Nousee ja siirtyy se isompikin murikka pikku-Avantilla.. | AvantClub - Keskustelupalsta

jets

Jäsen
Keskustelun aloittaja
18.5.2010
953
0
16
Tämä pahuksen murikka on jo kiusannut minua pitkään. Joskus kokeilin sen riipimistä ja muljauttamista kolosestaan ylös onnistumatta. Nyt sitten intouduin trukkihaarukalla nyppimään pari kiveä, tämähän hädin tuskin liikahti trukkipiikeillä.

Melkein jo antauduin, mutta kun yllättäen ylimääräistä aikaa siunaantui kolme varttia, päätin taas koettaa kaivuria, kun on tuota kokemustakin tullut.

Lähtihän se, vaan olihan tekemistä :) Pääongelmahan oli, että tuosta näkyi ehkä hikiselti puolet maan pinnalle. Se kuitenkin antautui sen verran, että pääsin heittämään puuta väliin ja sitten kauhan sopivasti kiven alle ja sieltähän se nousi. Vierittely haluttuun paikkaan oli hankalaa, maasto kun oli epätasaista ja vietti väärään suuntaankin. Lopulta kivi lumpsahti kivilaiturin kylkeen melkein haluttuun paikkaan ihan kivasti.

Tappiona yksi startin pultti, jonka tilalle olin jo aiemmin onneksi löytänyt hiukan liian pitkiä pultteja. Lyhentämällä pulttia homma korjaantui 10 minuutissa. Pultti katosi tuonne jonnekin. Huomasin sen irronneen kun startti oli muuttunut mykäksi.

Vaan mitä tuumii raati suorituksesta? Kaivurihan pysyi ehjänä ja näyttää nyt taas kestävän kaikenmoista rääkkiä. Saa kehua :D
 

Liitteet

 • 20120712_170504.jpg
  20120712_170504.jpg
  210,6 KB · Katselut: 6 631
 • 20120712_170509.jpg
  20120712_170509.jpg
  351,5 KB · Katselut: 6 628
Joo, onhan toi varmaankin äärirajoilla liikuttelun suhteen.

Jonkun verran tuli kiviä kanssa pihaprojektissa liikuteltua: http://www.avantplanet.com/F1/viewtopic.php?f=6&t=459&hilit=talvivaara

Sopivan välineen löytäminen ja liikkuminen raskaan esineen kanssa on hankalaa ja vaatii pelisilmää sekä maaston tuntemusta. Muutaman kerran kivi luiskahti pois hampaista ja silloin oli hyvä ettei innokkaita avustajia ollut ihan kauhan vieressä. Tommoinen kivi kun painaa satoja kiloja.

Isoimpiin kiviin ei sitten kaivuri oikein piisannutkaan siirtoihin, mutta kun ne olivat irti, onnistui liikuttelu trukkipiikein, jolla sai kammettua kiven toisesta syrjästä ylös ja vedettyä kahmarilla perässä takarenkaat taivasta kohden. Erilaisilla liinavirityksillä tuli myös kiviä liikuteltua, mutta ne ovat sekä epävarmoja että hitaita tollaisen monikulmaisen louhintamöykyn kanssa.
 
Tilasinkin mökille ammattilaisen ison telakoneen kanssa. Sovittiin että asettelee isot kivet kauniisti riviin Avantin ihmeteltäväksi :) Budjetti on pihantekoon niin pieni, että hupenee tuohon ammattilaiseen kokonaan. Ei tule pienellä koneella hommasta mitään. 20-30 isoa kantoakin pitää repiä.

Mutta muuten Avantti on kyntensä kyllä näyttänyt mökin teossa. Ja erityisesti oman talon pihahommissa se kukoistaa. En yhtään ihmettele, että löytyy tyytyväisiäkin vuokralaisia :)

Ja eipä olisi yhtään isommalla koneella tuotakaan kiveä viety sinne minne se vietiin.
 
Jokainen kohtaa joskus voittajansa. Koetin siirtää kuvan lohkaretta jo pari vuotta sitten, mutta ei se hievahtanutkaan. Lohkare oli odotettua suurempi. Näkyvä osa oli ehkä vain kolmannes. Nyt porasin siihen muutaman reiän, mömmöt reikään ja johan kivi nousi kuopasta Avantilla. Tosin kolmena kappaleena.
 
Milläs tuo halkaistiin? Räjäyttämällä vai etanadynamiitilla? Paljonko tuli kustannuksia moisesta?

Päättelen, että räjäyttämällä, koska reikiä on vain kaksi..
 
Etanadynamiitilla eli halkaisumassalla, ja reikiä oli enemmin kuin kaksi.

Kustannukset..... empä ole laskenut kun tein itse. :cool:
 
Minkälaisella poralla/terällä teit? Kokeilin joskus laadukkaalla power tec 1,5 kW iskuvasaralla ja Lidlin sdk terillä, mutta luovuin toivosta, kun puolessa tunnissa sai kolmeen reikään ehkä sentin aikaiseksi.

Mitäs etana maksoi ja mistä hommasit?
 
Etanadynamiittia saa melkein jokaisesta rautakaupasta.

