Vesisäiliö ja pumppu | AvantClub - Keskustelupalsta

Aheikkila

Jäsen
Keskustelun aloittaja
23.9.2012
119
1
18
Nokia
Ei ole vielä tälläistä olemassa, mutta tarve olisi ja mietinnässä että mistä ja mitä osia tuollaiseen pitäisi haalia?

Säiliön voisi itsekkin tehdä, tilavuutta saisi olla sen 3-400 litraa. Toisena vaihtoehtona joku purkuosa, vanha varaaja tai vastaava.

Mutta sitten se pumppu joka tietysti työlaitehydrauliikasta saisi voimansa. Mitään isoa painetta ei tarvisi saada, hyvin riittää että saa vähän suihkua aikaiseksi jos vaikka nurmikkoa joutuu hiukan kastelemaan, tai pihan perän kukkamaata. Jonkinlainen hydraulipohjainen moottori joo, vesipumppu joo, mutta mimmoiset? Sitten tietysti tyhjän pumppauksen kestoa kun vesi sieltä säiliöstä loppuu. Samoin suojaus kun suihkusuuttimen kahva sulkeutuu ettei sitä painetta kehity liikaa vaan aukeaa vaikka paluukiertoon varoventtiili?

Kuvittelisin ettei näillä vaatimuksilla osille vielä älyttömiä hintoja kerry ja hitsailut ym metallihommat onnistuu ihan omin käsin. Ei vaan oikein tiedä mistä näitä lähtisi hakemaan ja mitä kaikkea nippeliä pitäisi huomioda.

Niin jos ei rivien välistä auennut niin tietysti Avantin keulalle tämä tulisi joko trukkipiikeille nostettavaksi tai sitten suoraan puominjatkeeksi työlaitekiinnityksellä.
 
Itse tein vedettömälle mökilleni pari metriä korkean vesitornin ja sen päälle nostin 1000 litran muovisen nestesäiliön (semmoinen valkea metallihäkissä oleva). Siihen pumppaan sitten sadevesiä pienellä polttomoottoripumpulla. Parin sadan litran tynnyri tyhjenee todella ripeästi. Ja vesitornista saan sitten letkulla vettä minne tarvitaan.

Sadeveden loppumisen varalta minulla on myös toinen 1000 litran säiliö, jolla voin hakea sitten vettä vaikka järvestä. Eipä ole vielä tarvinnut, tosin järjestely on ollut käytössä viime syksystä vasta.

Säiliöissä on kuulemma ollut alkujaankin vain vettä, mutta silti huuhtelin ja pesin kummatkin säiliöt ihan painepesurin kanssa.

Tornijärjestelyssä painetta saa paremmin, mitä paksumpi rööri säiliön hanaan saa laitettua. Ja 1000 litran säiliön hanaan käy muuten "korkiksi" hydrauliikkaöljykanisterin korkki! Siihen korkkiin voi sitten askarrella liittimen letkua varten.
 
Jotain jäi tietysti sanomatta :roll: Eli se että toi tonnipurkki on jo pihassa, ja sen täyttäminen olisi yksi juttu. Kun ei tossa 420 koneessa riitä kyky kun sinne 500 litran paikkeille.
Saisi vaikka sitten kahdella ajolla tuonkin täyteen ja kun pinta-alaa on niin ei riitä letkut tonnipurkista joka puolelle kuitenkaan. Siksikin olisi mukava olla pumpullinen pienempi säiliö joka siirtyy koneen nokalla tarvittaessa. Ei sille niin suunnattomasti käyttöä varmaan tulisi olemaan, mutta harrastaminenhan tässäkin ajatuksessa on taustalla. Ja uuden oppiminen. :geek:
 
Miten olisi EUR lavan päälle asennettu 200 litarn tynnyri? Ja siihen sitten kytkisi joku pumppu minkä voisi pyörittää hydraulisesti. 200 litarn tynnyri olisi varman hyvän kokoinen jos meinaa 420 siirtää. Jää vielä vähän löysää painossa ja siten edesauttaa liikkuminen vähänkin huonommissa olosuhteissa!
 
Jos tarve on lähinnä nurmikon kastelua, niin riittäisikö Jetsin vesitorni-idea Avantilla pytty ylös ja vesi valuttamalla pois. Letku riittävän suurta, niin kyllä sieltä litroja tulee..

Vai millä täyttö tapahtuu, tarviiko vettä pystyä pumppaamaan esim. järvestä.

Edit: Jos nurmikon/pihan kastelua on enemmän, niin säiliön allehan kannattaa tehdä suuttimet mistä vesi tulee suuttimista. Ja pumppua ei kasteluun mielestäni tarvita..

