Klapi hommia | AvantClub - Keskustelupalsta

Sume33

Jäsen
Keskustelun aloittaja
28.3.2012
57
0
6
Joko porukka on aloitellu talven polttopuu urakkaa ja millaisella kombinaatiolla hommia tehään?
 

Liitteet

 • Klapi hommia.jpg
  Klapi hommia.jpg
  163,7 KB · Katselut: 6 413
Mulla kun ei ole tuollainen katkaiseva ja halkoava kone niin sahaan ne manualisesti(toistaiseksi) ptkiin ja pilkkoon sitten koneella. Nyt on shattu ehkä 2/3 kasasta ja nyt pitäisi alkaa pilkkoa että pääsisi käsiksi loppuihin!

Mutta kun puuta on varastossa paljon niin en ole pitänyt kiirettä!
 
Aloitus menee pitkälle kevääseen. Samanvärisillä vehkeillä mennään.
30 cm tai alle pilkekoneella ja loput 11 tonnin hydraulihalkojalla.
Vanha pieni hydraulihalkoja on vielä reservissä.

Kumpikin punainen laite toimii pääsääntöisesti sähköllä. Hydraulihalkojaan
on kuitenkin tehty muutoksia ja sitä voidaan sekä siirtää että käyttää Avantilla.
Pilkekone olisi myös muutettavissa Avantilla käytettäväksi mutta siihen ei vielä
ole ollut tarvetta. Rankatelinettä siirretään tukkikouran alapiikeillä tai trukkihaarukalla.

Liiterin lisäksi teen häkkeihin ja säkkeihin. Avantilla tehdään lähinnä siirtoja.
Puutavara on naapurin metsän ostopuuta. Kuljetus pihaan tehtiin Valmetilla.

Yhden miehen show.


Oke
 

Liitteet

 • Puuvehkeet2.jpg
  Puuvehkeet2.jpg
  129,6 KB · Katselut: 6 306
 • Puuhvehkeet1.jpg
  Puuhvehkeet1.jpg
  126,8 KB · Katselut: 6 495
Nuo paalari tehnyt vuorokauden sisään ihan keskenään.
Nyt olo kuin muija olisi piessyt pahemman kerran..
 

Liitteet

 • Klapikasa.jpg
  Klapikasa.jpg
  154,7 KB · Katselut: 2 038
oioi. Koita kuntoutua! Kyllä klapihommat ovat melko raskaita riippumatta millä tekee. Ei se ensimmäinen klapi/pölli mutta...
 
vaatisiko tuollainen 305 japa paljon muutoksia avant käyttöiseksi?, nimim. sähkötön mökki.
 
Pumpun linjoihin pikaliittimet ja yhdistämiseen sopivan mittaiset jatkoletkut.

Pilkekoneen hydraulineste on syytä vaihtaa Avantiin sopivaksi, koska letkuissa
oleva neste sekoittuu Avantin hydraulinesteeseen.

On myös syytä miettiä kuinka Avant sammutetaan nopeasti sahurin paikalta, jos
siihen tulisi tarvetta.


Oke
 
KMAP
vaatisiko tuollainen 305 japa paljon muutoksia avant käyttöiseksi?
Jos on valmiina Japa 305 sähkökäyttöisenä, niin ehkä muutoksessa on järkeä. Silloin menettää mahdollisuuden nostella puut Avantilla viereen tai rankapöydälle. Japa 305 on saatavilla valmiiksi polttomoottorikäyttöisenä.
Ohessa kuva rankapöydästä, jonka tein syksyllä. Kannakkeiden väli on 1,4m ja pituus 3,0m. Jalkojen korkeutta voi säätää 5 cm välein. Päässä on rullat. Avantilla (160 + puukahmari) voi nostella puut pöydälle. Yhdistelmän päässä on 7m klapikuljetin, joka vie klapit kasaan. Kannakkeet tein 30x50x3 profiilista. Kovin korkeaa kasaa ei voi laittaa pöydälle. Ehkä olisi pitänyt laittaa kaksi profiilia päällekkäin. :geek:
 

Liitteet

 • IMG_20180414_170634b.jpg
  IMG_20180414_170634b.jpg
  153,1 KB · Katselut: 2 201
Rankapöytä on tärkeä apuväline pilkekoneen ja Avantin kanssa.
Laitoin omaan rankapöytään säädettävät ja sivulle käännettävät
jalat keskelle, jolloin pöytää voi kuormittaa usean tonnin kuormalla.

