Kuljetuskaluston kustannukset | AvantClub - Keskustelupalsta

Maasturisti

Ylläpito
Keskustelun aloittaja
7.9.2008
3 175
125
63
Espoo
Tänään kävin huonolla menestyksellä leimalla.

Olin jo aiemmin uusinut jarrut, kun ne viime vuosina ovat menneet rimaa hipoen ja lähinnä armosta läpi.

Leimalla sain kuitenkin lapun täyteen virhepisteitä. Iskarit ja olkatapit arvokkain rasti. Lisäksi ka leimaus maksaa joka vuosi enempi, nyt ollaan 140 eur tuntumassa.

Kun tämänvuotiset puutteet on korjattu ollaan lähellä tasarahaa.

Monasti olen miettinyt että olisiko sittenkin kärry+veturi halvempi, mutta veturina pitäisi silloin olla maasturi.

Olkoon tämä ainakin varoituksen sanana planeetan väelle. Jos kuorkin saa halvalla, on se vain käsiraha tuleviin kulunkeihin.
 
Jos työn kustannukset jättää huomioimatta niin sulla kun on saksalainen peli niin saisko osat Saksasta halvemmalla? (esim Ebay.de)
Ainakin omaan saksalaiseen maasturiin osien hinta ulkomailta on murto-osa suomihintoinen verrattuna.

Tuolla ka-katsastuksen hinnoilla ei vissiin kilpailla eli aika tyyristä on. Ale-kupongeilla voi sentään henkilöautolla/pakulla päästä siedettäviin hintoihin, tosin silloinkin kannattaa katsoa mitä jälkitarjastus maksaa. Mulla pomppas A6 Allroad viime keväänä ennenkuin myin sen kun oli takapenkin keskimmäisessä turvavyössä lasten jäljiltä leivinmuruja niin ei kuulemma toiminut kunnolla, ja jälkitarkastus oli euron halvempi kuin alekupongilla katsastus. :lol: :twisted: Sanomattakin selvää että sinne en enää ikinä mene.
 
Ei tuo kärrynkään pitäminen ilmaista ole. Viimeviikonloppuna konetta kärryltä purkaessa huomasin että poikittainen runkopalkki on antanut jo hivenen periksi, eli pohja montulla molemmista päistä kärryä.... :twisted: Täytyis vissiin hitsailla vahvempaa rautaa sinne kaveriksi.
Onko kukaan rekisteröinyt ulkomailta tuotua kärryä suomeen. Tarvitseeko tyyppikatsastaa tai jotain muuta erikoista?
 
Pahuksenmoinen nivaska pitää olla valmistajalta papereita ja sitten ei pitäisi olla enää ongelmia. Moni tehdas euroopassa varmaan jo sen verran monelle agentille joutunut toimittamaan ko. papereita että kuvittelisin niiden jo tietävän mitä pitää antaa mukaan. Toisaalta hintaero tällä hetkellä ei ihan mahdoton jos nimenomaan euroopasta tuotuja vertaa, että hakupalkka ei välttämättä ole sitä mitä se ennen oli. Tosin yleensä jos saman kantavuuden kotimaisiin vertaa niin jää voitolle hakemalla. Tämä siis pitkälti mutua.
Varsinaisista kustannuksista toisaalta unohtuu monelta että jarrullisessa kärryssä pitää olla vetoautoa vastaavat renkaat, joka usein esim. 3,5t kokonaismassan kärryiissä tarkoittaa 6kpl renkaita. Siis kitkat autossa -kitkat kärryssä, nastat 25% sisällä yhdistelmässä, vyörenkaat autossa -vyöt kärryssä jne.
Vaikka renkaat ei välttämättä paljon kulu kärryssä tuppaa nykyiset kumit (mutuilua taas...) kovettumaan pilalle.

Jos haluaa yhdistää kevytkuorma-auton ja jarrullisen kärryn pitää vielä hankkia se uusi C1E luokan kortti jollei omaa ylempää korttia. Taisi olla C-C1E muunto luokkaa 1500 euroa jos oikein muistan.

