Nyt on hyvät metsuri-ilmat | AvantClub - Keskustelupalsta

wx1

Jäsen
Keskustelun aloittaja
28.1.2016
86
25
18
Helsinki
Etelä-Suomessa oli viikonloppuna lämpötila nollassa, maa jäässä ja lunta ei oikeastaan ollenkaan. Sunnuntaina tuli puhdistettua metsänreunaa kaatamalla pieniä ja isompia puita. Illalla jo pimeän tultua (tulee kello 15) hain ne pois Avant 216:lla ja perässä mönkkärikärry. Ilman ketjuja pystyi tuomaan melkein täyden kuorman (n. 1-1,5 pm3). Avantissa on edessä kaksi ja takana yksi led-työvaloa. Hyvin näki ja hyvin kulki :) Nyt on mitä parhaat amatöörimetsuri-ilmat.
 
Ei oo vielä hyviä ilmoja ollut. Täällä pohjosemmassa maa ei oo vielä yhtään jäässä, eikä läpötilaltaan sopivia kelejä oo ollu. Parhaat kelit on lumettomia 5-10 pakkasasteen kelejä. Todennäköisesti hyvät kelit taas tulee kevättalvella, kun lumi sulaa puista, muttei ole vielä liian kuuma.
 
Lumettomat 5-10 pakkasasteen kelit on ihannekelejä ja niitä on aika harvoin eikä ihan joka vuosi. Minulle hyvät kelit tarkoittaa, että ei sada vettä (varusteet eivät pidä vettä), ei ole yli 20 astetta pakkasta tai lämmintä, lunta ei ole paljon yli polven sekä ei tuule kovaa (kaataminen vaarallista). Näillä rajauksilla minulla on aika usein hyvät metsuri-ilmat. Puiden ajaminen metsästä tosin onnistuu vain, lunta ei ole yli 20 cm ja maa on jäässä tai kuivaa, kun on vähän pehmeät metsät ja pienet pyörät Avantissa.
 
Minä en viitti mennä ollenkaan, jos ei oo hyviä kelejä. Soittaa koneen hakkaamaan, jos ei näytä kelejä tulevan.

Tuo Avantilla haku kyllä pikkusen rajoittaa toimintaa, mutta voithan sinä hakata ja karsia lumen aikana valmiiksi ja ajaa pois, kun lumet on vähempänä. Mulla kasvaa suopursua niin paljon mettissä, ettei siellä pienillä renkailla pääse ollenkaan. Tuulimyllyjen rakentaminen auttaa kyllä tuonne parille lohkolle pääsemistä, jos ne ne saa rakentaa. Sais paremman tien, niin pääsis autolla sulanmaan aikaankin sinne.
 
Lumettomat 5-10 pakkasasteen kelit on ihannekelejä ja niitä

ennenvanahaan kai piti olla pakkasta ainakin kymmenkunta astetta, että nahkarukkaset pysyivät kuivana tehometsurin käsissä lumisessa metsässä. Nykyään taitaa olla käytössä näitä haitek nanonano materiaaleja jotka ei moisesta rajasta ole kuulleetkaan.
 
exjko sanoi:
Lumettomat 5-10 pakkasasteen kelit on ihannekelejä ja niitä

ennenvanahaan kai piti olla pakkasta ainakin kymmenkunta astetta, että nahkarukkaset pysyivät kuivana tehometsurin käsissä lumisessa metsässä. Nykyään taitaa olla käytössä näitä haitek nanonano materiaaleja jotka ei moisesta rajasta ole kuulleetkaan.

Kun olin poikanen ja isä aamulla tiirasi (katsoi) pakkasmittariin, ja jos se näytti pakkasta 15-35 astetta hän kehui että ompa hyvä mehtä ilima ei kastu kinttaat, Kun oli pienemmät pakkas lukemat hän ei puhunut mitään, lähti vain vähin äänin valjastamaan hevosta ja katosi metsään, tuli kyllä illalla takaisin ja oli kinttaat märkänä.

hyvää joulua T markkuvaari
 
Edelleen on ollut hyvät metsuri-ilmat. Täällä Etelä-Suomessa ei lumi haittaa eikä nenä jäädy ja Avantti lähtee käyntiin. Ensi viikonloppuna voisi mennä raivaussahalla harventamaan koivikkoa.

