa että vuoto selvisi. Kama on märkää sen keskittimen säätöruuvin alapuolelta ja siitä säätöruuvin alla roikkuu tippa. Ja on tiputtanut alleen vaikka ei ole ollut käytössäkään. Veikkaisin että siitä se vuoto tulee, koska säätöruuvi tulee itsekseen käytössä ulospäin ja vähän väliä saa sitä laittaa sisällepäin.

Onko nyt apuna se, että otan toisen säätöruuvissa olevista lukitusmuttereista pois, ruuvailen pitkällä hylsyllä mutterin tiukkaan, säädän keskittimen kohdilleen ja sitten mutteroin sen toisen mutterin siihen takaisin.

VAI onko vuoto nyt sitten urkkolaisen kuvailema? En vielä katsonut, että heiluuko painesuodatin. Olenpahan melko varma että siitä se vuotaa, yläpuoli oli minusta kuiva.

Huomenna kattelen tarkemmin. Polttelisi jo päästä lumihommiin :)

Mulla on tosin tuo pumpun keskitin vaihdettu viime kesänä. Olisi outoa jos se nyt olisi mennyt, on tosin tiputellut jonnin verran kesästä lähtien ja arveltiin siis syypääksi tuota joystickin venttiililohkoa.
 
Tänään tutkailin kotvasen koneen sisuskaluja, vaan eipä ollut apua.

Joystickin venttiililohko tosiaan vuotaa hieman, mutta se ei sentään tiputa kun kone on sammuksissa.

No, eipä heilu mitkään suodattimet.

Soittelin Kennethille ja hän ohjeisti koettamaan josko sieltä pumpun keskittimen säädön päästä löytyisi o-rengas vaihdettavaksi. Vaan enpä saanut sitä vertaa pakettia auki, että olisi jokin o-rengas paljastunut. Purin siis tieltä öljynsuodattimen ja sitten ruuvailin kummatkin mutterit siitä kuusiokoloruuvista. Sitten otin sen lukkorenkaan pois ja yritin pihdeillä vetää pakettia ulos, eipä tullut. Liikkui kyllä hiljakseen sisään ja ulos.

Mitäs nyt neuvoksi?

Itse alan kallistumaan sille linjalle, että ajelen seuraavaan huoltoon asti vuotavalla koneella ja annan ammattilaisten vastuulle sekä venttiililohkon vaihdon että tuon vuodon etsinnän ja tukkimisen.

Nyt jätin sinne pari astiaa ja kupin siihen keskittimen säädön alle, jotta näen paljonko tiputtaa yön aikana. Yritin parhaani mukaan putsailla jarrukliinerillä öljyjä pois.
 
Jos venttiililohkossa vuoto niin karojen o-renkaita vaihtamalla se on tullut korjattua usein, ei vaadi edes lohkon irroitusta. Ensimmäisellä kerralla oli vaan ongelmana etteivät tehtaalta kyenneet toimittamaan oikeankokoisia, useammalla yritykselläkään. Antoivat yhteystiedot alihankkijalle joka lohkon oli tehnyt, lähetti lisää vääränkokoisia, paikallisesta hydr. liikkeestä ehjän renkaan malliksi viemällä löytyi sopivia...
 
Joo, tuosta venttiililohkosta on jo vaihdettu o-renkaat kertaalleen. Kenneth oli sitä mieltä, että ei kannata enää, kun se on kuulemma vanhaa tyyppiä joka rikkoo ne o-renkaat kohtuu nopeasti (muistelisin näin).

Täytynee yhteillä Sauliin..

edit: siis se o-renkaitten vaihto vaikutti vain minimaalisesti siihen vuotoon.
 
Noniin. Sauli lupasi laitella sopuhintaan korjaussarjaa, josta löytyy vissiin pumpun kaikki tiivisteet ja muut pilpareet. Mulla näköjään ainakin siitä mutterista keskittimen säädössä uupui tiiviste. Taisi olla joku vaihtanut tilalle tavallisen mutterin, siihen kun on ihan oma erikoismutterinsakin.

Tuossa päivällä kävin nakkaamassa kalkkunan kotiin (tarkennuksena: savustettu ja vain puolikas..), niin kurkkasin siihen kuppiin. Kupissa oli semmoinen neljännesdesi öljyä. Alla olevissa astioissa ei yhtään. Ei myöskään siinä astiassa, joka on joystickin alla.