Kaikista näistä huolimatta näen itse päiväunia Hulco Rota kärrystä, versio jossa 1 akseli edessä ja 2 takana ja kant. 3,5t, näitäkin kun 2013 syksystä asti saanut vetää jopa henkilöautolla. Siihen vielä 2m korkea pressukapelli päälle niin olisi kärryä lopuksi ikää. "Huono" puoli tuossa on että tuollaisen vetäminen (varsinkin peruttelu)pelottaa monia eikä kaverit kehtaisi välttämättä pyytää lainaan :lol:
 
Kaikista näistä huolimatta näen itse päiväunia Hulco Rota kärrystä, versio jossa 1 akseli edessä ja 2 takana ja kant. 3,5t, näitäkin kun 2013 syksystä asti saanut vetää jopa henkilöautolla.

vai näin on. No sitten tuollainen todella olisi mielenkiintoinen vaihtoehto. Miten työntöjarrut mahtaa käyttäytyä moisessa yhdistelmässä.
 
Pakko korjata sen verran että tuo 3,5t Hulco Rotan kohdalla piti olla kokonaismassa eikä kantavuus... Toki siis edelleen se 3,5t kokonaismassa rajoitus henkilöauton perävaunussa voimassa. Käytännössähän täydellä kuormalla noissa täytyy vetoautona olla joku 4-veto maasturi/pick-up, eikä niissäkään kaikkia ole hyväksytty isoille massoille. Toinen vaihtoehto on se kevytkuorma-auto veturiksi mutta päästään taas siihen kustannusten mousuun. En tiedä miten vaikuttaa uusien isojen pakettiautojen sallittuihin kytkentämassoihin tulevaisuuudessa kun mielestäni tuo 2013 muutos sallii aiempaa isommat kytkentämassat mikäli rekisteröinnissä/tyyppihyväksynnässä ei ole alempaa tullut papereihin teknisenä rajoitteena.
Suomessa on kyllä oikeasti vaikea löytää noita 3,5t vetokyvyllä olevia autoja.

Aisapainon puuttumisen näen itse hyvänä asiana koska autovalmistajat tuntuvat aina vain enemmän ja enemmän menevän etuvetoihin. Niiden ajo-ominaisuudet mielestäni vain huononevat mitä enemmän perässä painoa. Lastatun kärryn kytkennän helppous on bonus, joskus se sallittukin aisapaino on paha nostaa.

Käsittääkseni noissa on ihan normaalit työntöjarrut, sitä en sitten osaa sanoa miten käyttäytyy jos liukkaalla jarrutus ei ole heti tarpeeksi voimakas että kärry pysyisi suorana perässä. Silloinhan aisa alkaisi kääntyä sivuttain ja voin vain kuvitella että sen jälkeen se jarruttaa seuraavan kerran kun osuu johonkin. Joutuisi kyllä kieltämättä kärryn vetämisen opettelemaan uudestaan.

On tuo silti mielestäni kokonaisuutena edullisempi kuin kuorma-auto vaikka samalla hintaa saa jo kohtuu kokoisen käytetyn kuormurin. Renkaiden lisäksi ainoat kulut katsastukset ja vakuutukset jotka autoon nähden on pienet. Aika rankassa käytössä pitää olla tai huonossa hoidossa jos alle 10v pitää ruveta korjaamaan runkovikoja. Poikkeuksena tietysti jos suola pääsee syömään.
 
Itse vertaan tuota täysperävaunulliseen kuorma-autoon, jossa vetoauto kuormaamaton ja kärry lastattu. On meinaa todella kauhea ajettava, kun auto painaa 15tn ja perävaunu 30tn. Kokoajan tuntuu mutkissa, että kärry työntää auton ojaan, tms... Helpompihan tuollainen kärry muuten olisi vetää ja kuormata.
 
Maasturisti sanoi:
Kun tämänvuotiset puutteet on korjattu ollaan lähellä tasarahaa.

Olkoon tämä ainakin varoituksen sanana planeetan väelle. Jos kuorkin saa halvalla, on se vain käsiraha tuleviin kulunkeihin.

