Kauha, lumi ja pihakiveys/asfaltti | AvantClub - Keskustelupalsta

ptu

Jäsen
Keskustelun aloittaja
30.1.2012
29
6
3
Nurmijärvi, Lepsämä
Arvon raati, miten menetellä: Pihaan tuli viime kesänä yhteensä 350 neliötä betonikiveä ja asfalttia. Pelottaa mennä noita lumia poistamaan, miten estän etten liikaa naarmuta neitseellistä kivipihaa? Saako kauhaan mitenkään kumihuulta tms vai mitä teen, ostan puskulevyn johon huulen saa kiinni? Mutta puskulevyllä taas ei kesällä tee yhtään mitään. Vinkkejä kiitos ja kumarrus! :)
 
Pyöriväharja on hyvä vaihtoehto kivipihassa. Tehtaan käytettyjen osastolla taisi olla yksi.

Hiukan vikelästi tuo lumiversio pyörii, mutta kaippa sitä kesällä voisi käyttää katuharjana.
 
Mietin viime yönä juuri samaa kysymystä, tosin kiveys ilmestyy pihaan vasta ensi kesänä joten tässä on tämä talvi aikaa miettiä ja rakennella. :lol:
Tosin meillä tuiskutti niin paljon lunta eilen että luulen että aura tai iso kauha on tuollaisissa ainoa vaihtoehto. Ja piti käydä tietäkin "auraamassa" (ja yhden rivitaloyhtiön pihaa kun kauniisti pyysivät) vaikkakaan mulla ei ole kuin sorakauha. :lol:
 
Vetele kauhalla takaperin ja sotke ensimmäiset lumet paikalleen, näit saat siihen muutaman sentin kerroksen lunta sotkettua ja pakkasella kovettumaan sen jälkeen ei jää mitään jälkiä kivipinnalle.
 
Meilläkin monta sata neliötä muutaman vuoden vanhaa väribetonikiveä pihalla -- ja viime talvena vähän tätä samaa mietin - varsinkin sen jälkeen kun päätin hankkia ketjut renkaisiin. Mutta pelkoni osoittautui vääräksi. Niinkun Laajatena tuossa jo sanoi - ensi lumien kannattaa antaa asettua ja tasata vähän kauhalla - sitten kun on muutama sentti kovaa lunta päällä niin ei ole mitään ongelmaa kauhallakaan pitää pihaa siistinä. Pitäähän siihen betonikiveen muutenkin jättää kovempi lumipinnoite jos siinä auton nastarenkailla paljon kääntyilee.

Itse asiassa tänä vuonna tarkoituksella tein eka lumityöt kolalla - a) jotta saan hyvän paksun kerroksen alle ennen kun rupean ajaamaan ketjuilla sen päälle. b) jotta sitten Avantilla lumitöitä tehdessä muistaa miten syvältä tuo kolalla työskentely on.
 
Ok, kiitoksia kommenteista. Tuossa varovasti kauhalla ensilumet siistin ja varoin "raapimasta" pintaa. Eli Kauhan reunaa aavistus ylöspäin. Ja sain jäämään nätin lumikerroksen pihaan. Totta, että varmaan kolalla kannattaisi ekat lumet tehdä tai sitten takaperin kauhalla tampata kiinni kiveen ja asfalttiin. Jatkossa varmaan kauha kelluu nätisti tuossa lulmen päällä, kuvittelisin. Kiitos vinkeista ja antaa tulla lisää mikäli aiheeseen liittyen vielä on.

Toinen asia mitä kelasin on pihaan nouseva jyrkähkö pieni mäki. Se on asfaltoitu. Satavarmasti vajaavetoisilla ajelevat kyläilijät sudittavat tuossa mäessä - ja tuloksen arvaa kun nastat alla. Mutta pidänkö mäesssä reilun lumikerroksen jonka annan jäätyä vai koitanko pitää asfaltin mahdolisimman puhtaana? Kuvittelisin, että tässäkin lumi suojaisi..ainakin kun se jäätyy siitä ei nasta sudita asfalttiin asti jälkiä. Miten muut ovat tehneet vastaavissa paikoissa? Kuulisin mielelläni.
 