Tähän tapaan.. paitsi että kastelussahan ei tarvita painetta.
02767023f1b40fdfaad62848a598d8bb22828c62.jpg
 
Vähän vastaava on ollut itselläkin suunnitelmissa. Tarkoitus olisi kastella kesähelteellä (jos sellanen tulee :cool: ) vanhalle peltoaukealle istutettuja puuntaimia. Meinasin sijoittaa 1000 litran säiliön peräkärryyn. Hydraulipumpun sijaan ajattelin ainakin ensiksi kokeilla jotain sähköstä 12V pumppua. IKH myy 12V tankkauslaitetta, missä tuottoa on jo ihan reilusti, noin 40 l/min. Painetta ne eivät varmasti tee. Asennus olisi helppoa, ja kasteluprojektin jälkeen pumpun voisi valjastaa oikeasti polttoainepumpuksi, niin ei tarttis enää läträillä suppiloiden kanssa ;)
 
200l tynnyri on itselläkin käynyt mielessä, säiliö on kuitenkin se pienin ongelma. Kuten todettua niin voin tehdä sen vaikka itse jos ei valmista löydy.

12V pumpussa en usko että saa kunnolla potkua edes kohtuullisen letkun läpi, eli vesi tulee lähinnä valumalla jo. Tai sitten virtaa menee hirveästi, eikä Avantista sitä kuitenkaan rajattomasti saa.
Hydraulitehoa sen sijaan olisi tarjolla aina kun kone käy, ja riittäisi jopa paineen tuottamiseen jos olisi tarpeen.

Eli edelleen, minkälaisia kamppeita pitäisi ketjuttaa että hydrauliteho muuttuu veden pumppaukseksi huomioden aloituksen ja jos jotain jäi vielä huomiomattakin?
Mikä olisi fiksu kauppa tai paikka näitä osia hakea? Voihan tästä tietysti ajaa IKH/vast. putiikkiin ja ostaa mitä myyjä keksii myydä muttamutta... :roll:

Vastauksia aiempiin kysymyksiin, täyttö tapahtuu vesipostista joita on piha-alueen toisella laidalla parissa seinässä. Uusien asentaminen lähemmäs kastelualueita on hankalaa tai mahdotonta järkevästi, sen takia vettä pitäisi saada kuljetettua. Tonnipurkkeja ei taas maisemallisista syistä haluta pitkin poikin, vaan tuo yksikin on hiukan hankalassa paikassa kastelua ajatellen.
Kastelu tapahtuu kohteesta riippuen, yleensä varmaan joko perus puutarhakäsisuihkulla (kukka-/kasvimaat) tai valuttamalla vapaasti letkusta ulos (puut/pensaat).

Avantilla ei meillä ajeta nurmikoille, TR renkaat jättää aika jäljet. Tuo painepesuri suihku kävi mielessä, mutta ei sillä tosiaan tee oikein mitään. Pihaakaan ei tarvitse pestä kun on hiekkaa ja nurmea pelkästään.
 
Itse olen ajatellut virittää vanhasta traktorin torjunta-aineruiskusta kastelulaitteen, on lojunut vajan perällä varmaan 20v toimettomana, mutta toistaiseksi on jäänyt suunnitteluasteelle. Laite on 300l säiliöllä ja pumppukin olisi mutta toimii tietysti traktorin voimansiirrolla.

Vaatisi tietysti kunnon puhdistuksen (tuoksuu vieläkin torjuntaaineelle) ja hydraulimoottorin pyörittämään pumppua. Vaihtoehtona olen myös katsellut noita polttomoottorikäyttöisiä vesipumppuja, jotain kiinavirityksiä saa aika halvalla. Pumpun voisi virittää peräkoukkuun esim. polkupyörätelineeseen, niin toimisi samalla vastapainona vesisäiliölle. Voipi 220:n perä nousta ilmaan, jos pumppaa säiliön täyteen.
 
Samanlaisen ongelman kanssa "painiskelin" viime kesänä.

Mun ratkaisu kyseiseen ongelmaan oli 200l tynnyri trukkipiikkien päälle ja liinalla varmistus. Letkulähtö säiliöön, 5m kiertymätöntä vesiletkua ja kastelukannun "suihkusuutin" letkun päähän. Uppopumpulla kaivosta pönttö täyteen ja menoksi. Kun pöntön nostaa reiluun metriin, vesi tulee komeessa kaaressa suihkusta ulos. Tällä meiningillä kasteltiin viime kesänä kukat ja nurmen paikkaukset.

Pahoittelen, koneen väri on väärä, mutta idea näkyy kuvassa.

2012-05-24-271.jpg
 

Uusimmat keskustelut