Kauhan vaihto kaivuriin | AvantClub - Keskustelupalsta

Hardware

Jäsen
Keskustelun aloittaja
4.6.2012
101
1
18
Tulipa ostettua tuollainen 220 - kaivurivanhus parilla kauhalla. Laite kun on vasta matkalla mietin tässä aikani kuluksi että mites helppoa tai hankalla kauhan vaihto oikeasti on. Uudessa isossa kaivurissa ja minikaivurissa näkyy olevan S30 pikakiinnike ja mietin pitäiskö sitä askarrella sellainen tuohon omaankin saman tien. Näyttää kätevältä.

Niin ja onko jollakulla kokemusta tuosta luiskakauhasta. Onkos siinä kallistus molempiin suuntiin?
 
Kauhan vaihto on oma taiteenlajinsa tappikiinnitteisellä. Tappien rasvaaminen on tärkeää, että homma onnistuu. Kauha pitää asettaa likimäärin lepoon ilman että puomi painaa sitä. Sitten vaan sokat auki ja tapit pois. Homma kuulostaa helpolta, mutta tavallisesti siihen saa kulumaan 15-30 min tuurista riippuen. Yleensä joku osa haukkaa hiekkaa matkalla ja sitten haetaan rättiä. Pikakiinnike olisi kyllä hyvä lisä myös vanhempaan kalustoon.

Kallistuva kauha kallIstelee molempiin suuntiin n. 25 astetta.

Muista kiristellä ketjuja ahkerasti, jos ajat löysän ketjun sivukääntöä päin niin ketju tai lukko pettää varmasti.
 
Ainakin omassa nuo tapit ovat tosi tiukassa - moskaa joutuu käyttämään. Sen lisäksi viistin tappien päät viilalla hiukan kartioksi jotta ohjautuvat paremmin. Näin ollen niitä ei viitsi ihan koko ajan vaihtaa... Tuo S30 kiinnitys kuulostaa tosi hienolta. En tiedä onko helppoa muuntaa vanhat kauhat tähän uuteen järjestelmään - jos jollain kokemusta niin kertokaa ihmeessä.
 
Tuo muokkaaminen S30 kiinnitykselle onnistuisi varmaan parhaiten kun ostaisi S30 lukituspalan ja sovittaisi sen kaivuriin. Hintaa tuollaisella mekaanisella ilman lukitusta olevalla kiinnikkeellä on varmaan n. 400-600€ korjatkaa jos hinta-arvio on aivan mettässä.
Sen jälkeen kauhoista kiinnikkeet poikki ja tilalle hitsata S30 kauhanpuoleinen kiinnike hintaa n. 80€/kpl

Etuina tuollaisesta muutoksesta on nopea kauhan vaihto ja se että tämän jälkeen voit ostaa uuden kauhan mistä tahansa kauhoja tekevästä liikkeestä koska kiinnike on standardi.

S30 kiinnikettä on muuten kahdenlaista S30/150 ja S30/180 (numero kertoo reikävälin) kumpää kiinnikettä Avantissa käytetään uusissa laitteissa?
 
Ei kauhanvaihto hankalaa ole, mutta aikaa se vie tuon mainitun 15-30 min. Harjoitus nopeuttaa aikaa tässäkin lajissa.
En kaipaa pikakiinnitystä sillä suht näppärä tuo kauha on vaihtaa manuaalityönäkin, ja sitä loppujen lopuksi niin harvakseltaan tekee (riippuu tietysti harrastuksen tasosta). Ainoa oikeasti hankala asia on se että painavaa kauhaa joutuu käsin siirtelemään, ja se ei ole mukavaa.

Ohessa proseduuri:
- Kauha maahan, mutta puomi ei saa painattaa sitä
- Siivoa enimmät hiekat jne. pois
- Sokat auki ja pois, samoin prikat.
- Vasaralla ja harjanvarresta pätkäistyllä 20 cm "tuurnalla" lyöden irrotat ensin alemman tapin, sitten ylemmän.
Laita tapit vaikkapa jonkin muovin päälle tms. että ne eivät hiekkaannu. Puhdista ne myös samoin tein.
- Vanha kauha pois, uusi kauha tilalle (ja suoraan, muutoin työ "ahistaa")
- Passaile kauha paikalleen siten että kiinnität ylemmän tapin ensin. Voit joutua hieman nostamaan tai laskemaan puomia, mutta se ei ole hankalaa jos olet tarkkana. Lyö tappi paikalleen kumivasaralla tms, älä millään kovalla esineellä.
- Alempi tappi seuraavaksi, voi hieman joutua passailemaan kauhankääntöä..., ja tarjoamaan tapille kumivasaraa
- Sokat paikalleen
- Pari painallusta rasvaa kumpaankin tappiin!!