Löytyy muutamia vaihtoehtoa:
1. Piha kivetys missä saa ajaa. Tulee jälkiä.
2. Piha kivetys, pyhä maa. Ei ajoneuvoille. Ei juuri jälkiä.
3. Sorapiha. Saa ajaa, jäljet siistitään.

Tämä minun näkemykseni ja henkilökohtainen. Eli jos on kivetystä niin aina niihin tulee jälkiä jos aluetta käytää.
 
Onko tuosta Avantin lumiharjasta muuten kokemuksia, toimiiko hyvin (siis muussakin kuin 2cm pakkaslumen heitossa)?

Meillä on rinnepiha ja kallistuksia tulee moneen suuntaan niin veikkaan että vaikka peruuttelisin niin silti koneen painon takia kauha jättäisi jälkiä, mulla kun ei ole kelluntaa siinä. Mutta "onneks" ei vielä tartte miettiä tuollaisia. :lol:

Tai toisaalta, jos budjetti antaa myöten niin kestääkö graniittinoppakivet pihassa paremmin ilman jälkiä? (tosin ne ei ole koskaan niin tasaisia niin saattaa kauha pahimmassa tapauksessa napata varmaan koko kiven irti)
 
Kyllä graniitti kestää toisella tavalla kun on luonnon kivi. Mutta jää siihenkin jälkiä, ne ei vaan näy niin hyvin siinä graniitissa! Ellei sitten lähtökohta on kiillottu graniitti... Mikä saattaisi olla melko liukas märällä kelillä....
 
STEFFECTIVE sanoi:
Kyllä graniitti kestää toisella tavalla kun on luonnon kivi. Mutta jää siihenkin jälkiä, ne ei vaan näy niin hyvin siinä graniitissa! Ellei sitten lähtökohta on kiillottu graniitti... Mikä saattaisi olla melko liukas märällä kelillä....

Juu ei olisi kiilloitettu graniitti kyseessä meidän budjetilla, jos menee pahasti pitkäksi rakentaminen niin sitten pärjäillään murskepihalla :lol: (voisi ainakin ihan vapaasti vedellä kauhalla. :lol: )
 
Kaikissa asioissa on aina kahta puolta! Ne hyvät ja huonot. Jokainen tarvitsee vaan itse sitten punnita miten ne koetaan. Mutta kaikki(ominaisuudet) kun ei voi saada :lol:
 
Kun pinta on puhdas ja kitka hyvä ei rengas sudi, eikä jää jälkiä.
Ollen aurannut n.15 talvea, kolmella eri puskulevyllä joissa on kumiterä ja
kivetykset ovat säilyneet ehjinä/siisteinä. :cool:
-Ketjuja ei tietysti voi käyttää tässä yhteydessä.
 
Mulla oli vähän samanlainen pulma, kauha tuntui raapivan sulaa asfalttipihaa turhan kovasti,
ennenkuin ohut lumikerros jäätyi suojaksi. Kauhalla on pitänyt lumityöt tehdä, että saa nostella lumia kasoiksi.
En viitsinyt ostaa puskulevyä kumilevyllä, ja kun kauhaan ei kumilevyä helposti mistään saanut, tein sellaisen.
Siis tein kauhan huulilevyn jatkeeksi kumihuulen. Irtolisäke, kumilista parin latan&kulmaraudan välissä,
joka kiinnittyy parilla pultilla kauhaan.
Ensilumilla sitä on tullut käytettyä. Kun jääkerros on suojana, käytän kauhaa ilman kumihuulta,
sillä haluan kaapia uudet lumet ajotien ylämäestä melko tarkkaan pois.
Kumihuuli kauhassa toimii OK, mutta kovempaan lumeen tai jäähän se ei pure.
Tiivistyneitä polanteita sillä ei saa höylättyä. Voin laittaa kuvia myöhemmin, jos kiinnostaisi.

t. arii
 
Nostetaas vanhaa aihetta kun ilmeisesti se talvi tänäkin vuonna joskus sitten saapuu. Nyt on kiveykset aika pitkälti valmiita niin jos yrittäis säilyttää ne hyvänä niin pakko ajatella jotain kauha+ kumi"huuli" yhdistelmää. Meillä on pihassa kallistuksia koko ajan joka suuntaan kun on rinnepiha niin pelkällä kauhalla voi tulla turhan paljon jälkiä. Ja tästä syystä puskulevykään ei ole oikein hyvä kun vielä lisäksi lumi pitää viedä pois eikä vaan aurata sivulle.

