Jäällä liikkuminen Avantilla | AvantClub - Keskustelupalsta

lajaatena

Jäsen
Keskustelun aloittaja
29.10.2009
841
179
43
Etelä-Suomi
Tuli tänään käytyä Avantilla jäällä aurailemassa, jää kesti hyvin. Tarkoitus tehdä kahteen mökkirantaan hiekkaranta. Tuli hyvä talvi, Tammikuussa oli kovat pakkaset, kun itse olin lämmittelemässä, järvi jäätyi ihan hyvin ja kaveri kävi vielä pumppaamassa vettä jäälle, jäätä on tällä hetkellä 40 cm, nyt aurailin lumet pois, kangas leveeksi jäälle ja lisää vettä jäälle saadaan vielä lisää senttejä jään paksuuteen. Kangaskin jäätyy sinne ja on hiekan levitys helpompaa kun matto ei lähde rullalle hiekan levitys vaiheessa.
 
Se hyvä talvi kuivui kokoon, tuli pelko että jää sulaa kokonaan ja tänään mentiin hiekan ajoon jäälle, jonka aurasin 4.2, no vähän siinä tuli ongelmia kolmannen kuorman jälkeen, putosi peräkärryn kulma jäästä läpi, ei muuta kuin kaivuria hakemaan, lava kaivurilla tyhjäksi ja nostettiin ja vedettiin kaivurilla traktori / peräkärry ylös. Täytettiin reikä hiekalla ja homma jatkui. Avantilla tuli kannettua n. 700 m3 hiekkaa, ajomatka n. 100 metriä. Mitenköhän huomenna homma etenee, olisi varmaankin kolme kertaa suurempi alue pudotuspaikasta ulospäin. Aamulla tehdään tilannekatsaus miten jää on painunut tänään ajetun alueen kohdalla, onko paljon vettä jäällä jne. Alue on isompi ja painoa tulee enemmän, kerkiikö levittämään koko alueelle hiekan vai painaako vettä jäälle.
 

Liitteet

 • Peräkärry jään läpi 19.2.2014 p.jpg
  Peräkärry jään läpi 19.2.2014 p.jpg
  150,5 KB · Katselut: 5 396
 • Peräkärry jään läpi sivu 19.2.2014 p.jpg
  Peräkärry jään läpi sivu 19.2.2014 p.jpg
  158,8 KB · Katselut: 5 372
 • Peräärryn nosto 19.2.2014 p.jpg
  Peräärryn nosto 19.2.2014 p.jpg
  206,3 KB · Katselut: 5 289
 • 1. Hiekanajo 19.2.2014 p.jpg
  1. Hiekanajo 19.2.2014 p.jpg
  154,6 KB · Katselut: 5 305
lajaatena sanoi:
Se hyvä talvi kuivui kokoon, tuli pelko että jää sulaa kokonaan ja tänään mentiin hiekan ajoon jäälle, jonka aurasin 4.2, no vähän siinä tuli ongelmia kolmannen kuorman jälkeen, putosi peräkärryn kulma jäästä läpi, ei muuta kuin kaivuria hakemaan, lava kaivurilla tyhjäksi ja nostettiin ja vedettiin kaivurilla traktori / peräkärry ylös. Täytettiin reikä hiekalla ja homma jatkui. Avantilla tuli kannettua n. 70,0 m3 hiekkaa, ajomatka n. 100 metriä. Mitenköhän huomenna homma etenee, olisi varmaankin kolme kertaa suurempi alue pudotuspaikasta ulospäin. Aamulla tehdään tilannekatsaus miten jää on painunut tänään ajetun alueen kohdalla, onko paljon vettä jäällä jne. Alue on isompi ja painoa tulee enemmän, kerkiikö levittämään koko alueelle hiekan vai painaako vettä jäälle.
 
Onneksi meni pohjia myöten, eikä ollut syvempää :)
Saattaa teille painaa haitaksi vettä jäälle soran painosta!
 
Leppis sanoi:
Onneksi meni pohjia myöten, eikä ollut syvempää :)
Saattaa teille painaa haitaksi vettä jäälle soran painosta!

Syvyyttä kyllä olisi ollut, mutta jäi kannatukseen runkopalkista. Täytettiin reikä mistä peräkärry nostettin ylös hiekalla.
 
Tänään aamulla katsaus eiliseen rantaan johon hiekka ajettiin ja mitä näkyikään, hiekka oli painunut ja yli puolimetriä vettä päällä. Hiekkaa ei ollut kuin reunoilla, alempi kuva. Päivän aikana vaan painoi lisää vettä jäälle.
Mitittiin jatketaanko vai ei, päätettiin jatkaa ylemmässä kuvassa oleva alue n. 50m * 35 m, joka saatinkin ajettua tosin pienempi kerros niin ei tullut painoa niin paljon, kuvan vasemmassa reunassa on paikka missä peräkärry sukelsi, tämä reikä täytettiin hiekalla jotta saatiin veden liikkuminen minimoitua pois. Kun reikä oli auki ja ajeli Avantilla ohi takimmaiselle alueelle kyllä vesi liikkui avannossa aika lailla vaikka ajoi hitaalla alueella. Ylimmmässä kuvassa yläreunassa on eilinen ajettu alue.
 