Ja samoin kalkkunareissulla kävin hakemassa armoitetun kymmenen millin räikkälenkkiavaimen, joka pelastaa tulevaisuudessakin useammankin päiväni. Sillä keskittimen säätäminen käy kätevästi ilman hermojen kärähtämistä ja otsasuonen paukahtamista :)
 
Olipahan ihan "hieman" helpompaa tuon räikkälenkin kanssa noitten muttereitten värkkääminen. Nyt tein niin, että laitoin "alimman" mutterin eteen O-renkaan, tässä siis tehtaan toimitusta odotellessa. Saa nähdä vaikuttiko vuotoon ollenkaan.
 
Ainakin hieman väheni tuo vuoto sen jälkeen kun sain sinne ujutettua sen o-renkaan.

Paketti A-tehtaalta ei tullut vielä.
 
Joo, kone vuotaa :(

Vuoto pumpun keskittimen säätöruuvin tienoilta on loppunut. Vaan jostain pumpun tienoilta se puskee öljyä. Siihen suodattimen ja pumpun väliin (eikö se pumppu ole se musta möhkäle?) ilmaantuu jostain öljyä. Voisikohan kyse olla pumpun tiivisteistä? Tmv?

Onko hyviä vinkkejä tähän? Tänään ohjelmassa on kaivurin hitsausta, joten kahtelen sitten konettakin siinä samalla.
 
Joo-o. Eilen tosiaan kattelin tätä ja en kyllä keksi mistä vuoto on peräisin. Suihkuttelin jarrukliineriä ja putsailin vesiletkulla konetta. Valuttelin koneesta pesuvedet eri asennoissa pois ja jätin sitten kuivamaan autotalliin. Ehkäpä jostain kohtaa sitten näkyy paremmin.

Joystickin venttiililohko taitaa hieman liruttaa taas, mutta onneksi on jo uusi kotosalla. Vaihtaa kun kerkiää.

Mutta tuo vuoto on kyllä jostain muualta kuin joystickin tienoilta. Saas nährä.. Öljyä ilmaantuu siihen pumpun ja suodattimen väliin. Liekö sitten siitä pumpusta?
 
Pienet öljyvuodot näyttävät usein paljon isommilta, kuin mitä ne todellisuudessa ovat.
Öljy leviää tehokkaasti ja kerää näyttävästi pölyä itseensä.

Muistan yhden ultrakevyen, jossa rungon ulkopohja oli aivan öljyinen ja pilotit vaan
lisäsivät öljyä kaiken varalta, kun se näytti ja tuntui niin pahalta. Otin sitten öljypullon
mukaan penkin alle ja läksin 10 tunnin maakuntamatkalle. Tarkistin öljymäärän
huolellisesti joka välilaskussa enkä joutunut lisämään öljyä kertaakaan. Aikanaan
öljyvuoto sitten korjattiin, mutta sitä varten Rotax-moottori piti ottaa pois koneen
nokalta ja purkaa lohko auki. Öljyä tihkui tiivisteen välistä.

Minä seuraisin vuotoa mittaamalla öljyn määrää säännöllisesti ja jos vuoto ei ole niin
paha, että ympäristö kärsii, tekisin korjaavan remontin vasta sitten, kun vuotokohta on
varmasti paikannettu ja olisi aikaa ja paikka tehdä se.

Oke
 
Mitähän nyt on tapahtunut kun kone on lakannut vuotamasta? Eilen kävin koneen vuokralaiselta ja kattelin jo paikan päällä että onpas kuiva ja siistin näköinen. Yön kone oli pihassa peräkärryn päällä ja ei ollut tiputtanut mitään alleen.

Aamuksi tuli pikavuokraus ja en ehtinyt edes tarkistaa hydrauliikkaöljyn määrää, kone kuitenkin pelasi kuten pitikin. Liekö nyt sitten öljy vähissä? Voisiko se sitten indikoida että oikeasti vuoto on jossain ylempänä?

No, muistini mukaan kone ei kuitenkaan voi hajota hydrauliikkaöljyn liian vähäiseen määrään?

Niin siis tuskin se itsekseen on vuotojaan tukkinut? En usko myöskään että vuokralainen olisi mitään asialle tehnyt.
 
