Mullan levitys | AvantClub - Keskustelupalsta

Jrniska

Jäsen
Keskustelun aloittaja
30.7.2016
4
0
1
Olisi edessä pihalle levittää kolme kuormaa multaa!220 Avantti olisi ,normi kauha.
Onkohan kova homma levittää se kauhalla.
Entä miten luuletta,toimisiko puskulevyllä tasoittelu kun on saanut kannettua/levitettyä mullat.puskulevy on kääntyvä avantin valmistama,lev, noin 1700cm.
Toki hitsailen kasaan semmosen ritilä härvelin,josta oli videoitakin.

Toinen tyhmä kysymys?
Mites noi turpeet,niistä olisi kiva päästä eroon?
Onko kellään ite valmistettua laitetta siihen tarkoitukseen?

Yks vaihtoehto olisi zetorilla ja leveällä traktorin jyrsimellä jyrsiä ja sitten tasotella maat?
Kaikki on vanhaa peltoa ja alaa on noin 3000neliöö.
Zetorilla turpeet kyl lähtis,mut kait nekin pitäis sitten kerätä pois ennen ritilä ajoa?

Turpeet ei nyt mahottomasti haittaa,muutakun nurmenleikkuussa.hieman tökkää leikkuri siihen.
 
Muutama multakuorma on tullut levitettyä ja onnistuu nelitoimikauhalla samalla kauhalla karkea tasoitus, ja sitten itsellä on 2,5 metrinen karhunterä huulien väliin ja tasoitus, lopputasoitus tulee tasojyrsimellä, jos on paljon turpeita niin pariin kertaan jyrsintä ja sitten kylvö ja senjälkeen kunnollisella rautajyrällä jyräys , ei ole turpeet kiusana nurmikon leikkuussa.
 
Jos on muutakin tarvetta isommalle kauhalla, nyt se kannattaisi hankkia. 220:n vakio sorakauhalla tulee reissuja vähintään tupla määrä verrattuna lumikauhaan, jolla kevyttä turvemultaa voi ottaa kauan kukkuralleen. Sillä onnistuu auttavat myös tasoitus, kun kääntää kauan etureunan ala-asentoon ja peruuttaa. Samoin tietysti puskulevyllä, mutta eteenpäin ajaen kyllä haukkaa heti. Turpeinen poistoon rautaharava on ihan käypä peli :)
 
Normikauhalla onnistuu ihan loistavasti, sillä ainakin itse sain erittäin tasaista jälkeä (peruuttamalla). Mun mielestä se on kaikkeen tasailuun (murske, sepeli, hiekka, multa) aivan loistava, en ole kaivannut/halunnut siihen hommaan mitään muuta apuvälinettä. Mutta tietenkään multaa sais lumikauhalla paljon enempi, mulla vaan 130cm leveä sorakauha ja eihän siihen kauheasti tule vaikka ottaa kukkuralleen.
 
Turvemaa on tyypillisesti hapanta. Kalkki auttaa nurmikkoa alkuun, niin ettei heti ala pukata sammalta. Itse tein metsänpohjasta puistoa niin että ajelin jyrsimellä ristiinrastiin ja haravoin pinnasta juuret etc lopuksi, joita oli vielä pintaan jäänyt.

Kalkituksessa kannattaa käyttää sitä halvempaa dolomiittikalkkia (n. 4-5 eur/säkki), vaikuttavat aineet samoja kuin rakeisessa versiossa. Kun kalkkia levittää möyhentämisen yhteydessä, niin sen saa tasaisesti leviämään.

Puutuhka ajaa osin saman asian, mutta sitä ei liene kilotolkulla jemmassa.

220 koneessa taitaa kaatokuorma ja nostovoima tuottaa rajat tilavuudelle. Jos kauhakaupoille meinaat, niin antaisin äänen kärkikippaavalle. Saat näppärästi tasattua huulilevyllä + 160 l tavaraa kyytiin, joka on kauhan painon kanssa likimain 350 kg nostovoiman rajoissa. Lisäksi kärkikippaavalla lumityöt sujuu rivakammin, kun saa tyhjättyä kauhan suoraan ajokorkeudesta tai tarvittaessa saa kipattua korkeammalle penkalle.
 
Kärkikippaava on itselläni suosikki 220:n kanssa. Sen hankinnan jälkeen ei ole ollut mitään käyttöä sorakauhalle. Erityisesti kun kärkikippaavan kauhan saa täysin vaakatasoon joten singeli ja muu hankala tavarakin pysyy varisematta kuormassa.
 
Normaalilla kauhalla kyllä aika nopeaan lappaa kolme kuormaa. En kyllä pelkästään siihen tarkoitukseen suuria investointeja tekisi.

Eli ongelmana on turppaat/mättäät eikä turve maalaji? Turppaista/mättäistä pääsee eroon jyrsimällä tai jollakin piikkejä sisältävällä "kampaamalla". Hommaan voisi sopia pystyasentoon hitsattu salmiakkiverkko, jolla vetelee pintaa ja kerää mättäitä läjään tai sitten jotain tapin pätkiä riittävän tiheään. Turppaat kyllä hajoaa, kun ne antaa kuivua ja hämmentää välissä, mutta se on kyllä työlästä.

Turpeen poistoon ratkaisut löytyy Vapolta. ;)
 
Mielenkiintoista! Ostin kyseisen sarjanumeroltaan 19450 olevan kärkikippaavan kauhan 29.7 Avant Tecnolta. On ainakin vielä minun pihalla! Ja tietääkseni en ole sitä pannut myyntiin...
 

Uusimmat keskustelut