Liitteet

 • 8 Hiekan ajo vesi 20.2.2014 p.jpg
  8 Hiekan ajo vesi 20.2.2014 p.jpg
  195,7 KB · Katselut: 5 222
 • 14 Hiekanajo 20.2.2014 p.jpg
  14 Hiekanajo 20.2.2014 p.jpg
  238,6 KB · Katselut: 5 181
Tästä muuten sen verran tuli ideaa, että mitä jos tekisi hiekkarantaa ilman sitä rantaa? Eli siis mökille jos ajelisi sopivaan aukeaan kohtaa ison mällin hiekkaa, tasoittelisi "rannan" tapaiseksi ja laittaisi hiekan tienoille kylpytynnyrin? Tai voisihan sitä jopa kaivaa Avantilla metrin syvyisen paikan lammikollekin, vai mitä?
 
Tuli kevät liian nopeasti eli vielä ois laituripainot valamatta (a' 1000kg), Avantilla en todellakaan uskalla enää jäälle mutta oisko veikkauksia että kuinka paksu jää kestää tuon 1000kg neliön alueella? Teen tuon kelluntapuku päällä niin mitään suuria vahinkoja ei kuitenkaan pääse syntymään jos jää ei kestäkkään.
(eli teen jään päälle muotin (pieni eristys jäästä), raijaan betonit muottiin ja annan kovettua, sitten moottirsahalla painon pudotus) Eli lähinnä mietin että kestääköhän tuo jää enää sitä 1000kg painoa pienellä alueella vai huomaanko kun on 500kg kuraa muotissa että nyt se meni jo pohjaan. :D
 
moikka,

meillä Larun rannassa on 10cm jäätä jäljellä. on niukkaa tuolle painolle. uskoisin eikö 1000 kiloa pienellä alueella vaatisi 25-30cm luokkaa ja pelastuspuvullakin 15-20cm :)
 
Pysy Ville olohuoneen puolella niin olet turvassa…

Tuo jää kyllä hupenee hurjaa vauhtia ainakin täällä meillä.
 
No voihan...
No ne painot olisi sinne pakko saada, muuten saattaa laituri lähteä omille teilleen. Ja toisaalta kustannukset nousee kohtuu rajusti kun muuten tarttee olle nosturivene nostelemassa painoja, halpaa huvia... Pitää kokeilla jään paksuutta, luulis että vaikka 10-15cm kestäis jo tuollaisen painon. Ja tietty naskalit kaulaan. :D
Meni kyllä aika p****een kun tuli nämä lämpimät säät, jään päällä saatiin laituri rakennettua mutta painot uupuu. (ja siis laituri on mallia iso eli tarvitsee kaksi tuhannen kilon punttia)
Tai sitten sellainen muotti että jos jossain vaiheessa jää pettää niin kura pysyis suurin piirtein sisällä kun sehän kuitenkin kovettuu veden allakin.
 
Kun kerran sulla on laituri jo sielläpäin niin helpottaahan sekin jos jää pettää.

Valaa muovisiin tynnyreihin suoraan niin on helppo kuljettaa ulos vaikka heikoille jäille!
 
Eikö onnistuisi hinata tahi vaikka vinssata niitä jonkin alustan päällä paikalleen?

Jäähän voi kauemmas tehdä reiän ja siihen sitten sopivaa tappia pystyyn, väkipyörä ja niin edelleen.

Alustan päällä paino jakautuisi vielä laajemmalle. Esimerkiksi jokin levy voisi hyvin liukua jään päällä. Levyn saa pois alta tietysti niin, että väkipyörävirityksellä pidetään paino paikallaan ja vedetään rannalta käsin levy/alusta alta pois.
 
Kuullostaa hyvältä idealta. Sen takia mä tekisin ne tynnyriin minkä voi pyörittää. Sitten vaan joku "kelkka" alle (iso levy tai vastaava) ja väkipyörän kautta veto ulospäin! Ja hump-plumps ja sinne uppoo kun jäähän tehty reikä tulee eteen! Silloin pitää toki kettingit olla jo kytkettynä siihen painoon…

Avantin vinssissä on Ville 30m vaijeria…
 
Siinä varoitus:
http://www.hs.fi/kotimaa/Lämmin+puhuri+söi+merijäät++liikkuminen+erittäin+vaarallista/a1393295447065
 
Seuraavalla sivulla on linkkien takana tietoja jään paksuuden mittaamisesta ja kantavuudesta.

http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Vesi_ja_meri/Vesitilanne_ja_ennusteet/Jaanpaksuus

Kannattaa kyllä varata muutakin kuin naskalit ja pelastuspuku, muuten voi käydä ohraisesti.
 