Pari rättiä kannattaa varata hommaan, jotta saa pyyhittyä kaikki osat rasvasta ja hiekasta! puhtaiksi saman tien kun ne irroittelee.
 
No niin, eiköhän tuo näillä neuvoilla onnistu. Kiitokset vaan vanhemmille kaivutieteenharjoittajille.

Täytyy nyt aluksi investoida harjanvarteen ja moskaan. Sillä pärjää, nää hommat ei ole vartista kiinni. Joskus ei viikostakaan. Tai vuodesta :)

Kunhan tulee ajoa Ylöjärvelle täytyy käydä vilkaisemassa millainen on tuo kallistusadapteri uuteen 260 - kaivuriin. Hinta on kohtuullinen ja jos sen saisi vimpuloitua tuohon kaivuvanhukseen kiinni saisi sekä pikakiinnityksen että kallistuksen samalla vaivalla. Voi tietenkin olla että painosta tulee haaste kun tuo 220 ei ole muutenkaan mikään keijukainen.
 
tujuka sanoi:
Tuo muokkaaminen S30 kiinnitykselle onnistuisi varmaan parhaiten kun ostaisi S30 lukituspalan ja sovittaisi sen kaivuriin. Hintaa tuollaisella mekaanisella ilman lukitusta olevalla kiinnikkeellä on varmaan n. 400-600€ korjatkaa jos hinta-arvio on aivan mettässä.
Sen jälkeen kauhoista kiinnikkeet poikki ja tilalle hitsata S30 kauhanpuoleinen kiinnike hintaa n. 80€/kpl

Etuina tuollaisesta muutoksesta on nopea kauhan vaihto ja se että tämän jälkeen voit ostaa uuden kauhan mistä tahansa kauhoja tekevästä liikkeestä koska kiinnike on standardi.

S30 kiinnikettä on muuten kahdenlaista S30/150 ja S30/180 (numero kertoo reikävälin) kumpää kiinnikettä Avantissa käytetään uusissa laitteissa?


Isommista kaivureista en tiedä varmuudella, mutta "vanhan" ja uuden minikaivurin tappien väli sekä geomertria on keskenään erilainen.(A-tehtaalta saamani tiedon mukaan.)
Kaivureissa ja minikaivureissa on todennäköisesti käytetty samoja komponetteja, joten uusien osien yhteensopivuus suoraan vanhempiin malleihin on kyseenalaista.
Rakentamalla tietysti onnistuu, helpoin tapa lienee laittaa kauhan takaa korvakkeet poikki ja hitsata niihin levy,
johon hitsaa S30 pikakiinnittimen.
-Vielä jos laitaa kallistelevan mallin, niin saa kääneltyä kaikkia kauhoja/laitteita ja luiskakauhaksi voi
ottaa halvemman kiinteän version.

Kauhaan kiinnikkeen vaihtaminen on yksinkertaista jos metallityöt on hallinnassa.

Avantti käyttää S30/150 kiinnikettä, numero ei kerro reikäväliä, vaan kiinnikkeen leveyden.

Pikakiinnike on kätevä, sillä pystyy siirtelemään "roikottamalla" kauhoja yms.liitettäviä työlaitteita kiinittämättä
niitä varsinaisesti kaivuriin.

Niin kuin edellä mainittiin käytettävien työlaitteiden valinnanvapaus ja vaihdon helppous lisääntyy reilusti pikakiinnikkeen myötä.

Tuossa ilmoitus jossa kuvia ja hintoja...

http://www.nettikone.com/jiimet/s30/783579
 
Tässähän näistä S30 kiinnikkeistä sopivasti höyrytään.
Ylöjärvellä noita ei siis hyllyssä ollut, joten hakuun. Joku siinä vieressä huikkas että googlella löytyy eikä maksa paljoa.
Toi yllä mainittu Jiimet on edullisin mitä mun google löysi, 35 euroa alv0% kauhan kiinnike. Löytyykö jostain vielä edullisemmin, toikaan enää kallis ole mutta köyhän pitää yrittää.

Tulevaisuutta silmälläpitäen vois kaivella yhden puominpään kiinnikkeen myös, jos vaikka pikakiinnityslevyyn avantin keulalle jotain noita kaivurin työstövälineitä joskus sovittelee. Ekana mieleen tulee tietysti mahdollinen tuleva juurikoukku/repijä, aina ei kuitenkaan mahdu minikaivurinkaan kanssa touhuamaan :)
 
Jatketaan pitkästä aikaa tätä ketjua...