Jeps, kyllä tuo väite käsirahasta kuluihin varmasti pitää paikkansa, mutta yhtään väheksymättä tonnin arvoa, niin se ei kyllä ole juuri mitään kuljetuskaluston vuosikuluiksi jos verrataan maasturi&kärry-yhdistelmään. Ensinnäkin ne pitää molemmat katsastaa. Maasturi joka vuosi ja jarrullinen kärry joka toinen. Keskimääräinen vuosikatsastuksen kulu siis hyvin lähellä kuorkin katsastusta.

Maasturi olkoon minkä merkkinen tahansa, niin jos sillä meinaa ajaa kaikki ympärivuotiset ajot (työmatkat, kauppareissut, lasten harrastukset, anopinkuskaus, yms.), niin silloin siihen ei ehkä kelpaa mikään tonnin tai parin "romu". Jos ostaa uuden masturin tai vaikka vain jonkin 3-4 vuotta vanhan, niin tonni ei riitä lähellekään edes vuotuiseen pääoman alenemiseen. Jos taas ostaa jonkun halvan muutaman tonnin käytetyn, niin äkkiä sitäkin joutuu korjaamaan/korjauttamaan tonnilla vuodessa.

Lisäksi kannattaa käydä kokeilemassa noita maastureita. Vaikka tän päivän sittarit (suv, citymaasturi, yms.) ovat hyviä ajaa, niin eivät ne silti ole samanlaisia kuin tavalliset henkilöautot. Ne ei ole yhtä ketteriä ja näppäriä ahtaissa paikoissa. Polttoaineen kulutus on suurempi johtuen isoista raskaista renkaista, nelivedosta (=paljon enemmin pyörivää massaa) sekä usein tiiliskiveen verrattavasta ilmanvastuskertoimesta. Toki henkilöautoon verrattuna hyviäkin puolia on paljon. Monet asiat ovat myös pitkälti mielipiteitä ja ihmisten tarve/käyttö autolle ovat erilaisa. Itse en tiedä huolisinko edes sittaria käyttöautoksi. Millään oikealla maasturilla (esim. LR Defender) tuskin jaksaisin ajella 99,9% taajama-/maantieajoa ja vain 0,1% nauttien huolettomasta kärryn vetämisestä.

Avantin kuskaus ei ole halpaa hoitipa sen miten tahansa. Kaikki maksaa ja elämä on..... :cool:
 
MRJ sanoi:
Itse vertaan tuota täysperävaunulliseen kuorma-autoon, jossa vetoauto kuormaamaton ja kärry lastattu. On meinaa todella kauhea ajettava, kun auto painaa 15tn ja perävaunu 30tn. Kokoajan tuntuu mutkissa, että kärry työntää auton ojaan, tms... Helpompihan tuollainen kärry muuten olisi vetää ja kuormata.

Mulla on pieni aavistus että MRJ tietää mistä puhuu....
 
Jarrullisen peräkärryn katsastamisesta kokemuksia? Itselläni on pieni jarrullinen omavalmistekärry joka täytyisi viedä leimalle. Testataanko jarruja dynamometrissä vai meneekö silmämääräisesti tutkien?
 
Omalle osalle on aina tullut dynamometri. Jossain paikassa piti erikseen
mennä raskaan liikenteen osastolle ja alusta katsottiin montusta.

Oke
 
Kun mä kävin pari vuotta sitten niin katsoivay alahaalta montusta alustaa ja jarrut testasivat vipuvarrella millä vetivät aisaa kasaan.... Toinen kaveri sitten kokeili että pyöriikö pyörä...
 
mulla katsastuksessa käyttivät kanssa vipuvartta. Eli turhaan yritin säädellä jarruja niin, että tuntuisi jarruttavan tyhjällä kärryllä . Normaalisti, (kun ei oo automaattista peruutuslukkoa), niin koitan säätää jarrut niin ettei ne haraa vastaan pienellä kuormalla peruutettaessa.

