Maasturisti

Ylläpito
Keskustelun aloittaja
7.9.2008
3 166
123
63
Espoo
Näytti olevan valikoima päivittynyt seulakauhalla. Semmoinen olisi ollut kätevä tontin uudistamisen yhteydessä kivien erottelussa ja varmaankin myös metsästä puistoksi projektissa mullan tekemiseen. Toivottavasti vuokraamot ottavat vehkeen valikoimiinsa.
 
Itsekin bongasin tuon eilen. Meillä tuota multahommaa on vähän vielä jäljellä, joten täytyypä selvittää mistä tuon saisi hetkeksi vuokralle.
 
täältä löytyy ainakin kuva:

http://www.avanttecno.com/www/index.php?PAGE=248&NODE_ID=248&LANG=1

Vainikkalla esittely 11pvä, kts yleinen keskustelupalsta täällä forumilla
 
Tuon kauhan pohjalla on pyörivä(t) terä(t), joiden läpi maa-aines hienonnetaan. Toiminta on itseasiassa hyvin yksinkertainen. Ohessa videota aiheesta: http://www.youtube.com/watch?v=let0aqq1PBc.
 
Planeetan edustajana sain seulakauhan kestotestiin.

kokeilin kauhaa kasasta, tasatun nurmenpohjan pinnasta ja kivisestä moreeniläjästä.

Kasa oli muutama päivä aiemmin kauhottua vanhaa nurmikkoa ja savea. Kauhan täyteen saanti kasasta tuntui hankalalta, heti huulilevyn jälkeen alkaa seulan runko johon tavara tökkää. Irroitettavat hampaat olisivat hyvä lisä kasasta kauhomiseen.

Kauhalla sai siististi tasatun pohjan pinnasta siihen eksyneitä kiviä ja louhetta. seula ei mennyt tukkoon kertaakaan parin tunnin testin aikana vaikka joukossa oli suunnilleen seulan terien levyisiä louheen kappaleita. Teriä pyöritettiin kumpaankin suuntaan, jotta hienompi tavara saatiin läpi. 20cmx20cm ja sitä pienemmät kivet eivät aiheuttannet ongelmia mutta sitä isommat alkoivat heikentää tulosta.

Seulan. Teräväli on 22mm ja se tekee siistiä jälkeä. Terät ovat pyöreät "ei murskaavat" ja pyörivät samaan suuntaan, jolloin lopputuote on tavallisesti pyöreää.

Tasamaalla käytettäessä kauha olisi saanut olla leveämpikin, mutta maastossa ja puomi pitkällä 250kg paino sisältöineen alkoi jo tunuta sr1 nokalla.

Penkan viimeistely ja sirottelu ajamalla onnistuivat hyvin. Kivien sijoittelu on isoin ongelma jos seuloo valmiin pihan keskellä, peräkärry kannattaisi varata seulalle toveriksi.

Kauhomiseen laite ei oikein soveltunut, eli etenkin kasan loppupuolella kävi oikean kauhan vaihto mielessä kun seulottava kasa oli karannut ja kaapiminen oli hankalaa rajallisen kulman johdosta. Seulakauhan kun pitää kääntyä ensisijaisesti ylöspäin.

Viherrakentajalle laite on erittäin hyvä lisä, kun maata ei tarvitse kuljetella tontilta edestakaisin. Seulalla saa nopeasti tehtyä esim kuopan kaivuusta tulevasta joutomaasta puhdasta täytettä tai tarvittaessa sekoittelemaan oikeaa multaa.
 