Eli oisko jollain kuvaa missä kauhaan on laitettu kuminen huulilevy? Ajattelin jos tekis oikein kunnon lipareen että tosiaan säilyis kivet siedettävän näköisinä, kauhakaan ei kannata olla juuri konetta leveämpi.
Ja onko ideaa mistä pk-seudulla kantsis kysyä vaikka kuljetinmattoa, sitä on vanhojen keskustelujen mukaan käytetty ainakin puskelevyissä menestyksekkäästi?

Pitää muuten sanoa aihetta sivuten että on muuten aikamoinen urakka laittaa useampi sataa neliötä pihakiveystä, varsinkin rinnepihalle.
 
Huolto sanoi:
Tässä oikeasti toimiva lumenpoistaja.

https://www.youtube.com/watch?v=giXUXg15-5E&list=PLE1736BE4EAF943E4

kauho vain reunat siistiksi

Tuota on kyllä tullut katsottua moneenkin kertaan, hinnan lisäksi on vain se ongelma kun pitäisi se lumi johonkin pystyä harjaamaan. :D Meillä on kuitenkin aika iso tontti Helsingin mittakaavalla mutta ei siellä juuri ole paikkoja mihin lumen voisi harjata kun on rinnepiha ja muureja/aitoja on edessä. Kokeilemalla se tietty selviäis jos vuokraisi harjan.
 
Kyllä kauhaan voi asentas sellainen jäykkä muovihuuli mitä auraus pikkiksissäkin käytetään. Se on riittävän tukeva jotta sas vähän kovempaakin lunta otettua.
Tai sitten sellain scooppi mitä käytetään kiihdytyskisoissa ratojen kuivattamiseen.... Se toimii suihkumoottorilla ja hävittää varmaan lumet tehokkaasti!
 
Aika toimiva ratkaisu on kiinnittää kauhan alapintaan kovaa muovilevyä. Itselläni on 220:n kärkikippaavassa kauhassa Etrasta hankittua 10mm muovilevyä n. 10 cm kaistale, jonka pulttasin 6mm uppokantaisilla ruuveilla huulilevyyn tehtyihin kierteytettyihin reikiin. Kaksi talvea käytetty ja nyt pitäisi varmaan kääntää levy toisin päin.
 
Onko muuten 140cm leveässä puskulevyssä sivusuuntaista kelluntaa? Eli myötäileekö se hyvin kallistuksia?
Se ja kauha kumihuulella voisi olla aika edullinen ratkaisu.

Ollut hirveä kiire pihan rakentamisen kanssa niin en ole kerinnyt lumen aurausta edes ajattelemaan mutta sääennuste sai ajatukset taas tähän. :D
 
Ville_remppaaja sanoi:
Onko muuten 140cm leveässä puskulevyssä sivusuuntaista kelluntaa? Eli myötäileekö se hyvin kallistuksia?
Se ja kauha kumihuulella voisi olla aika edullinen ratkaisu.

Ollut hirveä kiire pihan rakentamisen kanssa niin en ole kerinnyt lumen aurausta edes ajattelemaan mutta sääennuste sai ajatukset taas tähän. :D

Kelluu kelluu mutta älä pudota laiturista meren. Sitten se ei kellu enää. Ei edes sivusuunnassa! :lol:
 
STEFFE sanoi:
Kelluu kelluu mutta älä pudota laiturista meren. Sitten se ei kellu enää. Ei edes sivusuunnassa! :lol:

Kyllä nyt Steffen pitäis päästä jo aurailemaan ja päästelemään höyryt pois kun muuten käy kun lapsille jotka joutuu olemaan koko päivän sisällä. :lol:

Tosiaan meidän pihalla jos käyttää puskulevyä niin sivusuunnassa sais kellua aika paljonkin. Ja vielä sekin ongelma että toivottavasti selviäis mahdollisimman halvalla. :lol:
 

Uusimmat keskustelut