Sitten ne nosti tunkilla ylös ja löysivät mielestään väljyyttä keinuakselistossa. Kun vein sepälle, niin hänen mielestään siinä ei ollut mitään. No seuraavalla kerralla näkee että tuleeko leimaa, tosin vaihdan kyllä katsastuspaikkaa. Ne kirjasi myös puoliksi katkenneen heijastimen korjauskehoitukseen. Iskaritestistä en nyt muista oliko sitä, tosin vähän niistäkin jupisivat.
 
Kiitoksia kommenteista. Lähinnä noissa jarruissa huolettaa se että kuinka tasaisesti ne ottaa vai puoltaako paljon. Toinen vaijeri on vähän kankealiikkeinen mutta ehkä se pienellä herkistelyllä paranee.
 
Menee aavistuksen ohi aiheen mutta on kyllä käsittämättömän idiootit noi uudet ajokorttisäännöset; minulla on C-kortti mutta ei pikku-e:tä ja luonnollisesti tuolla kortilla ei siis kunnon trailereita vedellä. No juuri katoin niin eihän tuo pikku-e paljon maksa suorittaa mutta siinä tapauksessa minun ajokorttini olisi voimassa aina vain 5 vuotta (nykyinen voimassa vielä kymmeniä vuosia ;) ) ja joka kerta uudistaessa tarvitsisi lääkärintodistuksen.

Empä tiedä paljon toi uudistaminen maksaa mutta saattaa olla houkuttelevampaa ajella ilman pikku-e:tä ilman ajokortin uudistamisrumbaa ja luottaa siihen ettei ratsiassa napsahda kiinni kun niin harvoin sitä tekee...
 
Ville_remppaaja sanoi:
Empä tiedä paljon toi uudistaminen maksaa mutta saattaa olla houkuttelevampaa ajella ilman pikku-e:tä ilman ajokortin uudistamisrumbaa ja luottaa siihen ettei ratsiassa napsahda kiinni kun niin harvoin sitä tekee...

Paljonkohan siitä saa sakkoa. Meneekö päiväsakoille vai riittääköhän rikesakko. Kortin hankintahinnalla sekä lääkärinlaskuilla jo maksaa muutaman rikesakon :mrgreen:
 
Timberman sanoi:
Ville_remppaaja sanoi:
Empä tiedä paljon toi uudistaminen maksaa mutta saattaa olla houkuttelevampaa ajella ilman pikku-e:tä ilman ajokortin uudistamisrumbaa ja luottaa siihen ettei ratsiassa napsahda kiinni kun niin harvoin sitä tekee...

Paljonkohan siitä saa sakkoa. Meneekö päiväsakoille vai riittääköhän rikesakko. Kortin hankintahinnalla sekä lääkärinlaskuilla jo maksaa muutaman rikesakon :mrgreen:

Tietääkseni aina päiväsakoille koska "ajo-oikeudetta ajo" eli yhdellä kerralla tulee kalliiksi.
Rikesakoilla en varmasti ajaisi korttia, niin harvoin tarvitsisi. Toi nykyinen auto on vaan niin painava ettei voi laittaa mitään jarrullista perään tai menee 3500kg kokonaispano puhki :lol:
 
Menneiltä ajoilta. Asiakkaani kuljettaja oli siirtämässä MB 207 pakulla työmaaakoppi asuntovaunua joskus -80 luvulla, olis edellyttänyt pikku E'tä , oli kyllä nuppikuorma-autokortti. Ratsiassa tonni sakkoa ja vaunu tienposkeen. Seuraavana päivänä toinen
kuski hakemaan vaunua 150 km päästä. Seuraavan kuukauden aikana tuli itselle hankittua
pikku E.

Terv KaiK
 
Kaverin työntekijä just "jäi kiinni" ilman pikku eetä. Veti pickupilla tyhjää jarrullista kärryä. 250€ sakkoa ja kortti kuukaudeksi "kuivumaan".
Kannattavampaa on vedellä jarruttomalla ylikuormia, ei oo ajo-oikeudetta ajoa.
Just kaveri vaihtoi Dodge ram:in pickupiin kun meillä kellään ei oo C1e korttia.
Laillisempaa on vedellä 1700 kg:n kikkareella 3000 kg:n kärryä kuin. 3200 kg painavalla Dodgellalla
 
Muistelisin autokouluajoilta (ei siis ollut vielä EU:sta puhettakaan), että pelkällä C kuorma-auto kortilla olisi saanut kuskata 22tonnin TYHJÄÄ täysperävaunuyhdistelmää, eli sovellettiin ns siirtoajoa tai huoltoajoa. Jos lavalta löytyi jotain, vaikka katuharja niin sitten piti olla se CE kortti.