Aloin vaihtaa 150 kaivurin kauhaa kunnes työtä aloitellessa muisti palautui pätkittäin että miksi en oo kertaakaan vaihtanut... Käsittämätön sokkien asennot. Mä eikä mun tuurnat ole niin kieroja että homma onnistuisi järkevästi. Vissiin joku savolainen suunnitellut. Tai sitten lusikka ei vaan ole tarkoitettu vaihdettavaksi. Tuo kynnetön lusikka on ollut varmaan yli 6 vuotta odottamassa töitä...

Olisi edes jompi kumpi sokka vähän eri kulmassa eikä vastakkain :twisted:
Mää vielä joskus...
 

Liitteet

  • 150sokat.jpg
    150sokat.jpg
    57,7 KB · Katselut: 2 534
Taitaa tuo kuvassa oleva ylimmäinen lähteä ensin. Putkisokka antaa lopuksi periksi taipuen toisen tapin ohi. Takaisin laittaessa käykö parempaan asentoon?
 
Katkase rälläkällä sokat pois ja ku saat tapit pois on pätkät helppo poistaa. Tilalle normi traktorin rengassokka.
 
Leppis kirjoitti
Taitaa tuo kuvassa oleva ylimmäinen lähteä ensin.
Minä löin tuossa asennossa olevasta kauhasta ensi vasaralla alimman sokan tapin kanssa tasalle sekä sen jälkeen lyöntitapilla reiän läpi. Lyöntitappi pitää olla sopivan paksuinen eli tarpeeksi paksu, että ei levitä putkisokkaa sekä riittävän ohut, että menee vinossa riittävän pitkälle reikään. Minulla oli sokat olleet kymmenen vuotta paikallaan ja vielä lähtivät liikkeelle. ;)

tikka
Tilalle normi traktorin rengassokka.
Kuinka mahtaa rengassokka kestää paikallaan, kun kaivaa ja kaiken maailman oksia ja risuja osuu niihin?

Ensi viikonloppuna pitäisi mennä kaivamaan leveämmällä kauhalla poikittain vanhoja saranpäästeitä auki. Kun kaivettava osuus on vain 3 metriä pitkä, pitää kaivaminen tehdä sivusta ja leveämmällä kauhalla se pitäisi sujua nopeammin :geek:
 
170 kaivurissa ollut uudesta asti traktorisokat. Kerran on viidessä vuodessa sokka hävinnyt joten hyvin pysyy paikallaan.
 
Nyt on kahteen kertaan vaihdettu kauha kaivuriin. Ensin vaihdoin 40 cm kauhan ilman hampaita. Ei ehkä ollut tarkoitettu 150 -kaivuriin, kun tapit oli liian lyhyet (n. 20 mm) ja jäi aika paljon välystä kiinnikkeiden väliin. Kauha on ostettu Yläjärveltä. Alemmaksi tapiksi laitoin 28 millisen ilman rasvareikää ja ylempään alkuperäisen, jonka varmistin kiinni liinalla, kun ei muuten meinannut pysyä.
Tämän jälkeen laitoin kauhaksi ojakauhan, jonka tein vanhasta trakstorin tukkinostimeen tarkoitetusta kauhasta. Leikkasin kauhan reunasta pois 10 cm sekä laitoin kiinnikkeiden tilalle IKH:sta ostetut. Ensimmäisellä kerralla tili kiinnikkeet liian taakse ja liian leveälle (40 cm kauha oli mallina :roll: ). Toisella yrittämällä onnistui. Ehdin kokeilla ojankaivuuta 20 minuuttia. Hyvin meni savi/multamaahan vaakapalkin syvyydellä. Kauhan kääntö toimii oikein. Saa nähdä kuinka reuna kestää, kun leikkasin huulilevyn pois. Nyt on vain teroitettu reuna.
 

Liitteet

  • IMG_20170924_164228b.jpg
    IMG_20170924_164228b.jpg
    150 KB · Katselut: 2 015
Mulla olis 260 kaivurin s30 koneen puoleinen kiinnike ylimääräisenä jos jollakin tarvetta ja halua askarrella. Se on käyttämätön suoraan tehtaalta kun otin kallistimen silloin heti asennettuna ja ylimääräiset kilkkeet tuli mukana. Jos kiinnostusta on niin tarjouksia kuunnellaan. Yv tavoittaa paremmin.
 

Uusimmat keskustelut