Onpa mielenkiintoista. Justiinsa kerkesin tuossa vuokralaisten vaihtuessa vilkaista hydrauliikkaöljytikkua sen verran, että päässä näytti tippa lilluvan, eli kyllä siellä öljyä on, tarkkaa määrää en ehtinyt selvittelemään. Vaan kone näyttää edelleen kuivalta, ei ole siis öljyä tippumassa mistään. Mitä ihmettä. Onko se tullut itsekseen kuntoon?

Puuilosta kävin muuten hakemassa tänään ISO VG 46 öljyä hintaan 20l kanisteri 49,90€. Champion-merkkistä näytti olevan ja väärillä lapuilla, eli kylkeen oli laitettu printattu tarra, jonka mukaan öljy on 32:sta ja sitten tussilla oli korjattu toiselle puolelle että kyseessä onkin 46:nen. Aikani siinä aiheesta kuuntelin henkilökunnan vakuuttelua, että ihan oikeasti siinä on varmasti 46:sta. Kuulemma toimittaja/valmistaja/maahantuoja on sen korjannut oikeaksi.

Mitähän tapahtuu jos laittaakin 32:sta vaikka pitäisi olla 46:sta?
 
heiksa sanoi:
jets sanoi:
Mitähän tapahtuu jos laittaakin 32:sta vaikka pitäisi olla 46:sta?

Ei mitään katastrofaalista pitäis tapahtua mutta työntövoima heikkenee.

Kiitti. Tällä öljyllä sitten mennään jahka seuraavan kerran tarvii laittaa/vaihtaa.

Puuilossa oli siis ihan kiitettävä läjä näitä halpoja kanistereita, joten käykäähän hakemassa. Vai lieneekö jossakin vieläkin edullisempaa?
 
Puuilossa oli siis ihan kiitettävä läjä näitä halpoja kanistereita, joten käykäähän hakemassa. Vai lieneekö jossakin vieläkin edullisempaa?

Tarkastakaa että öljy on kunnollista eli täyttää ISO-VG46 standardin. Öljyssä olisi hyvä olla myös laajennettu käyttölämpöalue ja lisävoiteluominaisuudet.
Aina ei kannata hakea halvinta, hydrauliikkaöljy on tärkein neste mitä Avantti pitää sisällään. Huonolla öljyllä tai öljynvaihdon laiminlyönnillä voi pilata koneen kalliimmat komponentit.
 
Huolto sanoi:
Puuilossa oli siis ihan kiitettävä läjä näitä halpoja kanistereita, joten käykäähän hakemassa. Vai lieneekö jossakin vieläkin edullisempaa?

Tarkastakaa että öljy on kunnollista eli täyttää ISO-VG46 standardin. Öljyssä olisi hyvä olla myös laajennettu käyttölämpöalue ja lisävoiteluominaisuudet.
Aina ei kannata hakea halvinta, hydrauliikkaöljy on tärkein neste mitä Avantti pitää sisällään. Huonolla öljyllä tai öljynvaihdon laiminlyönnillä voi pilata koneen kalliimmat komponentit.

Tenttasin henkilökuntaa aiheesta ja vakuuttivat että öljy on taatusti ISO VG 46-standardin mukaista. Veikkaan että halpa hinta liittyy väärään laputukseen.

Kymppiä kalliimmalla olisi ollut tarjolla Mobilin VG46:tta. Ei oo kallis sinällään sekään.

Mistä nuo lisävoiteluominaisuudet voi tarkistaa? Ja miten voisi tarkistaa että onko öljy tosiaan varmasti neljäkuutosta jollei usko kyljen tekstiä tai henkilökuntaa?
 
Huomasin tänään IKH:n myyvän Shellin Tellus 46 STX öljyä. Sitä tehdas suositteli ainakin ennen. Se on lisäaineistettua, eli käyttölämpötila-alue on normaalia laajempaa. Tuplasti kalliimpaa kuin halpisöljyt, mutta jos öljyt vaihtaa kerran vuodessa, niin taitaa olla väärä kohta säästää. Köyhällä ei oo varaa ostaa halpaa. Huonoista öljyistä voi tulla kallis lasku myöhemmin :cool:
 

Uusimmat keskustelut