Kääntösylinterin nivelen vaihtohetki | AvantClub - Keskustelupalsta

Lipponen

Jäsen
Keskustelun aloittaja
17.5.2009
108
0
16
Avantin ohjaukseen on tullut klappia, ja ajattelin ”korjata” löysää niveltä.
Tältä se näyttää puhdistettuna ja purettuna.
Nivellaakerikin lähti helposti irti (hyvin kevyillä puunuijan napautuksilla).

…on siinä vähän kulumaa (600h ajettu, 10 h välein rasvattu), mutta ei sellaista että mitään pitäisi”korjata”. Kaikki vähäiset väljyydet (luokkaa max. 0,2 mm / väli) vain summautuvat, ja siihen kun lisää noiden takarungon korvakkeiden ja tapin välisen välyksen 0,5-0,7 mm niin niveleen saadaankin 1,5 mm välystä …joka joskus tuntuu rungon heilahteluna kun joku pyörä jää kiven tms. taakse.

Luulen että suurin välys eli ohjauksen korvakkeiden välys (ja soikeus) on peräisin paksujen pitkien tukkien käsittelystä, ne kun pääsevät heilahtamaan niin rungon ja käännön nivelille tulee aikamoinen momentti. Ja parista rytkäisystä on oppinut ajamaan konetta varovaisemmin. Kuluvat ja soikeutuvat korvakkeet toki normaalilla ajollakin .

Kannattaako näillä välyksillä vielä laakeria uusia, ja korvata tappia paisuvalla tapilla (tehtaalla liene tämä saatavilla) semminkin kun sekä tappi ei ole kulunut käytännössä yhtään?
Olisikohan paras korjaus kuitenkin se että laittaa kaikki vanhat osat hyvin rasvattuina takaisin paikalleen ja palaa asiaan parin- kolmen vuoden kuluttua, sitten kun välys kasvaa suuremmaksi?
 

Liitteet

  • Kääntösylinterin nivel ja osat.jpg
    Kääntösylinterin nivel ja osat.jpg
    69,1 KB · Katselut: 1 957
Teetä isommat tapit. Joskus aika uusissakin välystä tuossa, tappi liian pieni jo uutena. Tämä on vain minun mielipide joka pohtuu omiin kokemuksiin.

Aiheesta lisää: http://www.avantplanet.com/F1/viewtopic.php?f=7&t=6211
 
Hei

Meillä 635'n ohjaus alkoi kalahtelemaan melkoisesti n. 600 tunnin kohdalla. Syynä ilmeisesti aika raskas hydraulisen iskuvasaran käyttö. Ohjaussylinteri irrotettiin ja voitiin havaita, että a) kummankin pään tapit olivat kuluneet, b) tapin korvakkeiden reiät - etupäässä vain alakorvake olivat kuluneet selvästi soikeiksi ja c) silmälaakerit olivat väljät. Korjaavana toimenpiteenä uusittiin silmälaakerit (toimittaja SKF/Etra) ja tapit uusittiin Svenska Expander AB'n pulteilla (heillä on valmiit piirustukset 500- ja 600 sarjan Avantteihin). Kolahtelu ei vielä täysin poistunut vaan sylinterin keulapään silmukan päälle koneistettiin simmiprikka 50/30 x 3,4 mm estämään sylinterin keulapään pystyliikettä. Nyt ohjaus on melkoisen jämpti.

t. JJ
 
Kiitos, tuossapa tuli täydelliset korjausohjeet.
Nimenomaan se alempi korvake on minunkin koneessa väljähtynyt.

Laitoin nivelen vielä kasaan vanhoilla osilla, ja ajelen tämän kesän "näillä kolinoilla" sillä välykset eivät vielä ole mahdottoman suuria (eikä kone ammattikäytössä).
Talven tullen on muutenkin aika tehdä öljynvaihtoja, putsauksia, valoja ja muita tuunauksia joten silloin on hyvää aikaa ottaa tämä kääntönivel käsittelyyn ylläolevin ohjein.
 

Uusimmat keskustelut