Minikaivuri | AvantClub - Keskustelupalsta

tujuka

Jäsen
Keskustelun aloittaja
22.2.2012
68
2
6
Tällainen minikaivuri tuli rakenneltua omaan käyttöön. Sen verran vähäistä tuo kaivaminen että kai tällä tämä kesä pärjätään.
Kaivuri on varustettu kahdella kauhalla: 250mm ja 400mm leveät. Kauhojen kiinnityksen tein kokeiluluontoisesti pulteilla. Näin ei tarvi hakata tappia irti aina kun vaihtaa kauhaa vaan hommaa käy 6 pulttia avaamalla. En tiedä tuliko hommasta susi mutta aika näyttää.
Kuvissa kaivuri on esikoottu ja sen jälkeen purettu maalausta varten. Laittelen kuvia lisää kun kaivuri on täysin valmis ja työkuvia kun pääsee testaamaan.
 

Liitteet

 • Kokoonpano4 pieni.jpg
  Kokoonpano4 pieni.jpg
  67,9 KB · Katselut: 6 543
 • kauha.jpg
  kauha.jpg
  55,9 KB · Katselut: 6 701
 • kauhat.jpg
  kauhat.jpg
  58,6 KB · Katselut: 6 528
 • kokoonpano.jpg
  kokoonpano.jpg
  67,1 KB · Katselut: 6 540
 • Tykkään
Reaktiot: MikkoLe
Nyt on kaivuri valmis ja ensimmäinen puoli tuntia kaivettu. Kaivuri toimii ihan hyvin mutta kuski tarvii vielä harjoitusta että työ on sujuvaa :D
 

Liitteet

 • Minikaivuri.jpg
  Minikaivuri.jpg
  98,1 KB · Katselut: 6 559
 • Kaivuri.jpg
  Kaivuri.jpg
  184,8 KB · Katselut: 6 552
jets sanoi:
Hienohan se on. Mutta miten noita kauhoja vaihdetaan?

Molempiin kauhoihin on hitsattu levy johon on tehty kierteet. Kauha on kuudella M12 pultilla kiinni. Kauhan saa vaihdettu kuhan on 19mm lenkki mukana.
Jos kiinnitys kestää niin ainkin pitäis olla nopea ja yksinkertainen vaihtaa eikä tarvi ku yhden työkalun.
 

Liitteet

 • KIINNITYS.jpg
  KIINNITYS.jpg
  58,7 KB · Katselut: 6 339
jets sanoi:
Taitaapa olla helpompi tuommoinen kauhan vaihto kuin tapeilla.

Jeps, tossa on ideaa. Tappien kanssa pulaaminen on tarkkaa hommaa, jotta hiekkaa tai muuta roskaa ei menisi niveliin. Ihan pahimmassa paikassa kuopan pohjalla siitä ei tule mitään. Jos vaan mahdollista, niin itse ajan koneen talliin kauhan vaihtoon. Siellä on helpompi hyvässä valaistuksessa pöydän äärellä purkaa ja pestä kaikki osat kerralla.

Onneksi kauhan vaihtoon ei kovin usein ole tarvetta kun ei ole kuin kaksi kauhaa, 400 ja 250 mm leveet. Ojakauha olis hyvä. Lupailuista huolimatta tehdas ei sellaista ole kuitenkaan tehnyt. Sen jälkeen oliskin vaihdettavia kauhoja kolme :shock: :lol:
 
minkä kokoinen toi sylinteri on?(isku,varsi,mäntä)
mitenkähän kävis jos nivelöis ton kaivuupuomin tuolta juuresta ja tekis siihen käänön :shock:
hommais vain semmosen "kahdennus" venttiilin,ei tarttis koneen kanssa puljata kun sais sen käänön avulla mullat penkalle :?:
vai mitä oot mieltä tujuka :?:

ps.muuten onko toi sun kauha rosteria vai näyttääkö se vain siltä
 
Mulla on itsellä IKH:lta ostettu sylinteri 50/30x300 löytyy tuotekoodilla HS5030300. Se kääntö olis hyvä kyllä olla olemas. Mihin ajattelit laittaa sen kahdennusventtiilin vivun että sitä on helppo käyttää?
Ite oon miettiny että pitäis lisähydrauliikan ja jatkopuomin venttiilit laittaa sähköohjatuiksi ja sitten vain napit ajovipuihin. Ei tarvisi irrottaa käsiä ollenkaan.

