Paalari

Jäsen
Keskustelun aloittaja
27.9.2008
179
4
18
Kumpikohan parempi?
Mätetään pääasiassa hevosen jaskaa.
Lantalaan kasalle, ja keväällä samaa jaloa ainetta paskakärryyn, laitakorkeus n. 2m.
Kärkikippaavalla saisi kyllä ulottuvuutta lisää, mutta onko kovasti vaarallinen?
Painopiste muuttuu kipattaessa..
 
Olen käyttänyt menestyksellisesti 350l kärkikippaavaa kauhaa lähinnä mullan ja sepelin levitykseen. Sepelille tuo on sopivan kokoinen, kerralla saa kasasta sen minkä kone jaksaa liikuttaa. Kärkikippaavassa kauhassa olen pitänyt hyvänä asiana sita, että kippaamisen voi tehdä ajokorkeudesta alkaen, jolloin raskasta lastia ei tarvitse välttämättä nostaa korkealle. Samoin jos pitää nostaa, niin tikun napeilla saa nopsasti pelastettua tilanteen, mikäli on kippaamassa lastia liian kauas. Kärkikippaava kauha on myös paljon tarkempi etenkin niiden nappien kanssa.

Kippikauhassa on vielä maan tasauksessa normaalia kauhaa parempi näkyvyys kauhan kärkeen, mutta tuosta hevosen tuotteesta ei ole kokemusta. MIkäli kyyditset tuotteen ensin kasalle ja kasasta lavalle, niin paras värkki kasasta noukkimiseen olisi rehuleikkuri kiinteällä laatikolla tai rehupihti, niillä saa kertahaukkauksella tavaran kyytiin vaikka olisi hivenen kasalle kuivunutta.
 
Rehupihtiin ois poikaa pohjalevy ja sivulevyt ainakin. Jos ei niin sitten pitää vaihtaa kauha
kun lastaa tuoreempaa ja ei-kuivunutta lantaa.
Kompikauha saattaisi olla myös yksi vaihtoehto, mutta joistain kuvista oon kattellu et se näkyy olevan pienilaitainen.
Tietysti siihen saa enemmän sontaa kun puristaa pihdin kiinni.
 
Alkuperäiseen kysymykseen vakavuudesta palatakseni heitän vielä yhden ajatuksen:

Kärkikippaavalla voi kauhan tyhjennyksen aloittaa heti kun kauhan etureuna on tavoittanut lavan reunan. Tavallisella kauhalla pitää mennä reilu kauhanmitta yli, että työkaluliitin + kauha mahtuu pyörähtämään alaspäin riittävästi.

Kahden metrin laitakorkeudella tämä tarkoittaa suunnilleen sitä että kärkikippaavan saa tyhjennettyä zoomi kiinni ja tavallisessa zoomi joudutaan ulkoistamaan lähes kokonaan että päästään reunasta yli.

Series 1 puomistossa tulee vielä semmoinen hankaluus normi kauhalla kippaushetkeä tavoitelleessa että ensimmäisenä kolahtaa zoomin sylinteri lavan reunaan ja toistuva kolistelu ei välttämättä lisää sylinterin käyttöikää. Kärkikippaavalla voidaan nojata turvallisesti kauhan runkoon :?

Summasummarum, vaikka kippaamisen aikana laskennallisesti painopiste muuttuu kauhan kärkipisteeseen, voi kippaamisen aloittaa aikaisemmin ja käytännössä tavara alkaa poistua kippaamisen alkupäässä, jolloin lopussa on kannateltavana pelkkä kauhan painoa ja kaikki tämä zoomia lyhemmällä vivulla 2m laidan yli. Käytännön harjoituksissa homma on tuntunut olevan paremmin hanskassa kärkikippaavalla ja harjoitusta on kertynyt nissan *dumpperin* kippikonttia täytettäessä, sen sivureuna purjehtii suunnilleen ao. korkeudella.