Maasturisti

Ylläpito
Keskustelun aloittaja
7.9.2008
3 166
123
63
Espoo
Menovinkkejä kaivataan pihan vaaitukseen.

Eli käytettävissä on perinteinen vesiletku ja huippunykyaikainen tasaava laser.

Yksinkertaistahan tämän pitäisi olla, mutta pisteen siirtäminen laittoi miettimään, eli kun poistutaan siitä ensimmäisestä mittapisteestä ja otetaan uusi korkeusvakio, niin mitenkäs sitä voisi olla varma että korkeustaso säilyy siihen ensimmäiseen pisteeseen nähden?

Tuleeko mieleen muita menovinkkejä aloittelevalle mittamiehelle?

-m
 
Hyvät menovinkit löytyivät evtekin sivuilta.

Erityisesti mieltä lämmitti seikkaperäinen työohje, jossa mainittiin mm. että elektro-optisessa mittauksessa "Prismamiehen tulee työskennellä selvin päin ".

Samoin nauhamittauksesta annettiin vihjeeksi että "Mikäli mahdollista, unohda koko nauhamittaus"


http://maanmittaus.evtek.fi/inssi.htm
http://maanmittaus.evtek.fi/vteoria.htm
 
Heti noihin inssien vinkkeihin voisi lisätä, että nauhamitan kuten myös linjalangan oikea kireys on tärkeä. Liian löysä roikkuu ja liian kireä saattaa olla kaarellaan ylöspäin. :)
Prisma miehen pitää myös olla selväpäinen, kuten myös apuri siinä Maasturistin vesivaakaletkun toisessa päässä! :)

Seurasin sivusta taannoin erään työryhmän hauskaa vesiletkuvaaitusta. Käytössä heillä oli sellainen vaakaletku minkä molemmissa päissä oli mitta-asteikolla varustettu kirkas putki. Kohteena heillä oli L-muotoinen omakotitalo, jonka yhdellä sivulla oli erkkeri. Talon pohja-ala oli noin 220m2.
Omia töitä tehdessäni kiinnitin huomiota tuon työryhmän "kympin" komentoihin apurille: "Onks sulla viidentoista kohdalla, mulla on täällä viidentoista kohdalla, laita nyt merkki viidentoista kohdalle. Saiks sää siihen?. mulla on nyt ysin kohdalla laita nyt yhdeksän kohdalle ja niin edespäin!.."
Saatuaan talon kaikki nurkat merkattua "samaan korkoon" ja päästyään takaisin lähtönurkkaan huomasi "kymppi" että kierros heittää neljä milliä!! Siis neljä milliä talossa jossa oli nurkkia kymmenkunta ja sitä kiertämistä noin kuutisenkymmentä metriä!!
Siinä vaiheessa, kun kymppi otti linjalangan, viritti sen tiukalle pisimmälle sivulle taloa ja meni hajareisin päkittämään vatupassin kanssa puoleenväliin seinustaa katsoakseen vatupassilla linjalangan päältä kumpaan suuntaan tämä neljän millin heitto oikein oli, täytyi mun mennä vähän sivummalle.
Olisin saattanut kohdalla purskahtaa nauruun ja kaverille olisi jäänyt ikuiseksi arvoitukseksi kumpaan suuntaan heitto oli! :)
Vaikka taisi se siltikin jäädä arvoitukseksi. Tuli siitä julkisivusta sen verran vino.

Kyllä vesiletkuvaaituksella saa korot merkattua ihan riittävän tarkkaan pohjien teossa, kunhan huomioi että letkussa ei ole ilmakuplia, mahdolliset korkit päissä on auki ja että "lasiputket" päissä on kirkkaat, jotta veden pinta näkyy. Pakkasella saattaa vesi jäätyä..
 
Kuinkahan messingillä on mainitun mittausporukan mieli ollut, kun ovat joskus tajunneet että nollaa piti etsiä, kuten ennen teipin reunaa.

Tai ehkä heillä oli letkussa laajenevaa nestettä, jonka kuun vetovoimasta riippuva tilavuusvakio oli vain kympin tiedossa...
 
tuurilla ne laivatkin seilaa....

minullakin oli aluksi mitta-asteikolla olevat putkilot letkujen päissä, mutta ei niiden kanssa tullut mittauksesta mitään, ne putkilosysteemit hidastivat veden liikettä liikaa, sai odottaa varttitunnin eikä vieläkään veden pintaq ollut asettunut.

Sittemmin ostin parikymmentämetriä kirkasta muoviletkua, täytin vedellä, nostin päät samaan korkoon ja merkkasinveden pinnan tasot molempiin päihin. Silläpä sitä sitten on pärjännyt tarkkuutta vaativissa hommissa. Muualla käyttelen laseria. ;)