Kantojyrsin - 220 | AvantClub - Keskustelupalsta

syncro

Jäsen
Keskustelun aloittaja
20.9.2012
105
1
18
Raahe
Onko kukaan koskaan ajatellut kantojyrsimen tekoa tai jopa tehnyt sellaista? Itellä kävi mielessä hydraulimoottori pyörittämään terää välityksellä tai ilman. Teränä kiekko jossa kiinni jyrsinterät, halkaisija n. 400 mm. Riittääkö 220:sen tehot?

Terät esim: http://www.konepalveluleinonen.net/super_tooth_terat.aspx

Tiedän että kantopora lisälaitteena on olemassa, mutta tuota ei käsittääkseni 220:seen saa, ja jotenkni tuollainen pystyssä pyörivä juttu tuntuu tehokkaammalta etenkin juurien poistoon...
 
veikkan kyllä että litrat ja paineet loppuu kesken. Tuollaisia jatkuvasti kiinni ottavia työkaluja syö tehoa melkolailla. Se kiekko pitäisi pyöriä aika kovaa jotta toimisi.

Uskallan sanoa: ei taida toimia.
 
Uskoisin tehojen riittävän, voisi verrata terän kokoa linkin kaksipyöräisiin jyrsimiin.
Näissähän on 13hv koneet.
Tämä pystymallin kantopora ei ole kovin häävi. Maailmalla kylläkin käytetty, tosin erilaisia puulaatujakin on paljon.
 
Veikkaukseni perustuu hakettimen kokemukseen. Siinä vauhtipyörä on noin 50 cm ja melko paksu(painava) ja siinä on vain 2 terää. 420 mallin hydrauliikka meinaa kyllä melkein tukehtua siinä jo.
 
Itsellä on ollut myös mielessä syncron laittaman linkin kaltaisen kantojyrsimen rakentaminen. Googlettamalla löytyy laitteesta lisää tietoja, kuten kierrosnopeudet ym.
Itsellä koneena on 420, muuta uskon myös 220 mallin tehojen riittävän jos mitoittaa laikan halkaisijan/kierrokset ja terien määrän saatavilla olevaan tehoon. Lopulta toimintaan vaikuttaa miten paksun kerroksen/siivun yrittää kerralla kannosta tuhota. Itsellä ainakin tulee "ei ammattikäyttöön" eli tehojen pitäisi riittää ;)

Projektia jarruttaa ainostaan linkissä olevien terien hinta, uusien hintaa en tiedä mutta jo käytettyt maksaa ebayssä liikaa. Teriksi pitää keksiä talven aikana jotain muuta vaihtoehtoa. Muuten rakenne on tuossa yksinkertainen toteuttaa.
 
Öljynvirtaus:30-45l/min.
2-hydrauliikkaletkua.
Laikankoko= 370mm
Terien määrä = 12 kpl

Ohjaus kääntösylintereillä sekä
joystick ohjauksella

Aikaa menee n 40cm kannossa 18min (15cm kannon korkeus ja 15cm maan alle)


Tällainen teksti löysin. Eli ilmeisesti se on mahdollista!
 
Kiitoksia kommenteista. Joo olipa tuolla tosiaan valmis rompe ostettavaksi - vain oli kovin suolainen hinta! Itellä kävi terien osalta mielessä että jospa booriteräksestä muotoilisi ja karkaisisi. Parhaimmillaan pitäisi päästä HB 500 kovuuteen joka varmasti riittää "muutamien" kantojen jyrsintään. Kestäähän tommonen satoja tunteja kauhojen huulilevyissäkin ja harrastajakampettahan tässä tavoitellaan....

Palataan asiaan kun on jotakin esittää! Pistähän sinäkin Tiko tietoa kun projektisi etenee!
 
Avantilla oli reilu 5 vuotta sitten listoilla tuollainen pystymallin jyrsin, mutta se vedettin pois liiallisten terävaurioiden johdosta. Muistaakseni oli n. kaivurin hintainen kapistus.
 
syncro sanoi:
Kiitoksia kommenteista. Joo olipa tuolla tosiaan valmis rompe ostettavaksi - vain oli kovin suolainen hinta! Itellä kävi terien osalta mielessä että jospa booriteräksestä muotoilisi ja karkaisisi. Parhaimmillaan pitäisi päästä HB 500 kovuuteen joka varmasti riittää "muutamien" kantojen jyrsintään. Kestäähän tommonen satoja tunteja kauhojen huulilevyissäkin ja harrastajakampettahan tässä tavoitellaan....