Nahkakanskat on minun kokemukseni mukaan aina märät moottorisahaa käytettäessä, kun on lunta tai sitten on niin kylmä, että näpit jäätyy. Metsurinhanskat suojilla olisi hyvät, mutta en ole löytänyt vettäpitäviä kohtuu hintaisia. Hyvät lähes nollakeliin ovat esim. Motonetin myymät Guide 775W:t, joiden hinta on 7,90€ ja ranteissa kiristykset. :geek:
 
Tänään ajelin Avantilla tukkeja pinoon pikkupakkasessa. Lumiketjujen pito on mahtava ja kahmarilla
on helppo tehdä pinoja. Mikään ei voita vastakaadetun puun tuoksua talvella!

Lumiketujut tekevät Avantista maastokelpoisen. Jäälläkin on kiva tuupata lumia kasaan.

Ilman takapainoja ei pysty kuljettamaan aivan niin isoja nippuja kuin kahmariin mahtuu, mutta
takapainojen kanssa tarvittaisiin lumiketjut taaksekin. Kaikkea ei voi saada.
 
Helppo kulkuiset maastot siellä päin. Täällä saa kuitenkin puoli metriä olla maavaraa maantiellä ja mettäsä. Ei oo mettään vieläkään päässy. Varmaan soittaa joku koneella pisteleen puuta nurin. Vois kyllä kaivuriin hommata jonkun Naarva sykkeen tyylisen.
 
Lumiketjut auttaa hyvin liukkaalla, mutta pikku Avantiin ne saa vain taakse. Ei auta paljon kahmarin kanssa. Sunnuntaina kuljetin kahmarilla kaikki isot rungot korkeintaan 2 metriä pitkinä, jottei tarvinnut nostaa niitä peräkärryyn. Hyvin meni ilman ketjujakin, kun on luistonestoventtiili.
Täytyy myöntää, että aika helpot maastot on. Talvella, kun maa on jäässä, pystyy ajamaan suurimassa osassa metsää Avantilla. Tosin kärry ei välttämättä enää kuorman kanssa tule perässä. Varovainen pitää olla, että ei kaada konetta, aja kiinni puihin tai jätä kannon tai kiven päälle keikkumaan.
 
Lauantaina aamulla ajelin metsään Avantilla peräkärryssä moottorisaha ja muut välineet. Päivällä oli muutama aste lämmintä ja illalla takaisin tullessa ylämäki oli muuttunut jäisen liukkaaksi. Kaikki pyörät alkoi luistaa, Avant liukui sivuttain ulos tieltä, mutta onneksi ei kaatunut. :shock:

Peräkärry pois perästä, varovaista peruuttelua sekä uusi yritys toisesta reunasta ja päästiin takaisin tallille. Nyt en mene ilman ketjuja tai ketjujen kanssa ennen kuin tulee pitävämmät kelit. Nastat edessä olisi tarpeen. Metsätyöt sujuu muuten hyvin. :geek:
 
Konekuski tänään on käyny katsomassa hakattavaa metsää. Enimmät hakkauttaa koneella ja ehkä sitten keväämmällä tulee ne hyvät ilmat saha hommiin.
 
Tuli käyty eilen +10 asteen lämpötilassa hakemassa 3 kuusen runkoa mitä tuuli oli kaatanut jossain vaiheessa nojailemaan ja palokuntien kansa olen pitänyt harjoitussessioita niiden alas saattamiseksi turvallisesti.

Nyt hain rungot kotiin. Oli kyllä upea keli.
 
Loistava keli taas. Kävin pari kärryllistä hakemassa noita "peevelin" myrskypuita. Metsään jäi varmaan vielä 4-5 kärryllistä.

Laatikko keulalla täynnä tarvikkeita, moottorisahoja jne toimii loistavasti vastapainona kun ajelee metsässä. Saa vähän pitoa eturenkaisiinkin!
 

Liitteet

  • IMG_8508.JPG
    IMG_8508.JPG
    92 KB · Katselut: 1 696
Aikamoinen yhdistelmä. Tuo on helppo saada jumiin linkussa puiden väliin.
Metsähommissa riittäisi pienempi yhtä painava laatikko, ei ottaisi kiinni käännöksissä niin helposti.
Etupainosta on kyllä hyötyä Avantin kanssa liikkuessa. Aisapinoakin tulee väkisin jossain tilanteissa.
Niin kun aiemminkin on ollut puhetta parhaiten liikkuu kärryä peruuttaen, kun vetokuula on kiinni edessä nostolaitteessa.
 
Hyvin tuo yhdistelmä taittuu metsässä. Ei se laatikko ole kuin 110cm leveä. Näyttää kuvassa leveämmältä. Mutta laatikkoon mahtuu: 2moottorisahaa, kombikannu ja lisä teräketjuöljyä sekä polttoainetta, teroitusvälineistöä, 2 käsivinssiä, liinoja, 20 m vaijeria, 2 kaatorautaa, rautakanki, kypärä, varustevyö jne. Eikä ole edes ahdasta! Lisäski siinä on ruuvipenkki kannessa kiinni mihin saa laipan kiinni jos tarvitsee huoltaa välillä. Vaikkaan että laatikko painaa tavaroineen 250-300kg!