Mäkin olen halkonut kiviä etanadynamiitilla. Se reikien poraaminen ottaa kyllä voimille ja on muutenkin ärsyttävää puuhaa. En tiedä johtuiko vehkeistä, mutta yhden reiän poraamiseen meni sellaiset 15-30 minuuttia jossain vaiheessa (en muista menikö aluksi nopeammin). Mulla oli sellainen 28mm terä. Etanadynamiitille pitäisi muistaakseni olla oikeasti vähintään 32mm terä. Vaan ihan aluksihan tosiaan haksahdin siihen, että kastelin reikää poratessa koko ajan. Edesmennyt isäukkoni oli vanha kaivosmies, vanhempi panostaja, neuvoi sitten että ne kaupan poranterät on aina semmoisia, että kuivana pitää porata. Tiedä sitten, että pilasinko heti alkuun tuon terän porailemalla märkää.. Poraus alkoi sujumaan edes kohtuullisesti kuivana.

Nyt aion ostaa kunnollisen terän kiven poraukseen, paksumman ja pitemmän. Ja kun ei isäukkokaan ole neuvomassa enää, suosituksia otetaan vastaan. Poravasara on sellainen 50-60 euron vehje, joka on toiminut hyvin jo vuosikausia. Pitäisikö sitäkin päivittää?

Sairaan kalliitahan ne nuo isot kiviporanterät vaan on..
 
Oman kokemuksen mukaan poraus iskulla on enemmän kiinni koneesta kuin terästä. En tosin kivejä ole poraillut vaan betonia, mutta minulla on käytössä pari poravasaraa eikä niissä kyllä huomaa mitään eroa sama minkä terän laittaa.

Mutta kivessä erot tulevat varmaankin paremmin esille. Normaali porakoneet, joissa on isku kannattaa unohtaa saman tien.

Toinen poravasara on dewaltin 36 volttinen akkukäyttöinen ja toinen on hiltin ammattikäytön 220v kone, mielenkiintoista on kuitenkin, etten ole huomannut koneissa minkäänlaista eroa porausnopeudessa. Hiltin kone tosin jaksaa pyörittää isompaakin terää.
 
Kone oli Hiltin SDS-maxi kiinnikkeellä ja terä 22mm betoniterä Baukkarista. Poraaminen ei ollut kovin nopeaa, mutta ei mitenkään tuskastuttavan hidastakaan. Selkeästi nopeampaa verrattuna Makitan SDS+ kiinnikkeellä olevaan poravasaraan 16mm terällä, joka taas on betonia porattaessa selkeästi nopeampi verrattuna halpismarketin teholtaan vastaava poravasara samalla terällä.

Muistaakseni ohjeiden mukaan minimireikäkoko olisi ollut 25mm, mutta toimi tuo pienemmässäkin reiässä. Suurin ongelma on saada aine reikään niin, ettei sinne jää ilmaa. Pienempiä reikiä joutuu myös poraamaan tiheämmin.
 
Siirtelin viimeviikolla noin 300kg laattakiveä paikoilleen. 218 jaksaa nostaa mutta takapainoa pitää olla reippaasti. Aikaisemmin kokeilin trukkipiikkien ollessa paikoillaan niin silloin perä oli aivan liian keveä.
Nostopuomi ja liina tekee kivien käsittelystä tolkumpaa. Rauhallisissa ja oppivaisissa käsissä pikkunoneellakin saa ihmeitä aikaan.

Pari kiveä on pihassa semmoisia ettei ne liikahdakkaan avantilla tai rautakangella.
Kunhan muistaisin niin pitäis porata poravasralla siihen jotain 10mm reikiä jotta ensitalvella pääsisi pakkanen + vesi tekemään työtään.
 
Avantin -ja kuskin- voimat massaltaan ylittäviä kiviä on löytynyt jo useampia. Kun voima loppuu, auttaa järki. Toisilla toki homma toimii päin vastoin :roll:
Oma aseeni kiviä vastaan on esi-isäni takomat kivikiilat, koneen rasvauksen ylijäämävaseliini ja Hilti sekä kunno terä.

Menestyksekkään murskauksen ehdoton edellytys on kunnon terä. Tuhersin ensin nuukuuksissani Honkkarin terillä, hinta neljän euron luokkaa. Joku tuotti kolme reikää, toisella syntyi tusina. Kaukoidän kovametalli ei oikein purrut terotuksen jälkeen ja lopulta menin työkalukauppaan. Tuttu myyjä luopui Makitan SDS- terästä kahdeksalla eurolla ja taas elämä hymyili: reikää syntyi ihan eri malliin ja miestä jurppi honkkariin haaskatut eurot. Oletettavasti uusi terä kestää myös terotuksen, joten sillä pärjään lopun ikäni. Myös Hiltin omat terät ovat erinomaisia, niin varmasti muutkin laatumerkit.

Poraamisen riemu on suoraan verrannollinen reiän halkaisijaan, pientä on kivampi porata. Kannattaa siis hankkia mahdollisimman pienet kiilat, ei mitään tuumaa tai isompaa, sellaisiakin näkyy. Omani -kiiloista siis edelleen puhe- menevät 15 mm reikään. Neljä satsia eli reikää on toistaiseksi riittänyt vastustajille hallittuun halkaisuun.

