Renkaat, koot ja kuviointi | AvantClub - Keskustelupalsta

exjko

Moderaattori
Keskustelun aloittaja
24.2.2009
1 226
1
121
63
Tarvisin planeetan asiantuntijoiden mielipiteitä renkaiden valinnassa. Kone on vielä harkinnan alla ja se tulossa pääasiassa omakotitalon ja mökin pihahommiin ja lumihommiin sitten talvisin. Pihassa on jo vanhoja nurmikoita, joten niitä tulisi kuormittaa sopivan hellästi. Niiden kautta joutuu ajamaan multaa, hiekkaa ja kiviä uusiin paikkoihin ja myös kaivuutöitä tulee istutusten tms takia.

1. Vanhasta 520:stä on itellä sen verran kokemusta, että uskoisin normi TR renkaan 23x10.50-12 olevan tarkoitukseeni OK. Mutta näettekö eroa vanhan 520 ja uuden 520 välillä. Painossa taitaa olla 300kg joten paljonko se tuntuu nurmikolla ajettaessa? Onko painumassa ja jälkien syvyydessä isoa eroa painon takia? Entä yleensä nurmi / traktorikuvion välillä jos ajetaan suht koht kuivissa olosuhteissa?

2. Olisiko 26x12.00-12 rengas (TR kuvio) selvästi hellempi nurmikolle kuin 10.5 tuumainen uuden 520:n alla? Tuleeko muuta haittaa kuin +200mm leveyttä?. Sopiiko muuten 10.5 tuumainen samalle vanteelle kuin 12 tuumainen?

3. Mikä on teidän tuntuma suorituskykyeroista nurmi ja TR renkaan välillä yleensä? Minkälaisissa olosuhteissa erot selvimmin tulevat esiin?

4. Onko renkaan leveydellä teidän mielestänne merkitystä pidon suhteen. Jos nurmirenkaan kuvion tukkii savella, taitaa kone jumittaa leveydestä riippumatta?

5. Olen jossain vehkeissä nähnyt traktorin renkaita muistuttavia kuvioita, mutta olakkeet ovat pienempiä ja ehkä tiheämmässäkin. Olisiko tietoa mitä nämä ovat ja olisiko niistä Avantin alle nurmi ja TR kuvion välimaastoon?
 
Mielestäni uuden 500-sarjan vakiorengastus on vähän alimitoitettu.
Jos ei tarvii ajella missään ahtaissa sokkeloissa niin kannattaa valita 26.12.12 renkaat.
Lisäleveydestä on pelkkää hyötyä koneen vakauden kannalta.
Vakiovanteelle tuskin 26 renkaat sopivat.
Luulisin että nurmipintakumi menee herkästi tukkoon liukkaassa märässä savikossa, ja tiputtelee sen jälkeen saviklimppejä joka paikkaan..
 
2. Olisiko 26x12.00-12 rengas (TR kuvio) selvästi hellempi nurmikolle kuin 10.5 tuumainen uuden 520:n alla? Tuleeko muuta haittaa kuin +200mm leveyttä?. Sopiiko muuten 10.5 tuumainen samalle vanteelle kuin 12 tuumainen?

Kyllä 12 tuumaa on huomattavasti kantavampi rengas kuin 10 tuumaa. Leveät renkaat tekee ajosta huomattavasti vakaampaa ja tasaisempaa. Isompi rengas kun ei käy joka montun pohjalla. TR ja nurmi vaatii ajonvapautus venttiilin, jotta käännöksissä ei nurmi rikkoonnu.

Jos on ajoa vain nurmikolla ja hiekkatiellä niin nurmirengas ja jos tulee ajoa myös maastossa niin TR kuvio on parempi.
Omat vanteet vaativat 12 tuumaiset!
 