Koska pilkottavaa riittää, ei "urakka" kärsi kovin paljoa, kun Avant
välillä kytketään letkuihin pilkekonetta pyörittämään.

Erilliset polttomoottorikäyttöiset hydraulikoneikot maksavat siinä
tonnin pintaan. Kolmas vaihtoehto olisi riittävän tehokas aggregaatti,
jota voisi siirrellä Avantilla.


Oke
 
Mulla on tukkinostin ja se on hyvin hoitanu tukkipöydän virkaa. Pöydässä on se huonopuoli, kun siinä saa olla koko ajan täyttämässä sitä. Nytkin kun meni puun teko näin myöhään, on hyvä vain, että kone liikkuu kasan mukana, kun muuten ois syvällä liejussa, jos kaikki 100 kuutiota pilkkos samasta kohdasta.

Tuli teetettyä vähän lisätehoa halkaisuun.
DSC_0030.jpg
 
Täytyy myöntää, että pöytää täytettäessä aika syvät urat tuli pihalle.

Isommat puut eivät mahdu klapikoneeseen vaan pitää sahata erikseen, tarvittaessa halkaista kiilan ja lekan kanssa sekä pilkkoa hydraulihalkojalla. Nostelin 2 metrin tukit sahapukille Avantin puukahmarilla ja siinä pätkin ne Dolmar PS-7910:llä. Alla olevassa kuvassa on halkaisijaltaan 50 cm puu. Pukille mahtuu isompikin, mutta 18" laippa ei riitä enää suoraan läpi. Vasemmassa reunassa on alas taittuva ohjain, jolla tukin saa aina sopivaan kohtaan ja pätkistä tulee saman pituiset. Ohjain on kiinni kahdessa pystytolpassa, joka estää molemmin puolin sahaamisen. Toisaalta ei Avant 216 tätä suurempaa puuta jaksa nostaa. Pukkia käytettäessä ei tarvitse olla kumarassa, joten selkä ei rasitu :mrgreen:
 

Liitteet

 • IMG_20180429_133826b.jpg
  IMG_20180429_133826b.jpg
  249,8 KB · Katselut: 2 006
Isot puut - miksei pienemmätkin - sahaa mielellään kerralla oikeaan mittaan.

Itse käytän noin 3 metrisiä mittakeppejä, joihin on merkitty haluttu mitta - esim. 33 cm. Merkitsen rankoihin liidulla sahauskohdat. Sen jälkeen sahaan ja pyörittelen rankoja matalalla puisella telineellä ja lopuksi tiputan lähes pätkityn rangan maahan ja sahaan pölkyt irti toisistaan. Sitten pyöritän ja nostan pölkyt kuormalavoille ja siirrän lavat ison halkomakoneen viereen katokseen. Halkomakone on pystyasennossa, joten pölkyt siirtyvät jälleen maata pitkin pyörittämällä. Kun isot pölkyt on halottu pienempiin osiiin, jatketaan halkomista yleensä pienemmällä vaakakoneella. Valmiit puut on siitä kätevä pinota samalla kertaa ns. Biltema-häkkeihin.


Oke
 
Mulla kone syö 36sentiin asti puut, isommat menee hakekasaan. Tänäkin vuonna oli aika paljon yli 30cm puita. Yleensä niistä kieroimmat katkastu, mutta toisesta sahasta meni etukahva rikki ja toinen on lainassa, joten kaikki puut piti syöttää 4 metrisinä. 120 kuutiota tuli 33 ja 45 senttisiä puita yhteensä.
 