Kyllä ne kauhat vain näyttää rosteriltä eli ihan mustaa rautaa ne on. Olis kyllä tullu aika ikuiset kauhat ku olis tehnyt ne rosterista ja vielä polttomaalannut :D
 
elikäs venttiili tulis kiinni johonkin tohon kaivuriin ja venttiililtä letkut koneeseen,sit pitäis kyhätä peräkärrynpistokkeesta yms virta sinne venttiilille ja nappula vaikka kuormaimen joystikkiin.
eli kun nappula pohjassa painaa työhydrauliikkaa niin kääntyi puomi ja nappula yläällä toimii pelkkä kauha.
muistaakseni ikh:kin myy tommosia venttiileitä.
 
jarine80 sanoi:
elikäs venttiili tulis kiinni johonkin tohon kaivuriin ja venttiililtä letkut koneeseen,sit pitäis kyhätä peräkärrynpistokkeesta yms virta sinne venttiilille ja nappula vaikka kuormaimen joystikkiin.
eli kun nappula pohjassa painaa työhydrauliikkaa niin kääntyi puomi ja nappula yläällä toimii pelkkä kauha.
muistaakseni ikh:kin myy tommosia venttiileitä.

Jokos olet alkanut rakentaa kaivuria?
 
tarkat piirrokset .pdf muodossa moisesta minikaivurista ois mukava saada.
(mukaan vois laittaa myös tarvelistan ja vaikkapa tarjouksen jos moisen haluaa teetteille)
Sitten kun itse alkaa tinata vastaavantapaista ei tarvitsis niin moneen kertaan erehtyä.

Paljohan se lienee 200 sarjalaisen minikaivurin listahinta nykyisin?
 
tommonen kuva olis mistä saat ainakin noi vipusuhteet,mittoja pitää vaan pyöristää esim.99.59=100mm
172.30=175mm ja 200.99=200mm.en tiiä miks tuo ohjelma ne nuin antoi :shock:
runko putkena käytin ihan rhs:ää 100*100*8.
tuossa edellä käydyssä keskustelussa esille noussutta "tyvitaittoa" en alkanut sit kuitenkaan toteuttamaan.
sylinteri on 50/30-300(mäntä,varsi-isku)asennusmitta 510mm(sisäänvedettynä).
linkut on 15mm levyä ja kauha 5mm hardox400 huulilevy 8mm hardox400
 

Liitteet

 • 2012-06-12 09.42.19.jpg
  2012-06-12 09.42.19.jpg
  106,1 KB · Katselut: 3 510
Asialtaisen näköinen peli sulla tulossa tuosta kaivurista. Vaihtuiko kone 420:seen?

Omasta kaivurista sen verran että Runko putki on 4mm ja lähtee koneen juuresta 200x100 ja kapenee 100x100. Vivut, korvat ym. on 12mm rautaa ja kauha on 4mm rautaa. Tähän asti on ainakin kestänyt :D
Omasta on piirrokset sellasia että aika monta mittaa puuttuu koska oman luomuksen osaa aina rakentaa :D mutta kyllä siitä mahdollista on sellaiset kuvatkin saada millä sen pystyy tekeen alusta loppuun. Ne kuvat vain vaatii hieman vaivaa.
200 sarjalaisen minikaivuri maksaa 1111€
 
Minulla on lisäksi mietinnässä lisukkeiksi:
- kaivurin varteen pikakiinnityksellä "torahammas" alaspäin joka mahdollistaisi tarttumisen esim puunrunkoon tai kiveen.
- kauhaan jokin patentti että siihen saa pieniä lisukkeita kauhaa irroittamatta, kuten
- - leveän huulen tasoittelua varten ja tarkkaan pihapolkujen liippailuun
- - auran mallisen nokan jolla voi tehdä muokkausta perunanistutusta varten
- - joustopiikit joilla voi rapsutellen äestää pieniä alueita (jyrsin tekee liian hienorakeista jälkeä)
...
 
joo kone vaihtui,tuommosta "torahammasta"suunnittelin itekkin, vois olla ihan kätevä kivien yms. siirtelyssä.
ja kauhan tilalle jos tekis ns.routapiikin esim.kantojen repimiseen.
tarttee vaan vielä tehä tohon kauhaan joku pikakiinnitys.
 
