Paalari

Jäsen
Keskustelun aloittaja
27.9.2008
179
4
18
Iso rankakasa pihalla, mutta aivan väärässä paikassa.
Onnistuuko Trukkipiikkien+yläleuan kanssa ottamaan rankoja pinosta ja kuskaamaan ne sirkelin viereen.
Olisi tarkoitus klapittaa puut suoraan harvaan liiteriin.
 
Juu, onnistuu hyvin. piikeillä + kahmarilla voi myös vetää (täysikokoisen)tukin pinon päästä ulos, jos sivulta ei pääse lastaamaan.

Lyhemmät piikit toimii puun kuskauksessa paremmin.

Puun käsittelyssä piikit+kahmari on tosi kätevä ja nopea. kahmarilla saa liikkumaan myös kiviä ja muuta irtonaista.
 
Juu aika isoja puita pystyy kahmarilla pinoamaan ja kiviä siirtelemää. Mulla vaan on nuo pitemmät trukkipiikit, jotka ei kunnolla sovellu kivien siirtoon. Olenkin etsinyt lyhyempiä piikkejä kivihommiin. Jokin 600-800mm voisi olla sopiva.

Viimekesänä kuskasin hevosille irtoheinää trukkilavan päällä. Sai heinää pysymään kyydissä paremmin, kun puristi kouralla nippua. Voimaa on puristaa lava hajalle :)
 
kombikauha

Toinen vehje, jolla puiden siirtely käy kohtuullisesti on kombikauha. Sen huono puoli on tukkien kanssa melko heppoiset hampaat, joita saa ajoittain oikoa. lisäksi tartunta kombikauhalla onnistuu vain suoraan sivulta. kasasta vetäminen ei oikein luonnistu. Kombikauha on sivulta muotoiltu niin, että kyytiin saa 1-3 runkoa helpohkosti.

Homma jossa kombi on metsätöissä aivan yliveto on risujen ja muun irtonaisen poiminta. kombin huulilevy myös leikkaa hyvin, jolloin sen kanssa saa tehtyä esim polkuja sammal poistamalla.
 
Parannuksia puukahmariin voisi olla pitempi liikerata, jolloin tuon avautuisi kokonaan. Näin se ei olisi haittoina isompia tavaroita siirrellessä.
Samalla pystyssä ollessaan kahmari estäisi joidenkin tavaroiden putoamisen puomille tai pahemmassa tapauksessa syliin.
 
Tänään tuli testattua puukahmarin käyttö, mökillä oli puiden kaatojen jälkeen oksaa keroksittain ei muuta kuin paksuimmista kohdista piikit kasan alle ja kahmari puristaen kiinni ja oksat tontin reunalle, kohdassa tasoitusritilä muunneltu mainitulla ritilällä työntely ja vetämällä kasasin oksat kasoihin, sai tosi hyvän jäljen ei jäänyt kuin kevyt haravointi kahmarilla kasasta tontin reunalle.
 

Liitteet

 • Risukoura.JPG
  Risukoura.JPG
  221,8 KB · Katselut: 5 510
 • Risukoura1.JPG
  Risukoura1.JPG
  221,6 KB · Katselut: 5 466
 • Risukoura2.JPG
  Risukoura2.JPG
  238,2 KB · Katselut: 5 487
 • Risukasa1.JPG
  Risukasa1.JPG
  257,5 KB · Katselut: 5 413
Näppärän näköistä, taas yksi laite lisää hankintalistalle. Itsellä tontilla risukasa siirrettävänä pois talon vierestä, isolla koneella ei pääse lähelle ja pitäis risut saada jonnekin mistä joku voi ne hakea, polttaakaan ei viitsi kun on sen verran asuttua aluetta... :roll:
 
Mulla tuli koneen mukana rehupihdit. Alkuperäistä käyttötarkoitusta kun niille ei ole, niin meinasin jo hävittää ne. Sitten kokeilin niitä risujen keräämisessä ja siirrossa. Ovat todella hyvät siinä hommassa. Niinpä ei tarvinnut luopua niistäkään.