Palataan asiaan kun on jotakin esittää! Pistähän sinäkin Tiko tietoa kun projektisi etenee!

Kiinnostaisi laittaa kantojyrsin mutta en tosin löydä valmista.Tällä palstalla lienee henkilöitä jotka suunnitelleet konstruktion ja piirustukset tarvikeluetteloineen jo valmiiksi,onkohan? Jos näin pitkällä jollakin olisi suunnitelma niin varmaan on myös laskettu laitteelle tuleva hintakin.Valmistajan uskoisin löytyvän.
 
Jos joku tosiaan tekee onnistuneesti kantojyrsimen 220:lle, sille löytyisi varmasti muuten vuokralaisiakin tai ihan tekijänkin ostavia asiakkaita.

Itse meinasin ostaa aikanaan 420:n juurikin tuon kantoporan takia, kone vaan painoi liikaa. Asiakkaita jotka haluaa kantoja pois riittäisi arvioni mukaan melko hyvin.
 
Edelleenkin on kantojyrsin pilkkeenä silmäkulmassa. Ei ole suunnittelu edennyt.

Tuolta konepalveluleinosen sivuilta kyllä löytyy valmista tuotetta. Mutta kuten sanottu, lompakossa pitää olla paksuutta :D ei ole halpa ei...
 
Mielestäni Avant 218 hintaluokan vehkeellä pitää kannot saada jyrsittyä.
Kehnoa hommaa jos kukaan n.2000€ saa sellaista aikaiseksi.
 
Hei kaikki kantojen kauhut

Olen mielestäni menestyksellä poistanut lukuisia kantoja näkyvistä Helsingistä Konetalo Vainikalta vuokratulla kantoporalla. Se toimii erinomaisesti koviin kohteisiin (kun terät ovat kunnolla smirgelöity veistäviksi) - meillä on tasattu nurmipinnan alapuolelle koivun, tammen ja vaahteran kantoja. Kuusi on haasteellinen. Se on niin pahuksen sitkeä puulaji, että pyrki vain repeytymään ja kietoutumaan terien ympärille. Toisaalta kuusen kanto on sen veran pieni puun kokoon nähden, että sen kaivaminen pois ei ole koko maaliman juttu eikä riko hirmuisen laajaa aluetta. Ja männyn kannossa on vain se järeä pääjuuri muiden juuriosien ollessa vain symbolisia - eli helppo kaivaa jos kantopora ei lastua.

Kantoporan tehontarve on vaatimaton - samaa luokkaa kuin maaporien. Avantin video antaa hyvän kuvan poran mahdollisuuksista. Jyrsin sen sijaan on aika dynaaminen laite, jossa tarvitaan terän tietty leikkuunopeus, jotta materiaali ihan oikeasti leikkautuu ja ja kanto muuttuu koko nurmikentän peittävään purumattoon. Minun kokemukset jyrsimistä perustuvat isompien traktorien vetämiin laitteisiin. Näissä teholuokka on tasoa 100 kW tai yli. En oikeun jaksa uskoa, että mikään nykyisistä Avanteista jaksaa käyttää kunnollista kantojyrsintä.

Avantistit, kokeilkaa kantoporaa
t. JJ
 
Kyllä mä yhdyn JJn nälemykseen edelleen. Jyrsin vaatii huomattava litra tuotto ja paineita. Kantopora pyörii kevyemmin.
 
Monenlaista taktiikkaa on kantoihin tullut kokeiltua. Maaporaan liitettyä kantoterää, avantin kaivuria ja minikaivuria sekä urakoitsijaa.

Telakoneella kannot menevät yhdellä käännöllä. Avantin kaivurilla voi mennä pari mökkiläisen työpäivää sitkeimmissä yksilöissä ja maaporan kanssa massa ei riitä jos kanto on pehmennyt niin ettei terä vedä.

Tehokkaimmaksi olen todennut yli 30 cm kantojen kohdalla pyörivän kaivurin, joko vuokraminin tai urakoitsijan ajaman version.