Tänään ajein vähän sikksakkia metsässä ja yhden puun kävin pellon kautta noutamassa kun oli kaatunut pellolle. Sieltä ei olisi päässyt pois ellei kärryssä olisi ollut teliveto. Sen verran yhdistelmä painui peltoon sisään.
 
Metsuri-ilmat on kyllä taas kateissa, kun maassa on lunta puolimetriä ja puissa saman verran. Alkais etes pakkaset kunnolla, niin vois käydä jäljet polkemassa, että sais ajourat jäätymään.
 
Ei kyllä ole roudasta tietoakaan täällä Oulun korkeudellakaan. Sitten on ihmeissään, kun alkaa koivutukkia ajamaan suolta, jos ei routaa tule ollenkaan. Muistaakseni jotain 8 irtokuutiota menee kärryyn 4 metrisenä.
 
Ei ole täällä vielä lunta lainkaan ja routaakin on niin vähän, että pehmeät paikat eivät vielä pidä konetta. Raivaamiseen sää on ollut nyt parina viikonloppuna mitä parhain. Raivasin raivaussahalla koivikkoa ja kuusikkoa. Pisimmät koivut olivat 5-6 metrisiä ja kuuset vähän lyhyempiä. Pientä pakkasta, lunta ei ole puissa sekä maa sen verran jäässä, että kantaa jalkamiehen. Valoisa aika tosin on aika lyhyt, mutta niin on toimistotyöläisen kestävyyskin. :mrgreen:
 
Raivaussahalla on kyllä mukava päästellä menemään. Minkä kokoinen saha wx1:seltä löytyy? Mulla on muutaman vuoden vanha Huskun 555 fxt, sillä menee mukavasti 15cm paksu puukin poikki. Vanha muistaakseni on Huskun 244rx, mutta se on vähän liian pieni, kelpaa trimmeri käyttöön.
 
Minulla on pari vuotta vanha Dolmar MS-4300.4U nelitahtikone. Tehoa on reilusti vähemmän (2,8kW/1,5kW) ja 10 cm puu taitaa olla sille liikaa, mutta toisaalta en niin isoja raivurilla kaadakkaan. Sen kokoiset kaadan sahalla ja laitan polttopuiksi.
 
Tuo nelitahti on tommosessa trimmeröintikäytössä hirviän hyvä, kun kestää huudattaa kaasu pohjassa. Hakkeeksi voi nuita ohkasempiakin laittaa, riippuen missä ne on. Ei kannata lähtä hakemaan kaukaa muutamaa puuta. Pikkupuuksi saa olla tyveltä vähintään 20cm, pienemmät valkkaan hakekasaan.
 
Nyt on ollut Etelä-Suomessa useampana viikonloppuna hyvät ilmat tehdä ensiharvennusta. Pientä pakkasta ja lunta on vain 20 cm. Olen vienyt peräkärryssä kamppeet harvennukselle: pieni ja iso saha, kypärä, vänkäri, kombikannu, työkalupakki sekä reppu ja taukotakki. Peräkärry on metsäkärry, johon on tolppien päälle vedetty paksu pressu estämään sateita.

Vaihdoin 216 alle palakuvioiset renkaat ja nyt pääse paremmin lumella kuin traktorikuvioisilla. Umpilumessa menee tosin hyvin huonosti. Ketjuja en ole vielä laittanut. Ajoin kulkuväylän auki n. 130 cm leveällä kauhalla. Yllättävän hyvin se toimii, kun lykkää vaan eteenpäin - lumi menee sivuille ja väylästä tulee puhdas. Kesän aikana pitää hitsailla 150 leveä kärkiaura. Ajattelin tehdä sen ilman kelluntaa.
 
Lunta ja pakkasta on vähän liikaa metsätöille. Pitäs vissiin alkaa tilaamaan kaivuri harventamaan ja pukata tie auki, kun ei tuolla lumessa viitti tarpoa. Muutenkin kun ne on tukkipuun kokosta koivua, niin käsipelillä aika raskasta alkaa hakkaamaan. Toisessa paikassa on pienempää puuta, mutta sinne pitää mennä raivaussahan kans edeltä, joten se jäänee vähempi lumiseen aikaan. Tosin hyvä hakata tuolta niitä isoja koivuja pois, kun sinne pitäs yks ojakin kaivaa. Siinä ois 500m kaivettavaa.