 • Tykkään
Reaktiot: Härbe
Pilkkireissujen välissä Maaliskuun lopulla tuli kaverin kanssa tehtyä vähän sauna / takkapuita, tuli kaikki Bilteman kehikot täyteen eikä riittänytkään oli säkkejä lisäksi 36 häkkiä / säkkiä täyteen ja ennestään oli jo 34 häkkiä / säkkiä täynnä, eli yhteensä 70kpl on 30 kpl häkkiä, 40 kpl säkkiä, eiköhän sillä muutaman talven pärjää. Teko paikalta kuivat puut siirsin autolla kotiin pressun alle ja pressutalissa on talven lumiseen aikaan helposti otettavissa 5 kpl, siirrossa 8 kpl menee lavalle helposti. Syksyllä jo tuli tukkiautolla kuorma eri kokoisia ja pituisia pöllejä eräältä työmaalta missä olin Avantin kanssa ajamassa puut ja risut pois. Syksyllä lajittelin puut eri kasoihin, suoraan klapikoneeseen menevät eri kasaan ja isot mitkä piti halkaista kun ei mahdu klapikoneeseen ne laitoin eri kasaan. Avanttiin poran pyörittäjä kiinni ja ruuvihalkaisijalla halkaisin isommat vähintään neljään osaan niin sitten ne oli sopivan kokoisia jo klapikoneeseen, kyllä tämä ruuvi on halkaisu hommassa hyvä laite, siinä menee metrin sekä viiden metrin pöllit helposti halki. Pressut päälle ja keväällä Avantin kauhalla vetelin lumet pressun päältä pois oli vähän lapio hommaakin, sitten pääsi aloittamaan kun ei puut olleet lumisia ja jäässä.
 

Liitteet

 • Puukuorma 2019 1 11.jpg
  Puukuorma 2019 1 11.jpg
  199,1 KB · Katselut: 1 132
 • Puut 2019 1 11.jpg
  Puut 2019 1 11.jpg
  197,7 KB · Katselut: 998
 • Puut alhaalla 2019 1 11.jpg
  Puut alhaalla 2019 1 11.jpg
  157,8 KB · Katselut: 927
 • Puut alhaalla 2019 2 11.jpg
  Puut alhaalla 2019 2 11.jpg
  156,8 KB · Katselut: 905
 • Puut hallissa 2019 11.jpg
  Puut hallissa 2019 11.jpg
  156,1 KB · Katselut: 951
Olisko ihan toivoton homma tuolla 220:llä käyttää palaxin hydraulihalkaisijaa ? Olis yks kohde, mihin ei oikein traktorilla pääse riittävän lähelle. Tietty liittimet pitää vaihtaa, mut se on pikkujuttu. Lähinnä kiinnostaa, että tartteeko kuinka kovilla pitää kierrokset koneessa jne.
 
Eikä tarvii kaasu pohjassa huudattaa ? Pitänee varmaan laskee halkomakoneen sylkästä öljyt pois, ettei sekoitu avantin öljyihin.
 
 • Tykkään
Reaktiot: Leppis
Muista että traktorin hydrauliöljyjä ei saa päästä avanttiin! Eli halkojasta pitäs ensin tyhjentää vanhat öljyt pois.
 
Itsekin olen harkinnut samaa, että käyttäisin pientä hydraulihalkojaa omalla Avant 218:lla. Olen vain miettinyt että mitä hydrauliikka tykkää tilanteesta kun halkojan sylinteri ei liiku. Kun esim. käyttäjän kädet on vivuista irti ja nostetaan pölliä halkojaan. Koska Avantin hydrauliikan käyttöpoljin on lukittu, kuten esim. ruohonleikkuria käytettäessä. Onko niissä yleensä oma sisäinen vapaakierto, kaksi letkua niissä vain on. Nimittäin millä tahansa työlaitteella kierrokset kyllä laskee ja moottori kuormittuu kun sylinteri pääsee ääriasentoon ja liike pysähtyy, kunnes vapauttaa jalan hydrauliikan käyttöpolkimelta.
 
Onko niissä yleensä oma sisäinen vapaakierto
Avantin omassa halkojassa on halkomakoneventtiili, eli taakse päästyään pysähtyy ja jättää hydrauliikan vapaalle kierrolle.
On niissä vielä ylikuormitusventtiili muistaakseni. Viimeisintä "supiloukkumallia" en ole tutkinut.
 

Uusimmat keskustelut