Tollainen pystysuuntainen terähaketin on varmasti tehokas, mutta vaatii hyvät (=kalliit) terät. Niiden hinnalla saa monta minikaivuria vuokralle.
 
Se on totta. Mehumaijaa ei ole korvattavissa millään pikku vihreällä! Ympäripyörivä telakone on se paras ratkaisu. Ja painoa ei tarvitse olla kun 2-3t niin sillä tekee jo ihmeitä(kokooonsa nähden) puhumattakaan kun painoa on 20+t!
 
Viime kesänä minulla oli 15 ton tela-alustainen kaivuri mökkimaisemissa tienpohjaa tekemässä.
Lavetilla kone tuotiin kohteeseen, siirto maksoi 200€.
Kulkettajan + kaivurin verollinen hinta oli n. 87€/h.
Tunnissa tuollainen kone ja osaava kuljettaja irrottaa hengästyttävän määrän suuria kantoja, puulajiin katsomatta ja vaivatta.
Avanttini säilyi ehjänä, kevyempiin hommiin.

Tässä yksi näkökanta, suurien kantojen poistoon.
Toinen juttu on kun yksi tai kaksi pientä kantoa pitää saada pois nurmikon
leikkaamista haittaamasta.
 
Minä muutama vuosi taaksepäin tein mökki tontilla vähän puunkaatoja nurmikon päältä, tilasin moton kaatamaan, tuli muuten pari rekkakuormaa myytävää puuta ja vielä jäi saunapuitakin puita n. 130 kpl. Nurmikko oli tarkoitus tehdä uusiksi, mutta mitä tehdä 130:lle kannolle, mietin otanko ison koneen joka kaivaa kannot helposti ylös, mihin kuljetan kannot ?, mutta sitten löytyi urakoitsija joka tuli jyrsimään 2,5 metriä leveällä jyrsimellä, se oli n, 30-60 sekuntia / kanto 40-50 cm halkaisijaltaan, aikaa koko hommaan meni vajaa neljä tuntia ja oli nurmikkokin jyrsitty ei tarvinnut muuta kuin kerätä isoin osa silpusta pois ja tasoitella ja lisätä multaa ja homma oli siinä. Ei ollut muuten Avanttia vielä silloin käytössä.
 
oke sanoi:
Voisit miettiä edullista kantojyrsintä. Havelin kauhajyrsimessä
vaakarumpua ja sen kapeaa terää pyöritettin arvioni mukaan
200 - 500 rpm ja moottori oli edullisemmasta päästä.
Laite esiteltiin Koneviestissä 17/2014.

Oke

Kattelin tuota tänään Koneviestistä ja syntyi ajatuksia että tätä pitää lähteä kokeilemaan. Ajattelin käyttää Avantin jyrsimen moottoria ja tehdä terät tuota Havelia mukaillen. Jospa tuosta jonninmoisen kotitarve järsimen ilman kauhaa saisi aikaiseksi.

Mielenkiintoinen kevät tulossa...
 
Tuossa minun Vermeer SC60TX jyrsimessä kiekko pyörii reipas 1000kierrosta minuutissa silloin kun koneen kierrokset on 3000rpm. Teriä siinä on 30kpl, lähinnä mietin että jos avanttiin jonkunlaisen jyrsimen meinaat tehdä niin kannattaa ottaa huomioon myös se että terä on pakko olla näkyvillä kokoajan. Homma menee todella inhottavaksi jos et näe teriä ollenkaan ja terät kolisee kiviin. Terät maksaa about 20€/kpl+alv ja taskut saman verran. Pienessä vermeerin SC252 jyrsimessä on 16kpl teriä ja koneena 27hp kohleri hihnavedolla. Vääntöö pitää olla reilusti muuten ei tuu hommast mitään kun terät nappaa kiinni jatkuvasti. Kuusen ja männyn kannot lähtee helposti, tilanne muuttuu kun eteen tulee koivun, tammen, vaahteran kantoja. https://www.youtube.com/watch?v=PPY0tPcPhjo tuossa videoo siitä pikku vermeeristä ja tässä isommasta https://www.youtube.com/watch?v=ipjV526mfTg

-Timo
 

Uusimmat keskustelut