Hyviä ideoita, kiitos!
Yritän kuitenkin selvitä ilman pitkää painoletkaa joten kokeilen varmaan niin että katson jään paksuuden, jos >10cm niin valan ehkä eka vain 500 kg painon ja annan sen jässähtää. Siihenhän voi sitten valaa lisää päälle ja jos sitten menee jään läpi niin ei ole katastrofi.
Tuo on omassa rannassa ja pidän kelluntapukua plus naskaleita niin ei kai se katastrofi olisi jos tulis uintireissu.
 
Pitää vielä ajatella ääneen:
tuossa on vettä vain 2-2,5m niin jos tekis avannon josta mahtuis esim 500mm IV tai rumpuputki jonka toisen pään ois jo valanut umpeen pohjaan pystyyn, sitten uppopumpulla vedet pois ja kuraa tilalle. Sitten kun betoni jässähtänyt niin sopivaan suuntaan jäätä auki ja kaataa putken pohjaan makaamaan. Tosin varmaan parempi ois vielä jos tuo putki olisi nelikulmainen.
Hmm, pitää miettiä...
 
Muista nyt kuitenkin olla varovainen… Mutta pakko myöntää että hauskoja idoita ja filmejä tässä jo pyöri silmien edessä!
Muista Ville että kun valat sun möykyt niin pyydä vaimo kuvaamaan ja sitten youtubeen…. ;)
 
STEFFE sanoi:
Muista nyt kuitenkin olla varovainen… Mutta pakko myöntää että hauskoja idoita ja filmejä tässä jo pyöri silmien edessä!
Muista Ville että kun valat sun möykyt niin pyydä vaimo kuvaamaan ja sitten youtubeen…. ;)

:D

No tietäen Helsingin hintatason niin vene nosturilla ei hievahdakkaan alle 200eur tunti jolla noin painot sais paikoilleen, sitten painot pitäis saada kyytiin yms niin eiköhän tuostakin muutaman tonnin laskun sais. Eli kyllä mielellään jo tuohon vähän tekee duuniakin. Ja kun se laituri jo siinä jään päällä makaa (siinäkin jo painoa pari tonnia) niin ois ihan kiva ankkuroida se ulkopäästäänkin johonkin. Meni vaan pelleilyks kelien takia ja en jotenkin tajunnut valaa noita pari viikkoa sitten kun lämpöaalto oli kuitenkin tiedossa.
Varmaan toi valuputkisysteemi ois turvallisin, tosin nyt ei ole aikaa tuhlattavaks vaan pitää ryhtyä tuumasta toimeen. Kai se betoni siellä kovettuis vaikka vesi onkin tosi kylmää.

Laiturin kannen teossa tuli muuten päiväpalkaks 1500eur netto, ja pysty vielä jossain kohtaa käyttämään parempia materiaaleja...
 
Betonin tiheys on kuukelista haettuna noin 2400-2500 kg/m3 eli 1000 kg olisi noin 400 litraa.

Jos teet muotteja jäälle, niin mahtaisiko onnistua sellainen viritys, jossa sojottaisi vaikka 2x4:ia muotista harallaan. Vähän kuin vesimittarilla on jalkoja. Ja vielä vanerin kappaleita soirojen alle. Ainakin pintapaine laskisi.
 
Mä luulen että tekisin ne muodisa rannalla ja sitten 2x4 rungoista "kelkka" alle. 2x4 voisivat olla vaikka 4-5 m pitkiä ja toisesta päästä viistettyjä, niin saa painon levitettyä vähän. Sitten joku reikä jäähän ja siihen tanko(2x4) ja väkipyörän kautta veto rannasta!

Silloin ainakin turvallisuus olisi taattu kohtuullisesti.

Tuollainen 1000kg petonimöykky ei ole kuitenkaan ihan valtavan kokoinen ja siirrettävissä Avntilla kuitenkin sinne kelkan päälle.
 
Kävin tekemässä kirveellä jäähän reijän ja se on reilu 20cm paksua. :) Meillä kun on aika suojainen paikka. Eli uimisenkin uhalla kokeilen valaa niitä paikalla, siis niin että muotti suoraan oikealla paikalla mutta rannalla teen betonin. Ja itelle köysi kanssa matkaan niin ei pit is tapahtua muuta vahinkoa korkeintaan kuin että betonit menee pohjaan ja ite kastuu. :D

tuossa valmiin painon vedossa on se vika että jos jää pettää niin sitten se paino on keskellä meidän hiekkarantaa. :D
 

Uusimmat keskustelut