Tuli tuollanen nurmikon rajaus laite rakenneltua tuohon minikaivuriin. Hyvin tuntuu pelaavan. Tositoimiin se taitaa päästä vasta ensi keväänä mutta nyt testin jälkeen sen voi huoletta purkaa ja maalata.
 

Liitteet

 • 2012-09-08 11.04.33 (640x480).jpg
  2012-09-08 11.04.33 (640x480).jpg
  88,4 KB · Katselut: 3 156
 • 2012-09-08 11.04.24 (640x480).jpg
  2012-09-08 11.04.24 (640x480).jpg
  103,9 KB · Katselut: 3 144
Hienon laitteen oot taas taikonut ;)
Millon alkaa kuivurin teko,mulla olis hyvä aihio mikä jäi vähän pieneksi koneen vaihdon jälkeen....
Pistä yv:tä jos kiinnostaa niin kerron tarkemmin....joutaisi nurkista pois :D
 
Vanha viestiketju, mutta toivottavasti joku vielä löytää tänne.
Tuli hankittua -98 mallinen Avant Profi, ja minulla sattuu olemaan Avantin kaivurin kauha. Niinpä tuli mieleeni rakennella minikaivuri työlaite, jotenkin samaan malliin kuin tässä viestiketjussa olevat. Omat kokemukset Avanteista ja kaivureista on vielä kovin vaatimattomia, joten pari kysymystä: missä kulmassa puomi lähtee työlaitekiinnikkeen levystä? Ja toinen kysymys: onko puomin läpi menevät tapit holkitettu ("putkitettu") läpi puomin? Onko siinä joku pronssilaakeri tai jotain semmoista?
 
Oletko harkinnut käytettyä minikaivuria ja kauhaan siihen sopivaa kiinnikettä?

Jos uudempi sivulle kääntyvä minikaivuri iskee läpi, tulee vanhoja varmaan paljon myyntiin. Olen itsekin kiinnostunut kokeilemaan uutta mallia.


Oke
 
 • Tykkään
Reaktiot: ktatl
Jeps, kyllä käytettykin sopisi oikein hyvin, jos vain hinta sattuu kohdallen. Vielä toistaiseksi tuntuu vaan hinnat olevan aika korkeita. Esim. melko äskettäin Huutokaupat.comissa käytetyn hinta hinta nousi jonkin matkaa toiselle tuhannelle.
 
Jatkoa aikaisempaan postaukseeni. Aloitin siis talvi-iltojen iloksi tekemään kaivuri-työlaitetta. Otin jonkinlaiseksi lähtökohdaksi minikaivuri 120:n, jota sitten matkan varrella modifioin tarpeen ja käsillä olevien osien mukaan. Kaikki muut osat on tehty itse tai taitavien kaverien avustuksella, mutta kauhan kääntövivuston ja liukulaakerit (Kuva 1) ostin suoraan tehtaalta. Yksi kauha oli olemassa jo entuudestaan. Kääntövivustonkin olisi varmaan voinut tehdä itse, mutta halusin varmistua että Avantin kauhat yms. sopii varmuudella. Isot kiitokset Avantin huollolle ja varaosamyyjille erinomaisesta palvelusta ja neuvoista. Kiitokset myös Lappeenrannan Teho-Hydrolle korvaamattomista neuvoista hydrauliikkaratkaisujen suhteen.