Tämän päivän tilannetta en tiedä, mutta tuskin on enää sallittua.
 
Ville_remppaaja sanoi:
Menee aavistuksen ohi aiheen mutta on kyllä käsittämättömän idiootit noi uudet ajokorttisäännöset; minulla on C-kortti mutta ei pikku-e:tä ja luonnollisesti tuolla kortilla ei siis kunnon trailereita vedellä. No juuri katoin niin eihän tuo pikku-e paljon maksa suorittaa mutta siinä tapauksessa minun ajokorttini olisi voimassa aina vain 5 vuotta (nykyinen voimassa vielä kymmeniä vuosia ;) ) ja joka kerta uudistaessa tarvitsisi lääkärintodistuksen.

Nyt täytyy vielä tarkistaa, että onko tässä kyse BE- vai CE-ajokortista ?? Jos olen ymmärtänyt oikein, niin BE-ajoluvalla saa alle 3500kg henkilöautolla vetää enintään 3500kg jarrullista kärryä. Jos yhteistä kokonaispainoa tulee enemmin, niin tarvitaan CE-ajolupa 12000kg saakka. Siitä painavammista en enää tiedä mitään.... Eli eikös normaalin henkilöautomaasturin ja jarrullisen vähän painavamman trailerin tai muun vastaavan vetämiseen riitä BE-ajolupa ja ei kait tätä tarvitse 5 vuoden välein uudistaa ?? Eikö vasta CE-ajolupa edellytä kortin uusimisen 5 vuoden välein ?? Vai tarkoititko Ville tässä todellakin tuota CE-korttia ?? :shock:

Jostain syystä mulle jäi sellainen mielikuva, että tässä yhteydessä olisi puhuttu myös kortin maksavan noin 1500 euroa. Tähän myös viittasin, kun edellä totesin että siihen summaan jo maksaa muutamat rikesakot. Noh, oli miten oli, mutta BE-ajolupa ei taida maksaa kuin muutaman satasen. Raskaampi CE-ajolupa sen sijaan taitaa maksaa sen noin puoltoista tonnia. :roll:
 
Be ja c1e korteissa taitaa olla molemmissa semmoinen rajoitus että tyhjän vetoauton pitää painaa enemmän kuin kärry lastattuna.

Käytännössä tämä tarkoittaa be kortilla 3500kg veturia ja c1e kortilla 7500 kg veturia, että voi viedä täyden lastin.

Ce kortilla saa viedä kaiken mikä otteiden puolesta koukkuihin sopii, mutta se maksaakin nyt 3-4k€

C1e on n.1500 eur ja be hinnasta ei ole tietoa.
 
Be ja c1e korteissa taitaa olla molemmissa semmoinen rajoitus että tyhjän vetoauton pitää painaa enemmän kuin kärry lastattuna.

Enpä usko että omapaino merkkaa mitään B kortissa. Kokonaispaino ratkaisee B kortin, eli max 3500 kg asti rekisteröidään henkilö/paketti/maastoautoksi ja korttivaatimus näillä B. Yli sen menevät painot ovat sitten muita

BE kortilla saa vetää kaikkea mitä veturiin saa kytkeä. Eli siis max 3500kg jarrullisen kärryn, sillä tietääkseni mihinkään B kortilla ajettavaan autoon ei saa kytkeä sen isompaa perävaunua.

Jos otteeseen ei ole merkitty vetopainoa, nelivedolla saa vetää 1,5 kertaa oman painon kärryä. Eli 2350 kg:n omapainoinen neliveto riittää veturiksi, jos valmistaja ei ilmoita vetopainoa.

Valmistajat voi sitten tietysti rajoittaa/kasvattaa sekä kärryn painoa että yhdistelmän junapainoa haluamakseen.