Kannattaa huomioida, että 23*10,5-12 ja 26*12-12 renkaissa on leveyden lisäksi eroa myös halkaisijassa. Suurempi rengas luonnollisesti pienentää työntövoimaa ja lisää nopeutta. Sama vanne ei käy. Myös 23*10,5-12 saa nurmikuvioisena.

Ruohonleikkuussa kannattaa huomioida, että 500-sarjassa käytetään samalla työpumpulla ohjausta, puomia ja työlaitetta. Mikäli ruohonleikkuuta, jyrsintää tms. ei kuitenkaan tehdä ihan joka päivä, asia ei liene ongelma.
 
"5. Olen jossain vehkeissä nähnyt traktorin renkaita muistuttavia kuvioita, mutta olakkeet ovat pienempiä ja ehkä tiheämmässäkin. Olisiko tietoa mitä nämä ovat ja olisiko niistä Avantin alle nurmi ja TR kuvion välimaastoon?"

Luultavasti olet nähnyt 320/60-12 HD -renkaat. Ne ovat vakiona 745:ssa ja lisävarusteena 600-sarjassa. Ovat hiukan korkeammat kuin 26*12-12 ja nimensä mukaisesti järeämmät.
 
1. Mulla oli ennen 320 powercat turvakaarella ja nyt 520 s1 kopilla.
Powercatissa oli 30 cm telat sekä 23X8.5x12 renkaat ja painoa n. 750 kg
ja tässä uudessa painoa noin 1200 kg.

1. Tein "suosta" rannan powercatilla ja se pysyi teloilla pinnalla, mutta ei renkailla.
Yllättäen uusi kone pysyi myös pinnalla 26x12-12 renkailla samoissa oloissa 450 kg painoerosta huolimatta. Toki telalla pääsi helpommin pinteestä. Koneessa oli tullessaan 23x10.5-12 nurmigummit, mutta vaihdoin melkein heti leveään tr kuvioon maastoetenemisen varmistamiseksi ja vakauden lisäämiseksi

2. Kuusivuotias huonosti (ilman konevoimaa) perustettu nurmikko on pysynyt leveämpien tassujen alla ihan mallikkaasti nurmikkona. Lähinnä vasta perustetulla nurmikolla tai pintojen tekemisessä (kuivissa olosuhteissa) on mielestäni merkitystä rengaskuviolla. Ajonvapautusventtiili on aivan ehdoton leveiden renkaiden kanssa. Otan vapautuksen pois vasta ääriolosuhteissa. Esim koneen käänteleminen sujuu helpommin kovalla alustalla kun nurkat eivät jarruttele

3. Selkeimmin erot tulevat esiin TR kuvion paremmassa käytännön suorituskyvyssä työntövoiman suhteen, kun kuvio pysyy aina auki. Nurmikuvio saattaa mennä tukkoon jopa märästä hiekasta. Erityisesti jos aiot kuoppia kaivaa, niin joudut olosuhteisiin, jossa on väkisin märkää multaa/savea pyörän alla ja paikkailua tulee paljon enemmän, jos kuopalta joutuu lähtemään kauhalla työntelemällä pois.

4. Leveydestä on hyötyä sekä vakauden suteen että isomman ilmamäärän johdosta. Tällöin voidaan ajella hiukan pienemmillä paineilla, jolloin kivet ja juuret eivät keikuta konetta yhtä paljon. Samoin pitoa tuntuu piisaavan 26-tr kuviossa ainakin eteläsuomen nykytalvessa riittävästi myös ilman ketjuja.
 
Meille hankittiin uusi 528 varustettuna Trelleborgin 320/60-12 HD renkailla. Vehje toimii erinomaisesti kesäkelillä; ei riko nurmea, pitää kohtuullisesti metsässä, kantaa hyvin rantahiekalla jne. Lumella leveällä renkaalla ei ole riittävästi sivuttaispitoa eli tasamaalla pärjää ilman ketjuja mutta rinteisiin pitää mennä todella harkiten.

JJ
 

Uusimmat keskustelut