Jatkoa aikaisempaan postaukseeni. Aloitin siis talvi-iltojen iloksi tekemään kaivuri-työlaitetta. Otin jonkinlaiseksi lähtökohdaksi minikaivuri 120:n, jota sitten matkan varrella modifioin tarpeen ja käsillä olevien osien mukaan. Kaikki muut osat on tehty itse tai taitavien kaverien avustuksella, mutta kauhan kääntövivuston ja liukulaakerit (Kuva 1) ostin suoraan tehtaalta. Yksi kauha oli olemassa jo entuudestaan. Kääntövivustonkin olisi varmaan voinut tehdä itse, mutta halusin varmistua että Avantin kauhat yms. sopii varmuudella. Isot kiitokset Avantin huollolle ja varaosamyyjille erinomaisesta palvelusta ja neuvoista. Kiitokset myös Lappeenrannan Teho-Hydrolle korvaamattomista neuvoista hydrauliikkaratkaisujen suhteen.
Kauhan, vivuston ja puomin sovittaminen toisiinsa tehtiin ensi kakkosnelosilla ja harjan varresta sahatuilla tapeilla (Kuva 2). Kun mitat ja reikien paikat oli selvillä, puomiin tehtiin reiät reikäsahalla (Kuva 3). Avant 120 minikaivurin työntövarren holkin pituus on 95 mm (kauhan korvakkeiden väli on 100 mm), joten samoilla mitoilla tehtiin holkit tietenkin myös puomiin. Tein puomin 90x90x6 mm RHS palkista. 80 mm leveä RHS olisi käynyt ihan yhtä hyvin. Puomin alapuolelle tuli vahvikkeeksi kolmion muotoinen pala 3 mm vahvuista RHS palkkia (Kuva 4), ja sivusuuntaa tukee puomin juuressa 50 leveät, 10 mm paksut lattaraudat (Kuva 5). Puomi lähtee noin 75 asteen kulmassa alaviistoon kiinnityslevystä (ajatellen, että kohtisuoraan levystä olisi 90 astetta).
Puomin päähän porattuihin reikiin sorvattiin holkit 30 mm tapeille ja liukulaakereille. Liukulaakerin ulkomitta oli muistaakseni 34 mm. 30 mm tapit aiheutti lopussa vähän päänvaivaa, koska sille koolle ei meinannut löytyä sopivaa hydraulisylinteriä. Sitä varten piti koneistaa yhteen tappiin soviteholkit, että saatiin 25 mm nivellaakerilla oleva sylinteri ja 30 mm reillä olevat linkut sopimaan toisiinsa.
Hydraulisylinteri on kaksitoiminen, 50/25-210.
Kuvassa 6 on vielä osien sovittelua, että kaikki on varmasti paikallaan ennen hitsausta, ja ennen kaikkea että hydraulisylinteri on asemoitu oikein. Mm. puomin tuenta puuttuu vielä tässä kuvassa.
Aluksi ajatus oli, että kauhan käännön hydrauliikkaa ohjataan Profin jalkatilassa olevalla lisähydrauliikan käsiohjausventtiilillä. Se kuitenkin osoittautui hankalaksi paitsi paikan, myös toiminnan suhteen – kauhan liikkeiden ohjaaminen vaatii suurempaa tarkkuutta (hitautta) kuin mihin sillä venttiilillä sovinnolla pystyy. Lisäksi käsiohjausventtiili lukittuu yläasentoonsa jatkuvan syötön tilaan, jota ominaisuutta ei kaivata tässä hommassa. Niinpä hommasin erillisen käsiohjausventtiilin. Sen syöttö tulee lisähydrauliikan ulosotosta, ja paluulinja on tietenkin samojen Profin lisähydrauliikan liittimien kautta. Ongelma vain on se, että lisähydrauliikka ja Profin muu hydrauliikka eivät toimi samaan aikaan – siis vain jompikumpi voi olla kerrallaan toiminnassa. Ratkaisin sen niin, että inspiroidulla jalkapolkimella (Kuva 7) painetaan lisähydrauliikka päälle silloin kun halutaan erillisellä käsiohjausventtiilillä (kuva 8) kääntää kauhaa. Muina aikoina jalka pidetään pois polkimelta, ja kaikki muu hydrauliikka (puomin taitto, puomi ylös/alas) on toiminnassa Profin omilla hantaakeilla. Uudelle käsiohjausventtiilille piti tehdä pieni helposti kiinnitettävä ja irrotettava teline että sen sai sopivasti hollille.
Kuvissa on 400 mm levyinen kauha, kun sellainen sattui olemaan itsellä valmiina. Kaivuuhommiin näin pienelle vehkeelle varmaan 250 mm kauha sopisi paremmin.
Yritin laittaa pari videota koekäytöstä, mutta pitää vielä jatkaa opiskelua kuinka se saadaan ladattua tänne.
No, vielä pitää tehdä hitsaukset loppuun, vähän hiomista, ja maalaus kunhan kelit lämpenee. Kokemusta maan kaivamisesta ei vielä ole saatu, mutta näköjään sillä ainakin kevyttä pakkaslunta kauhoo mukavasti