Kuva 1 Avant 120 kauhan vivusto.jpeg


Kauhan, vivuston ja puomin sovittaminen toisiinsa tehtiin ensi kakkosnelosilla ja harjan varresta sahatuilla tapeilla (Kuva 2). Kun mitat ja reikien paikat oli selvillä, puomiin tehtiin reiät reikäsahalla (Kuva 3). Avant 120 minikaivurin työntövarren holkin pituus on 95 mm (kauhan korvakkeiden väli on 100 mm), joten samoilla mitoilla tehtiin holkit tietenkin myös puomiin. Tein puomin 90x90x6 mm RHS palkista. 80 mm leveä RHS olisi käynyt ihan yhtä hyvin. Puomin alapuolelle tuli vahvikkeeksi kolmion muotoinen pala 3 mm vahvuista RHS palkkia (Kuva 4), ja sivusuuntaa tukee puomin juuressa 50 leveät, 10 mm paksut lattaraudat (Kuva 5). Puomi lähtee noin 75 asteen kulmassa alaviistoon kiinnityslevystä (ajatellen, että kohtisuoraan levystä olisi 90 astetta).

Kuva 2 sovitusta.jpg


Kuva 3 Puomi ja hilppeet.jpg


Kuva 4 Puomin tuenta.jpg


Kuva 5 Puomin sivutuenta.jpg


Puomin päähän porattuihin reikiin sorvattiin holkit 30 mm tapeille ja liukulaakereille. Liukulaakerin ulkomitta oli muistaakseni 34 mm. 30 mm tapit aiheutti lopussa vähän päänvaivaa, koska sille koolle ei meinannut löytyä sopivaa hydraulisylinteriä. Sitä varten piti koneistaa yhteen tappiin soviteholkit, että saatiin 25 mm nivellaakerilla oleva sylinteri ja 30 mm reillä olevat linkut sopimaan toisiinsa.

Hydraulisylinteri on kaksitoiminen, 50/25-210.

Kuvassa 6 on vielä osien sovittelua, että kaikki on varmasti paikallaan ennen hitsausta, ja ennen kaikkea että hydraulisylinteri on asemoitu oikein. Mm. puomin tuenta puuttuu vielä tässä kuvassa.

Aluksi ajatus oli, että kauhan käännön hydrauliikkaa ohjataan Profin jalkatilassa olevalla lisähydrauliikan käsiohjausventtiilillä. Se kuitenkin osoittautui hankalaksi paitsi paikan, myös toiminnan suhteen – kauhan liikkeiden ohjaaminen vaatii suurempaa tarkkuutta (hitautta) kuin mihin sillä venttiilillä sovinnolla pystyy. Lisäksi käsiohjausventtiili lukittuu yläasentoonsa jatkuvan syötön tilaan, jota ominaisuutta ei kaivata tässä hommassa. Niinpä hommasin erillisen käsiohjausventtiilin. Sen syöttö tulee lisähydrauliikan ulosotosta, ja paluulinja on tietenkin samojen Profin lisähydrauliikan liittimien kautta. Ongelma vain on se, että lisähydrauliikka ja Profin muu hydrauliikka eivät toimi samaan aikaan – siis vain jompikumpi voi olla kerrallaan toiminnassa. Ratkaisin sen niin, että inspiroidulla jalkapolkimella (Kuva 7) painetaan lisähydrauliikka päälle silloin kun halutaan erillisellä käsiohjausventtiilillä (kuva 8) kääntää kauhaa. Muina aikoina jalka pidetään pois polkimelta, ja kaikki muu hydrauliikka (puomin taitto, puomi ylös/alas) on toiminnassa Profin omilla hantaakeilla. Uudelle käsiohjausventtiilille piti tehdä pieni helposti kiinnitettävä ja irrotettava teline että sen sai sopivasti hollille.

Kuva 6 Osat sovituksessa.jpg


Kuva 7 jalkapoljin lisahydrauliikalle.jpg


Kuva 8 Lisahydrauliikan uusi kasiohjausventtiili.jpg


Kuva 9 Melkein valmis.jpg

Kuvissa on 400 mm levyinen kauha, kun sellainen sattui olemaan itsellä valmiina. Kaivuuhommiin näin pienelle vehkeelle varmaan 250 mm kauha sopisi paremmin.

Yritin laittaa pari videota koekäytöstä, mutta pitää vielä jatkaa opiskelua kuinka se saadaan ladattua tänne.
No, vielä pitää tehdä hitsaukset loppuun, vähän hiomista, ja maalaus kunhan kelit lämpenee. Kokemusta maan kaivamisesta ei vielä ole saatu, mutta näköjään sillä ainakin kevyttä pakkaslunta kauhoo mukavasti :)
 

Uusimmat keskustelut