Liitteet

  • 11052011083.jpg
    11052011083.jpg
    1,1 Mt · Katselut: 2 666
Mulla on juuri kaivettuna parikymmentä (ainakin) kuutiota multaa/hötömaata, pitää nuo nyt pariksi vuodeksi varastoida mutta sitten tuollainen olisi kyllä hyvä peli että saa mullan uusiokäyttöön pihalle.
Kuinka nopeeta tuo seulominen oli, tuohon on aika pieni joten jos sanotaan vaikka että villi arvio kuinka kauan menee 10 kuution seulomiseen? (multaa missä kiviä)
 
Olin Vainikalla katsomassa näytöstä, ja ainakin siellä itse seulominen sujui nopeasti, muutamassa sekunnissa kauhallinen. Tavara oli lähinnä hiekoitussepeliä jossa roskia ja heinäturpeita ja asvaltinpaloja joukossa eli varmaan helpommasta päästä seulottavaa. Kauhan täyttö taisi viedä enemmän aikaa kuin tyhjennys. Jos seulominen tapahtuu esim mullan loppusijoituspaikalla, sujuu tietysti mullan levitys ja seulominen samalla työvaiheella ja säästää näin aikaa.

Kuvassa näyttää olevan kauha 520:n nokassa. Onko tehot riittäneet pyöritykseen? Esittelyssä myyjä epäili, josko pyörii 420:n nokassa. Ihmettelen vähän jos ei toimisi, luulisi esim. jyrsimen vaativan enemmän tehoja ja se pyörii hyvin 220:lläkin, koville kyllä joutuu.

Jos tulee vuokratyölaitteeksi kohtuuhinnalla, ainakin minulla olisi satunnaista käyttöä. Omaksi tuskin kannattaa ostaa. Koneen hinnalla (mikä sitten lieneekin :?: ) saa aika monta rekkakuormaa seulottua hiekkaa/multaa.
 
Seulonnassa on neljä työvaihetta:

Kauhan täyttö
Siirtyminen seulontapaikalle
Seulonta
Kivien kippaus

En optimoinut mitään, enkä kellottanut, joten ajat ovat arvioita, mutta hitaimmalta vaikutti kauhan täyttö, koska seulalaatikko laittoi vastaan. Ehkäpä yläviistoon kauhomalla olisi saanut parempaa tulosta.

Seulonta vei n. 10-20 s/kauha. Koko kierros täyttöineen 10 m säteellä pyöriessä n. 1min/ kauha. Joskus ei kestänyt juuri ollenkaan, välillä meni minuuttitolkulla että sai kikkailtua kivet kauhaan. Voimaa ei paljon tarvittu. Kun pysähdyksiä tuli, johtuivat ne painerajasta. Kivet eivät siis mene jumiin ja tuki teriä vaan pysähdyksen jälkeen tullee vaihtaa suuntaa, jolloin kivet kierähtävät pois terien päältä ja liike jatkuu. Isompien kivien kanssa suuntaa joutuu vaihtamaan useammin.

Jos kiville ei ole luontevaa paikkaa seulontapaikan vieressä tulee niiden siirtämisestä vielä oma ohjelmansa. Nopeiten homma hoitunee seulomalla suoraan kasan viereen ja kippaamalla lopuksi kivet kärryyn.

Jos aikoo säästää pintamullat, kannattaa ne heti peittää vähintään vihreällä pressulla. Viimeistään syksyllä kasa kasvaa kaikissa sateenkaaren väreissä ja vesi sekä lumi tiivistää kasan parissa vuodessa uudelleen kaivurikuntoon.
 
Nyt on näköjään valmistajan sivut päivitetty tällä seulakauhalla. "Soveltuu hyvin" 600- ja 700-sarjan koneisiin ja "soveltuu" 500-sarjaan. "Ei sovellu" 300- ja 400-sarjaan. Mikähän sitten lienee syynä, ettei toimisi 420:n kanssa vaikka soveltuu 520:lle? Hydrauliikan tuotto on sama, ja kaatokuorma tuskin tulee vastaan ainakaan multaa seulotessa, kun kauhan tilavuus on kuitenkin aika pieni, 180 litraa. Työntövoimaa tietysti ei koskaan ole liikaa tuollaisessa työssä.