Kuivana vai märkänä? Märkänä, mutta vettä täytyy juoksuttaa jatkuvasti. Silloin hiekka nousee ylös reiästä ja pora puree tehokkaasti. Jos vettä on liian vähän, reikä täyttyy harmaasta massasta ja homma menee hankalaksi.
Kuivanakin pora kestää aikansa, muutama reikä menee niinkin. Pölyä pitää silloinkin poistaa aika ajoin.

Kiveen iskettäessä terä on konetta merkittävämpi, koneena poravasara SDS istukalla on mielestäni ainoa vaihtoehto.

Kiiloihin reilusti vaseliinia, sitähän tunnollisilla avantisteilla riittää, ja kevyttä naputtelua, eipä aikaakaan kun sointi muuttuu epävireisen pehmeäksi, mikä tässä tapauksessa on sulomusiikkia korville.

Ennen halkaisua kannattaa käyttää hetki kiven tutkiskeluun: mahdolliset valmiit halkeamat ja luston suunnat vaikuttavat lopputulokseen, samoin kiviaines.

Näillä eväillä pääsee vaikka läpi harmaan kiven :mrgreen:
 
Itse vuokrasin pioneeriporan ja kiiloja, sillä lähti kallio hetkessä. Yritin ensin omalla kalustolla eikä siitä oikein tullut mitään.
 
Jos appiukko vainaalle saisi tämän kuvan jotenkin näytettyä, olisi tuo tyytyväinen :) 60-luvulta asti oli suunnitellut kiven halkaisua.
Pieniä (10mm) reikiä ehti porata muutaman, ajatellen jäätymisilmiön rikkovan kiven.


Viime viikolla kävin katsomassa mökillä kuinka kivi on haljennut etana dynamiitilla ja olihan se hyvin rikkoutunut.
Reikiä olin porannut sitä edellisellä viikolla pioneerilla kanssa. Oli ensin tarkoitus halkoa kiiloilla, mutta kokeilin sitten kuitenkin noin.

Murtosementtiä meni 2kg purkillinen noihin keskimmäisiin 22mm reikiin. Olisiko niitä ollut 7 ja syvyyttä noin 30 cm.
Kivi olisi varmaankin mennyt pohjaan asti halki jos vaan reiät olisi olleet syvemmät. Vaakatasossa kulkevat kivenjuonteet haittasi myös
läpi halkeamista. Reikien tulisi olla noin 80% läpi kiven ja mieluummin 40mm.
Tulevalla viikolla menen poraamaan uuden reikärivin ja halkaisen loput kiiloilla.
 

Liitteet

 • 2015-10-01-839_20151001T192023-078.jpg
  2015-10-01-839_20151001T192023-078.jpg
  254,6 KB · Katselut: 2 734
Pionjär on harrastajalle porana omaa luokkaansa, puhumattakaan uudemmista vermeistä, kuten Atlas Copcosta etc.
SDS-vehkeet sopivat paremmin omalle kukkarolle ja muistikuvat Pionjärillä työskentelystä veljen mökkityömaalla vuosikymmeniä sitten ovat sangen meluisia rantarauhan kannalta tarkasteltuna.

Kiilojen etuna on suunnattu voima, eli kivilaadusta riippuen halkaisutulos on parhaimmillaan siisti ja suora. Ongemakivistä on syntynyt muun muassa rajapyykki ja kasa pihakiviä. Rajapyykissä numeroiden naputtelu oli hikinen homma, suosittelen lämpimästi teollista vaihtoehtoa :|
Halkaisumassalla tulos syntyy enemmän kiven ehdoilla, eikä näissä asioissa ole tapana antaa vaihtoehtoja.

Toinen hyvä puoli kiiloissa on nopeus, tulokset näkyvät heti ja kiven antautumisen tuntee, näkee ja kuulee.

Luontaisena laiskurina en kuuna päivänä poraisi yli 20 mm reikiä ja syyvyydeksikin pitää riittää alle sata milliä, muuten puuha alkaa muistuttamaan työtä! Nämä arvot riittävät kokemuksen mukaan koirankopin kokoisille kiville, hiaceluokka on asia erikseen ;)
 
Loppu kivi meni palasiksi ja pieniksi sellaisiksi. Pienet on helpompi liikutella:)

Pioneerilla sai porata useamman reiän...kymmeniä. Kiiloilla halkesi kyllä helposti ilman voiman käyttöä.

Kiilat siitä hyviä, että niitä voi käyttää vielä seuraaviinkin kiviin :)
 

Liitteet

 • 2015-10-05-848.jpg
  2015-10-05-848.jpg
  269,1 KB · Katselut: 2 638
Kivikiiloilla ja timanttisahalla olen minäkin leikkinyt. Kiilat on todella taloudellinen vaihtoehto,
mun kiilat menis 17mm reikään käytännössä 18 mm reikiä tulee porattua.
KaiK
 

Uusimmat keskustelut